Putin ordonă semnarea unui "parteneriat strategic" cu Iranul

A.D.
Internaţional / 19 septembrie

Putin ordonă semnarea unui "parteneriat strategic" cu Iranul

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Iranul, în cursul zilei de ieri, transmite Agerpres.

Putin a acceptat astfel propunerea Ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov, care declarase la începutul lunii septembrie că cele două ţări sunt pe cale să finalizeze pregătirea pentru semnarea unui acord cuprinzător.

Putin s-a întâlnit săptămâna trecută la Sankt Petersburg cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, ocazie cu care au consolidat relaţiile: "cooperarea cu Rusia rămâne o prioritate pentru echipa noului preşedinte. Îl aşteptăm cu nerăbdare la Kazan în perioada 22-24 octombrie la summitul BRICS", a spus el.

Putin şi-a exprimat încrederea că Pezeshkian va efectua de asemenea o vizită de stat în Rusia, în cursul căreia speră că va fi semnat acest "parteneriat strategic".

De asemenea, preşedintele rus i-a transmis "calde urări" ayatollahului Ali Khamenei, datorită căruia "relaţiile de prietenie ruso-iraniene au dobândit o nouă dinamică" în ultimii ani, a afirmat preşedintele rus.

El a recunoscut că schimburile comerciale au scăzut în 2023, dar această tendinţă - a subliniat Putin - a fost inversată în prima jumătate a anului în curs, când au fost creşteri de "aproape 10%".

În pofida sancţiunilor, oficialii de la Kremlin susţin că Rusia va continua să coopereze în chestiuni sensibile cu Iranul, pe care îl consideră un "partener important al ţării".

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe britanic David Lammy au acuzat Rusia, în timpul vizitei lor la Kiev, de escaladarea situaţiei în Ucraina după un presupus transfer de rachete balistice din Iran, pe care Moscova le-ar putea utiliza în războiul cu ţara vecină.

Acesta a fost şi motivul pentru care au declarat ulterior, că vor discuta cu liderii ţărilor lor să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune împotriva anumitor ţinte de pe teritoriul rus, ceea ce l-a determinat pe Vladimir Putin să avertizeze că, în acest caz, NATO "va fi în război cu Rusia", relatează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. de parca mai era nevoie

    Putin e un dictator nenorocit.

    UE si SUA asupritorii altor popoare. Au marionte puse in toate tarile.

    1. Adica unde, mai precis? Pe mine nu ma asupreste niciunul dintre astia, mai degraba rusia ma deranjeaza. Stau in UE si lucrez la o companie americana si mai sunt si liber sa zic ce vreau si sa ma duc unde vreau, muncesc si am ce-mi trebe si eu si familia mea, spre deosebire de zona de mai de la rasarit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb