Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat ieri, în faţa liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa, desfăşurat la Sankt Petersburg, că ţara sa va trimite lunile viitoare, gratuit, până la 50.000 de tone de cereale în şase ţări africane, informează dw.com.
Oficialul rus a precizat: "În lunile viitoare vom putea să asigurăm livrări gratuite de 25.000 - 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea".
Anunţul lui Putin a venit după ce Rusia a ieşit, săptămâna trecută, din acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin porturile Mării Negre în ţări din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.
Rusia a decis să nu mai fie parte în acest acord încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, după ce avertizase că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Acordul a fost prelungit de mai multe ori, însă a expirat la data de 17 iulie. Anterior, Moscova a reclamat în mai multe rânduri că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a lansat mai multe cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate.
Preşedintele rus Vladimir Putin a prezidat ieri prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane la Sankt Petersburg. Pe perioada desfăşurării summitului, săptămâna aceasta, Putin are programate întâlniri cu toţi şefii de stat care participă la eveniment, precum şi cu unii dintre prim-miniştri. Liderul rus are în plan consolidarea relaţiilor dintre ţara sa şi continentul african.
• Creştere uşoară a preţului grâului, la bursa americană
Cotaţia futures a grâului a avut o uşoară creştere în dimineaţa zilei de ieri, pe piaţa americană, după declinul din sesiunea de miercuri, care a urmat avansului important din şedintele precedente, generat de situaţia creată de ieşirea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră.
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,24 dolari/buşel la ora locală 07.25, iar preţul porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,05%, la 5,48 dolari/buşel.
Grâul s-a înscris pe un curs uşor ascendent după ce Rusia a atacat din nou o infrastructură portuară din regiunea Odesa (Ucraina), avariind un terminal de marfă şi alimentând îngrijorările cu privire la livrările de cereale din regiunea Mării Negre, conform Bloomberg.
"Numai în ultimele nouă zile, ca rezultat al atacurilor ruseşti, 26 de infrastructuri portuare şi cinci nave civile au fost avariate sau parţial distruse", a informat ministrul Infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat recent că preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras din acordul internaţional care îi permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră.
Pierre-Olivier Gourinchas, economist-şef în cadrul FMI, a spus citat de Bloomberg: "Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost esenţială anul trecut în asigurarea aprovizionării din Ucraina, reducând presiunile asupra preţurilor alimentelor. Suspendarea sa va pune, probabil, presiune în creştere asupra preţurilor".
Chiar dacă FMI nu a finalizat încă evaluările privind efectele deciziei Rusiei de a se retrage din acord, o creştere între 10% şi 15% a preţurilor cerealelor este "o estimare rezonabilă".
• Rusia, posibil să exporte până la 60 de milioane de tone de cereale în noul sezon agricol
Estimările optimiste privind livrările consistente de cereale din Rusia, în vara acestui an, limitează creşterile înregistrate de preţurile mondiale ale cerealelor.
Rusia ar putea exporta până la 60 de milioane de tone de cereale în noul sezon agricol 2023/2024, conform preşedintelui Uniunii cultivatorilor de cereale din ţară, Arkadi Zlocevski, care aduce în atenţie o a doua recoltă record a Rusiei.
Acesta a menţionat citat de agenţia TASS: "Ministerul Agriculturii va anunţa în curând cotele de export pentru a doua jumătate a sezonului agricol. Dacă va stabili aceleaşi cote ca în sezonul curent, vom putea exporta din nou 60 de milioane de tone. Avem toate oportunităţile să facem acest lucru. Stocurile record reportate şi a doua recoltă record din istorie ne oferă acelaşi potenţial de export".
Arkadi Zlocevski a precizat că Rusia a exportat peste 60 de milioane de tone de cereale în ultimul an agricol, iar cifra din sezonul următor va depinde de evoluţia preţurilor, în condiţiile în care exporturile sunt susţinute acum de deprecierea rublei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2023, 11:57)
Nu exista a manca gratis!
Sub o forma sau alta cineva undeva plateste.
s c c r e t