PWC: Complexitatea - principala problemă a sistemul nostru fiscal

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 11 aprilie 2008

PWC: Complexitatea - principala problemă a sistemul nostru fiscal

Problema majoră a sistemului fiscal din ţara noastră o reprezintă complexitatea acestuia, şi mai puţin nivelul taxelor şi impozitelor, declară Peter de Ruiter, coordonatorul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PriceWaterhouseCoopers (PWC). Domnia sa a abordat ieri, în cadrul conferinţei cu tema "Parafiscalitatea în România", problema costurilor generate de desfăşurarea unei afaceri în ţara noastră, comparativ cu ţările din Europa, dar şi cu restul lumii.

Într-un raport realizat de Banca Mondialală şi PWC, privind gradul de uşurinţă în derularea unei afaceri, ţara noastră se situează pe locul 20 la nivelul Uniunii Europene (UE), fiind devansată de ţări ca Bulgaria sau Ungaria. La capitolul privind uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor, România ocupă locul 27 în UE. Potrivit autorilor, acest lucru se datorează complexităţii sistemului de plată, în ciuda faptului că nivelul taxelor şi impozitelor nu este foarte ridicat comparativ cu ţări ca Suedia sau Danemarca, care se situează mult mai sus în clasament. Peter de Ruiter a apreciat eforturile depuse de Ministerul Economiei şi Finanţelor în rezolvarea acestor probleme, dar a menţionat că mediul de afaceri ar prospera mult mai repede în condiţiile transformării sistemului clasic de plată al taxelor într-unul electronic.

Reprezentanţi ai ministerului au menţionat, la evenimentul mai sus amintit, că autorităţile depun eforturi pentru transformarea sistemului fiscal, prin utilizarea facturilor online şi a semnăturilor electronice, însă pentru implementare este nevoie de timp, de o bază de date suficientă şi de posibilitatea efectuării controalelor necesare.

Ministrul de resort, Varujan Vosganian, a făcut referire la "corectarea asimetriei" fiscale, prin evitarea cheltuileilor mai mari către sfârşitul anului. Astfel, domnia a precizat că măsurile luate au dus la scăderea cheltuielilor în luna decembrie faţă de noiembrie 2007. Ministrul a mai precizat că veniturile înregistrate în primele luni ale anului 2008 sunt aporoape duble comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007.

"Stabilitatea fiscală reprezintă strategia ministerului până în 2010", a declarat domnul Vosganian. Până în 2010, ministerul îşi propune o creştere a ponderii principalelor cheltuieli, fără o majorare a impozitelor. Potrivit spuselor ministrului Finanţelor, acest lucru se va realiza printr-o mai bună administrare fiscală şi prin schimbarea comportamenului contribuabilului. Domnia sa a dat ca exemplu situaţia actuală, în care au crescut cheltuielile pentru sănătare, educaţie, agricultură sau cercetare, fără o majorare a impozitelor sau taxelor. Un obiectiv foarte important pentru realizarea stabilităţii fiscale îl reprezintă întocmirea unui buger multianual, primul pas în acest sens constituindu-l bugetul pentru anii 2009- 2010, a subliniat Varujan Vosganian.

Luna viitoare vom avea Registru fiscal

Ministrul finanţelor a declarat că o măsură foarte importantă pe care o va lua ministerul în curând priveşte realizarea Registrului fiscal. Acesta va intra în vigoare până la sfârşitul lunii mai şi presupune verificarea relevanţei tuturor taxelor şi impozitelor, astfel încât să se înlăture parafiscalitetea. Varujan Vosganian consideră că acest registru va inhiba abuzurile fiscale în viitor, întucât modificarea sau introducerea de noi taxe sau impozite vor fi precedate de studii de impact.

Varujan Vosganian a explicat, ieri, de ce apare o diferenţă între nivelul deficitului bugetar calculat după metodologia naţională (2,5% din PIB) şi cel conform normelor europene (3,4% din PIB). Domnia sa a spus că, potrivit metodologiei Uniunii Europene, în calculul bugetului general consolidat sunt incluse mai multe elemente, şi anume: toate bilanţurile companiilor naţionale şi bilanţurile comisiilor autonome, registrul datoriei externe, obligaţiile municipalităţilor, precum şi cheltuieleile acestora din excedentele aferente anilor anteriori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb