Putin a pledat, la Viena, pentru proiectul South Stream

V.B.
Internaţional / 25 iunie 2014

Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat în vizită la Viena, a pledat, ieri, pentru proiectul ruso-italian South Stream împotriva criticilor occidentale, precizând că acesta va fi benefic atât pentru Rusia, cât şi pentru Uniunea Europeană, informează AFP.

"Acest proiect nu este îndreptat împotriva cuiva. Acest proiect este realizat în interesul stabilităţii energetice a întregii Europe. Nu lucrăm niciodată contra cuiva. (South Stream - n.r.) nu ar trebui politizat. Ambele părţi (atât Rusia, cât şi partenerii europeni) au nevoie de acest proiect", a declarat Putin în faţa Camerei de Comerţ a Austriei.

Referindu-se la criza din Ucraina, ţară prin care trece mare parte din gazul destinat Europei, Putin a menţionat că acest gazoduct "va permite diversificarea aprovizionării cu energie" a UE.

În prezent, jumătate dintre livrările de gaz în UE provin din Rusia, iar două treimi dintre acestea tranzitează Ucraina, afectată de câteva luni de confruntări violente între armată şi separatiştii proruşi din estul ţării.

"Inaugurarea cât mai rapidă posibil a gazoductului South Stream va contribui la securitatea energetică şi la diversificarea aprovizionărilor. Acest fapt este extrem de important în contextul ultimelor evoluţii din Ucraina", a mai spus Putin.

Tot ieri, în Viena, Gazprom şi OMV au convenit crearea unei companii mixte care să construiască şi să opereze tronsonul austriac al gazoductului South Stream.

"Este vorba despre o investiţie în securitatea aprovizionării cu energie a Europei", a opinat preşedintele OMV, Gerhard Roiss.

Tronsonul austriac va deveni operaţional la sfârşitul anului 2016, sub administrarea mixtă a OMV şi Gazprom, care vor avea participaţii egale.

La rândul lui, Aleksei Miller, directorul general al Gazprom, a spus că livrările comerciale vor începe în 2017, iar conducta va ajunge la capacitate în 12 luni.

Acordul a fost semnat cu două zile înainte de summitul UE din Belgia, unde vor fi discutate strategia de securitate energetică a blocului comunitar şi măsuri de evitare a întreruperii livrărilor de gaze în această iarnă.

Comisia Europeană (CE) a pus sub semnul întrebării modul în care Gazprom şi partenerii săi vor exploata South Stream, iar Ucraina a susţinut că Rusia foloseşte gazele ca armă politică.

Gazoductul South Stream (al cărui cost de construcţie ar putea fi de 16 miliarde euro) va transporta anual până la 63 miliarde mc de gaze în UE. Conducta va traversa Marea Neagră pe o distanţă de 900 km, spre Balcani, unde se bifurcă spre nord şi sud, cu destinaţia Austria şi Italia.

CE a cerut Gazprom ca South Stream să respecte regulile UE referitoare la separarea operaţiunilor de producţie de cele de distribuţie. Rusia a respins solicitarea.

La începutul acestei luni, CE a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, din cauza problemelor legate de licitaţiile de atribuire a contractelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb