Putin: "Economia Rusiei a depăşit cele mai grave efecte ale sancţiunilor"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2023

Putin: "Economia Rusiei a depăşit cele mai grave efecte ale sancţiunilor"

"Sancţiunile au avut un efect de boomerang asupra Occidentului, prin creşterea inflaţiei şi a preţurilor energiei"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că economia ţării sale a depăşit cele mai grave efecte ale sancţiunilor impuse de Occident şi că este aşteptată să înregistreze o creştere modestă în acest an, în ciuda "încercărilor de subminare a anumitor industrii", potrivit Reuters.

Liderul rus a declarat săptămâna trecută: "Pentru mulţi dintre cei care au încercat şi încearcă să ne creeze probleme a fost o surpriză modul eficient în care contracarăm ameninţările din economie şi din anumite sectoare de producţie. Instituţiile internaţionale trebuie să recunoască nu numai că Rusia a făcut faţă şocurilor care erau aşteptate, dar preconizează o uşoară creştere a economiei în acest an".

Putin nu a oferit o prognoză pentru evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) al Rusiei.

Reuters aminteşte că peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, sancţiunile occidentale eliminând cele mai mari bănci din reţeaua financiară internaţională SWIFT, limitându accesul ţării la tehnologie şi restrângându-i capacitatea de a exporta petrol.

În timp ce guvernul şi banca centrală de la Moscova au recunoscut "dificultăţile", Kremlinul susţine că economia ţării este rezistentă şi că sancţiunile au avut un efect de boomerang asupra Occidentului, prin creşterea inflaţiei şi a preţurilor energiei.

Aşteptările iniţiale privind o cădere economică cu două cifre în 2022 s-au dovedit exagerate, dar analiştii prevăd în continuare un declin al PIB-ului Rusiei de 2% în 2023, după o scădere estimată la 2,5% în 2022.

Banca centrală de la Moscova menţine dobânda-cheie la 7,5%

Banca centrală a Rusiei a decis vineri să menţină nemodificată dobânda de referinţă la 7,5%, dar a sugerat că ar putea fi nevoită să majoreze costul creditului în acest an, în condiţiile în care agravarea deficitului bugetar, criza de forţă de muncă şi deprecierea rublei creează riscuri la adresa inflaţiei, transmite Reuters.

Anul trecut, Banca Rusiei a inversat treptat majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de politică monetară până la 20%, decisă la finele lunii februarie, după declanşarea invaziei din Ucraina. Însă, în ultimele luni, a menţinut neschimbat costul creditului, după ultima reducere până la 7,5%, în luna septembrie, notează Agerpres.

Chiar dacă rata anuală a inflaţiei a fost de 11,72% în luna februarie, Banca Rusiei şi-a menţinut prognoza de inflaţie pentru finalul de an în intervalul 5-7% şi, de asemenea, speră în continuare că va putea readuce inflaţia la ţinta de 4% în anul 2024.

"Dacă riscurile la adresa inflaţiei se vor intensifica, Banca Rusiei va analiza necesitatea unei majorări de dobândă la reuniunile următoare", a informat instituţia într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară de vineri.

De asemenea, Banca Rusiei şi-a ajustat prognozele privind evoluţia PIB-ului în 2023 până la un interval cuprins între plus 1% şi minus 1%, de la un interval anterior care indica o contracţie cuprinsă între minus 1% şi minus 4%. Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca economia Rusiei să înregistreze un avans de 0,3% în acest an.

Fxstreet: Comerţul Europei cu Rusia - puternic afectat în urma invaziei Ucrainei

Comerţul Europei cu Rusia a fost puternic afectat în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, UE impunând restricţii de import şi export pentru mai multe produse, anunţă fxstreet.com.

Potrivit sursei citate, efectele acestor măsuri au fost deosebit de vizibile în ultimele luni. Luând în calcul valorile ajustate sezonier, atât exporturile, cât şi importurile au scăzut considerabil sub nivelurile anterioare invaziei. Ponderea Rusiei în importurile extra-UE (ţările europene care nu sunt membre ale UE) a scăzut de la 9,5% la 5,3% între februarie 2022 şi septembrie 2022. În aceeaşi perioadă, exporturile extra-UE către Rusia au scăzut de la 4% la 1,8%. Deficitul comercial al UE cu Rusia a atins un vârf în martie 2022, de 18,1 miliarde de euro. Apoi a scăzut progresiv, iar în septembrie 2022 a ajuns la 10,5 miliarde de euro.

Rusia vinde aur ca să acopere deficitul bugetar

Rusia a decis - într-o primă mişcare de acest gen - să vândă o parte din aurul său ca să acopere deficitul bugetar în luna ianuarie, în condiţiile în care veniturile sale din petrol şi gaze au scăzut, anunţă kitco.com.

Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 1,76 trilioane de ruble (25 de miliarde de dolari), conform datelor anunţate săptămâna trecută de Ministerul de Finanţe al ţării. Acesta este cel mai mare deficit consemnat de Rusia într-o lună ianuarie, în ultimii 25 de ani. O scădere cu 46% a veniturilor fiscale din petrol şi gaze faţă de anul anterior a contribuit la adâncirea deficitului, conform sursei citate, care arată că, de asemenea, cheltuielile Rusiei au crescut cu 59% din cauza războiului din Ucraina.

Veniturile mai mici din petrol şi gaze au venit după introducerea sancţiunilor occidentale asupra exporturilor ruseşti. Acestea includ interzicerea majorităţii importurilor maritime de ţiţei şi combustibili rafinaţi de către Uniunea Europeană şi plafonul de preţ impus de G7.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a anunţat că a vândut 3,6 tone de aur şi 2,3 miliarde de yuani chinezeşti din Fondul Suveran (NWF), în ianuarie. Vânzarea ambelor active a adus până la 38,5 miliarde de ruble (543 de milioane de dolari). Scopul vânzării a fost acoperirea deficitului, potrivit ministerului.

La 1 februarie, NWF avea active de 155,3 miliarde de dolari (echivalentul a 7,2% din PIB), comparativ cu 148,4 miliarde de dolari în decembrie. NWF deţine veniturile petroliere ale Rusiei şi a fost creat pentru sprijinirea sistemului de pensii. La începutul anului curent, Ministerul rus de Finanţe a informat că şi-a dublat limitele de deţineri în aur şi yuani chinezeşti în cadrul NWF. Noile limite maxime de deţinere au fost stabilite la 40% pentru aur şi 60% pentru yuani, faţă de 20%, respectiv 30% anterior. Motivul revizuirii în sus a fost "asigurarea flexibilităţii".

Activele fondului deţinute în euro, lire sterline şi yeni japonezi au fost îngheţate după introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei. În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, NWF a renunţat la toate activele sale în dolari americani şi şi-a sporit deţinerile de aur, euro şi yuani chinezeşti.

Rusia îşi reduce producţia de petrol cu 5%

Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa de ţiţei, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preţ pentru petrolul şi produsele din ţiţei exportate de Rusia, transmite Reuters.

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să le interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari/baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.

"În prezent vindem întreaga cantitate de petrol produsă, dar cu toate acestea, aşa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preţ", a informat Alexander Novak, menţionând: "Cu privire la acest aspect, Rusia îşi va reduce, voluntar, producţia cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relaţiilor de pe piaţă. Rusia consideră că plafonul de preţ introdus la vânzările de ţiţei şi produse petroliere ruseşti este o interferenţă în relaţiile de pe piaţă şi o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de ţările occidentale".

În pofida numeroaselor predicţii care vorbeau de un declin ca urmare a sancţiunilor Occidentale, producţia de petrol a Rusiei a crescut în realitate cu 2% pe ansamblul anului trecut, până la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), graţie majorării vânzărilor pe pieţele din Asia, în special către India şi China, notează Agerpres.

Cu toate acestea, după mai multe runde de noi sancţiuni introduse de Occident, Rusia se confruntă în prezent cu şi mai multe provocări în a-şi menţine producţia de ţiţei, o sursă crucială de venituri la bugetul de stat.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna martie era de 53,75 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 54,9 euro, iar la ora 14.43 atingea 53,54 euro.

Grupul rus Gazprom a încercat să obţină despăgubiri din partea Bulgariei, după ce anul trecut autorităţile de la Sofia au refuzat cererea companiei ruseşti de a fi plătită în ruble pentru gazele livrate, a anunţat vineri ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov, conform Reuters.

La finele lunii aprilie 2022, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Bulgaria, ţară care era dependentă aproape în întregime de livrările ruseşti, după ce ţara vecină şi alte state membre UE au refuzat să dea curs solicitărilor Rusiei privind plata în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea.

Contractul pe termen lung de aprovizionare cu gaze convenit de Bulgaria cu grupul rus Gazprom, contract care prevedea că plata se face în dolari, a expirat la finele anului 2022, notează Agerpres.

"Există o corespondenţă care continuă. Au fost făcute unele solicitări din partea rusă cu privire la o anumită sumă de bani, am răspuns... Nu vreau să fac alte comentarii pentru că există unele aspecte ce ţin de confidenţialitate", a declarat Rossen Hristov pentru postul public de televiziune BNT, adăugând: "Ei vor ca noi să plătim pentru ceva ce ei cred că le datorăm. Au fost luate măsuri pentru a apăra interesele Bulgariei".

....................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a urcat cu 1,4% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 85,68 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a crescut cu 1,2%, la 79,02 dolari barilul la ora locală 09.41.

....................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a coborât cu 0,3%, la 1.873,70 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 09.41, cea spot a urcat cu 0,2%, la 1.866,19 dolari/uncie.

....................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a urcat cu 2,2% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,73 dolari/buşel la ora 09.44, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 1%, la 6,77 dolari/buşel.

....................................

Numărul turiştilor străini care au vizitat Rusia în 2022 a scăzut cu 96,1% comparativ cu 2021, ca efect al sancţiunilor internaţionale adoptate după debutul intervenţiei militare în Ucraina, potrivit Asociaţiei tour-operatorilor ruşi (ATOR), care citează cifrele furnizate de grănicerii ruşi. Aceste cifre arată că doar 200.100 de turişti străini au intrat în Rusia anul trecut, adică de 25 de ori mai puţini decât în anul 2019, când Rusia a fost vizitată de peste cinci milioane de turişti străini, notează Agerpres.

Numărul turiştilor străini care au vizitat Rusia în 2022 este chiar mai mic decât nivelul înregistrat în 2020 (335.800 persoane) şi 2021 (288.300 de persoane), doi ani marcaţi de importante restricţii de călătorie la nivel mondial, din cauza pandemiei de Covid.

Conform datelor comunicate de ATOR, germanii, turcii şi iranienii au reprezentat, în ordine, cele mai importante contingente de turişti străini care au vizitat Rusia anul trecut. De exemplu, în 2022 doar 25.400 de turişti germani au vizitat Rusia, de 20 de ori mai puţini decât în 2019, an în care peste 500.000 de turişti germani au intrat în această ţară. În ceea ce priveşte turiştii chinezi, care în 2019 au reprezentat cel mai important contingent de turişti străini care au vizitat Rusia, aceştia au dispărut practic în 2022, din cauza imposibilităţii de pleca din ţară ca urmare a restricţiilor sanitare draconice, în vigoare încă din 2020 din cauza pandemiei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. un “dobitoc” !

    bondurile rusiei arata alt lucru in fata! 

    vinde la oameni povesti in timp ce le restrange potentialul de dezvoltare. 

    s c cret 

    1. Exact. Putin sustine ca si crescatorii de reni din Siberia sunt oligarhi si isi fac concediile la Monaco si Nisa.

    ...

    In cel mai recent raport al FMI publicat pe 31 ianuarie, FMI isi actualizeaza prognoza pentru economia ruseasca. 0.3% crestere in 2023, revizuire in sus de la -2.2% estimare in raportul din oct 2022. Și crestere de 2.1% in 2024. Eu zis sa credem in ce spune FMI.

     

    Sky News: "IMF explains forecast for UK economy and why it will lag behind Russia in 2023 The IMF says that this year the UK economy will fare worse than any other country in the developed world. Tuesday 31 January 2023"  

     

    MSN: "However, the IMF predicted that Russian GDP would rebound slightly in 2023 to 0.3 percent growth, and in 2024, the Russian economy is predicted to grow by 2.1 percent.  

    That's higher than the IMF's projection for the United States, which it said would see only 1 percent GDP growth that year, and down fr om a predicted 1.4 percent in 2023, and the 2 percent the U.S. enjoyed in 2022."  

    1. Raportul respectiv face pe cei de la NY Times sa recunoasca faptul ca sanctiunile nu au un efect prea semnificativ asupra economiei rusesti pentru ca Rusia a reusit cu succes sa migreze catre alti clienti din Asia.

      Vorbe goale cu rapoarte care ține cont de statisticile mincinoase publicate de soviet.

      FMI in mintea ta inseamna Forumul Muncitoresc International, inscris in Internationala Socialista? Mars cu burta pe carte.... nu va da NATO nici macar o coaja de paine uscata.... la cat sunteti de batuti in cap.

    Nu ma intereseaza cat pierde Rusia,

    vreau sa aud de Europa (inflatie,preturi la energie,situatia industriei mare  

    consumatoare de energie,nivelul de trai a europenilor,criza lanturilor comer-

    ciale si alte "bunatati")  

    1. Vorbește cu d-na Merkel. Să-ți spună ea de ce a închid centralele nucleare pentru a deveni dependentă de gaz rusesc.

      Eliminarea resurselor de la criminali înseamnă creșteri de costuri pe partea de energie, dar măcar îi lași pe criminali să moară de foame.

      Pentru tine nu e important, dar ți-a dat deja guvernul voucher pentru săraci. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb