Grupul BRICS va genera cea mai mare parte a creşterii economice globale în următorii ani, datorită dimensiunii sale şi creşterii relativ rapide în comparaţie cu naţiunile occidentale dezvoltate, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, la un forum de afaceri BRICS, înainte de un summit al organizaţiei care va avea loc în Rusia între 22-24 octombrie, transmite Reuters.
Putin speră să consolideze BRICS - care s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul şi Emiratele Arabe Unite, alături de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - ca o contrapondere puternică la Occident în politica şi comerţul global.
Liderul de la Kremlin urmează să găzduiască un summit BRICS în oraşul rus Kazan în perioada 22-24 octombrie, scrie Reuters.
"Ţările din asociaţia noastră sunt, în esenţă, motoarele creşterii economice globale. În viitorul apropiat, BRICS va genera principala creştere a PIB-ului global", a declarat Putin oficialilor şi oamenilor de afaceri la un forum de afaceri BRICS la Moscova.
"Creşterea economică a membrilor BRICS va depinde din ce în ce mai puţin de influenţe sau interferenţe externe. Aceasta este, în esenţă, suveranitatea economică", a adăugat Putin.
Summitul de săptămâna viitoare este prezentat de Moscova ca o dovadă că eforturile Occidentului de a izola Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina au eşuat.
Rusia doreşte ca alte ţări să colaboreze cu ea pentru a reforma sistemul financiar global şi a pune capăt dominaţiei dolarului american.
China, India şi Emiratele Arabe Unite au confirmat vineri că liderii lor vor participa la summitul de la Kazan.
'PORŢILE SUNT DESCHISE'
Putin a declarat că 30 de ţări din întreaga lume şi-au exprimat interesul pentru cooperarea cu grupul BRICS şi că summitul de săptămâna viitoare va lua în considerare opţiuni posibile pentru extinderea în continuare a grupului.
"Porţile sunt deschise, nu excludem pe nimeni", a spus Putin reporterilor din ţările BRICS.
Putin a menţionat câteva dintre iniţiativele pe care Rusia le-a prezentat anterior înainte de summit, inclusiv un sistem comun de plăţi transfrontaliere şi o companie de reasigurare.
Putin a spus că membrii grupului lucrează la un sistem de mesagerie financiară similar cu SWIFT, imun la sancţiunile occidentale, şi la utilizarea monedelor digitale naţionale pentru finanţarea proiectelor de investiţii cu potenţial mare de creştere în interiorul şi în afara BRICS.
El a subliniat că iniţiativele financiare ale Rusiei pentru summit implică utilizarea extinsă a monedelor naţionale, în timp ce discuţiile despre crearea unei monede unice pentru grupul BRICS sunt "premature".
El a cerut Noii Bănci pentru Dezvoltare (New Development Bank), singura instituţie multilaterală de dezvoltare funcţională a BRICS, să investească în tehnologie şi infrastructură în ţările din Sudul Global.
"Ca instituţie de dezvoltare, banca serveşte deja ca o alternativă la multe mecanisme financiare occidentale, şi, în mod natural, vom continua să o dezvoltăm", a spus Putin. El a solicitat mai multe investiţii în comerţul electronic şi inteligenţa artificială.
Putin a încercat să promoveze noile megaproiecte de transport ale Rusiei, cum ar fi Ruta Mării Arctice şi coridorul Nord-Sud, care leagă Rusia de Golful Persic şi Oceanul Indian prin Marea Caspică şi Iran.
"Este cheia pentru creşterea transportului de mărfuri între continentele eurasiatic şi african", a spus el, potrivit Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2024, 14:18)
“Faliti din toate tarile uniti-va”:-)..,analfabetii astia nu invata niciodata…Cuba e in “bezna”, ala din Venezuela declara “Craciunul” in Octombrie, mujicii dau o lege sa te taxeze daca nu ai copii sau doar un copil in timp ce chinezul te taxeaza daca ai mai mult de un copil, Turcia si Africa de Sud cu inflatie de 70%…descultii astia nu au dupa ce bea apa si viseaza la “crestere economica”:-)…”Succesuri ”:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2024, 15:45)
Ai greșit pastilele iubitul meu camarad...îmi place de tine...vrei sa ne cunoaștem? UE și SUA ne dau dreptul sa ne căsătorim, sa adoptam copilași...ce zici?
1.2. Mda (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 19.10.2024, 17:18)
Aoleo, visele tale umede cu mujici tind să capete contur, Trolache. Admiratorul tău de la 1.1 o fi din Tiraspol. :)
Hai că eu ies din tura, dar i-am cerut asistentului medical să fie vigilent. Ai gardă de corp, vedetă ce ești:)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2024, 18:00)
Nu-l uita pe “Cartarascu”, iti ajuta cand faci rondul la “oficiul bratelor de munca”, ca dupa alegeri nu te mai plateste nimeni de postac:-)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 20.10.2024, 12:18)
Oare de ce-s rupt în fund cu tot cu cele 1000 de ruble de la Putler?!?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2024, 18:36)
Putin e un mare economist, cunoscut pentru perspicacitatea și inteligența sa. A ordonat Gazpromului să taie livrările spre Europa și să redirecteze fluxurile de gaze spre China și acum Gazprom e compania cu cea mai mare capitalizare in lume - e ingropată in valută forte chineza. Orice român se vede posesor de Lada și Kamaz - din păcate toate exporturile de Lada pleacă spre Africa de Sud iar Kamazurile - spre Brazilia, țările din BRICS având prioritate.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 03:16)
Ba ești nebun,du-te in Rusia profundă și o să vă toată inteligenta lui Putin in toată splendoarea ei.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 08:41)
Vezi că ai detectorul de sarcasm defect.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2024, 19:35)
pe hartie la dictatori tot ce-i posibil.
in acest cincinal, au fost prevazute cresteri insemnate de PIB. oricant spune America, noi spunem dublu, ca nu ne doare gura.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2024, 19:40)
china e in buda, in afara de naratiunea oficiala, rusia in buda, dar creste mereu.
ce-i mai salveaza e coreea de nord. aia depasesc planul mereu.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 19.10.2024, 22:18)
la deficitele din Sua,Japonia,Franta,ce poate spune eminenta ta despre sanatatea economiei acestor tari?
Rusia,India si chiar China sunt mult maiputin imprumutate decat g7,sa nu vorbim de Italia care ,daca ar fi firma,ar fi direct in faliment,nici macar in insolventa!
Romania ,tara cu pibul mare,incaseaza peste 3 md din cereale,2 miliarde din exp de masini si cam tot atat din plante oleaginoase,cherestea un miliard,la fel mobila si altele!
structura exportului arata pt prosti ca degeaba ai pib ul mare pe credit daca il obtii in acest mod primitiv cu exceptia a 2.5 md masini dar care includ si o mare parte de componente importate,deci noi suntem cu pibul mare si industria e cu chilotii rupti in fund!
dupa ce se termina razboiul din UA,va incepe Jalea!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 09:13)
da da posibil, doar ca in china si rusia coreea de nord, jalea e deja venita.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2024, 12:19)
Unele state își permit să trăiască bine cu deficite, altele, sovietele, sărăcesc și pe excedente.