Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară, sub coordonarea unor parteneri internaţionali, pentru a permite organizarea de alegeri democratice şi încheierea unui acord de pace, transmite Reuters.
"În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, SUA, ale ţărilor europene şi partenerilor noştri", a afirmat Putin, în timpul unei vizite în portul Murmansk. Potrivit acestuia, o astfel de soluţie ar permite apariţia unei guvernări "capabile, care să se bucure de încrederea populaţiei", cu care Moscova ar putea începe discuţii despre un tratat de pace.
Comentariile liderului de la Kremlin intervin în contextul unor eforturi diplomatice ale administraţiei americane de a relansa negocierile separate cu Moscova şi Kievul. Putin a sugerat că preşedintele Donald Trump ar dori cu sinceritate încheierea războiului. "După părerea mea, preşedintele nou ales al Statelor Unite vrea cu sinceritate un sfârşit al conflictului pentru mai multe motive", a afirmat el.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă a răspuns că guvernarea Ucrainei este stabilită prin Constituţia acesteia şi de poporul său, iar Kievul nu a comentat oficial declaraţiile liderului rus. Preşedintele Volodimir Zelenski a reiterat recent că nu pot avea loc alegeri în timpul legii marţiale şi a respins orice afirmaţii care i-ar pune la îndoială legitimitatea.
Sugestia unei administraţii temporare vine în contextul în care Rusia continuă să nege legitimitatea actualului guvern de la Kiev, iar Putin susţine că este necesară o schimbare de putere pentru ca discuţiile de pace să avanseze. În paralel, Rusia afirmă că îşi atinge progresiv obiectivele din cadrul "operaţiunii militare speciale", iar Putin a declarat că armata rusă deţine "iniţiativa strategică" pe linia frontului, potrivit aceleiaşi surse.
Liderii europeni au reacţionat printr-un angajament sporit faţă de sprijinirea Ucrainei. La reuniunea de la Paris de joi, Franţa şi Marea Britanie au pledat pentru o "forţă de reasigurare" care ar putea fi desfăşurată în cazul unui eventual armistiţiu, deşi Moscova respinge ferm prezenţa trupelor străine pe teritoriul ucrainean.
Potrivit Reuters, Trump ar fi propus recent un nou acord privind mineralele cu Ucraina, care ar oferi Statelor Unite o miză economică în reconstrucţia post-conflict şi ar putea contribui la atingerea unui compromis de pace.
Putin a mai subliniat că Rusia este pregătită să colaboreze cu ţări precum China, India, Coreea de Nord şi chiar cu Europa, "dacă aceasta încetează comportamentul contradictoriu". Totodată, a declarat că Moscova nu va face concesii care să contravină intereselor naţionale, adăugând că "ne-am obişnuit să fim duşi de nas de partenerii occidentali".
1. Rusia e agresorul.
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 09:08)
Rusia nu are ce căuta în Europa.
USA greșește favorizând un stat dictatură, stat slab și slăbit, care în 3 ani nu a avut o victorie semnificativă.
Ce câștiga USA din ce face acum ?
Pierde pe multiple planuri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 28.03.2025, 09:19)
castiga din toate planurile,dar unii nu au puterea de a intelege!
partea leului din Ucraina o va lua SUA,trepadusii europeni vor juca tontoroiul in cer!
armament va vinde in continuare,din moment ce astepti 5 ani pt un avion sau baterie,daca astepti un an tot vanzarea aia o faci,CA ASTEPTI!
Vor suferi americanii un pic cativa ani,dar ,toate marile fabrici se vor muta acolo,450 milioane de consumatori!!!!!!
Cine va veni dupa Trump,va gasi o america pe baze mai solide!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 09:28)
SUA nu trăiește din producție. : Bufonul își bate joc de SUA.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 09:29)
Și Ucraina poate solicita același lucru, ONU să asigure un regim de tranzției la Moscova. :