Directorul general al producătorului auto "Renault" SA, Carlos Ghosn, trebuie să demisioneze în urma situaţiei create de aşa-zisul scandal de spionaj industrial, potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt al partidului francez de guvernământ (UMP), Dominique Paillé.
Conform spuselor acestuia, Ghosn trebuie să demisioneze după ce a concediat trei directori suspectaţi de spionaj industrial, care însă au fost nevinovaţi.
În luna ianuarie, "Renault" i-a concediat pe directorul pentru dezvoltare Michel Balthazard, pe subordonatul acestuia, Bertrand Rochette, şi directorul adjunct al programului pentru automobile electrice, Mathieu Tenenbaum, după ce i-a acuzat de spionaj. Cei trei au respins acuzaţiile, iar recent s-a demonstrat că întregul scandal nu a fost decât o manipulare.
Procurorul general al Parisului, Jean-Claude Marin, a declarat că ancheta nu a scos la iveală decât "o posibilă escrocherie", confirmând faptul că cei trei directori concediaţi de la "Renault" pentru spionaj nu deţin niciun cont în străinătate, aşa cum au fost acuzaţi de conducerea producătorului auto francez.
În acest context, directorul general al "Renault", Carlos Ghosn, a renunţat la bonusul său, dar a respins demisia directorului de operaţiuni Patrick Pelata, după ce producătorul auto francez şi-a retras acuzaţiile împotriva directorilor concediaţi. Asta, după ce, la începutul anului, Ghosn declara că este direct implicat în ancheta internă privind cazul de spionaj, iar Pelata afirma că-şi asumă responsabilitatea dacă se dovedeşte că cei trei directori sunt nevinovaţi.
Conducerea "Renault" a prezentat, luni, o serie de măsuri menite să repare consecinţele scandalului şi a stabilit că îşi va revizui procedurile privind protecţia sa, a persoanelor şi informaţiilor, ca să evite repetarea unui scandal similar.
Dar, acestea nu sunt suficiente în opinia autorităţilor de la Paris, mai ales că statul este acţionar al companiei auto.