Departamentele financiare sunt pe ultima sută de metri cu finalizarea situaţiilor financiare pentru 2023 şi fie că societăţile au avut profit sau pierdere, subiectul de discuţie în Consiliul de Administraţie şi, ulterior, în Adunarea Generală a Acţionarilor va fi posibilitatea distribuţiei de dividende, conform unui comunnicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, elementele legale şi fiscale care trebuie avute în vedere în cele două situaţii au fost subiectul discutat la PwC Tax Talks de Anda Rojanschi, Partener D&B David şi Baias, Cristina Păduraru, Partener D&B David şi Baias, şi Cristina Fuioagă, Director PwC România.
Câteva declaraţii:
Legea nu stabileşte foarte clar ce înseamnă un profit, spune doar că dividendele se pot distribui din profituri stabilite potrivit legii. Acum, întrebarea este: poate o societate să distribuie dividende din profitul exerciţiului financiar 2023, dacă are pierderi reportate din anii financiari anteriori? Se distribuie dividende către acţionari, în măsura în care pierderile sunt acoperite fie din profiturile înregistrate în 2023, fie din alte surse.
Încă o limitare din legea societăţilor spune că nu poate avea loc distribuţie de dividende către acţionari în măsura în care există pierderi ale activului net. Practic, activul net trebuie reîntregit şi abia apoi se ia în calcul distribuţia de dividende. Şi, nu în ultimul rând, dividendele trebuie să fie reflectate de situaţii financiare anuale auditate.
Cu anumite excepţii, din perspectiva impozitării, dividendele se impozitează cu cota de 8%. Persoanele juridice nerezidente pot reduce această cotă la cota mai favorabilă din convenţia de evitare a dublei impuneri sau pot reduce acest impozit la 0% dacă aplică prevederile Directivei mamă fiică. Desigur, pentru aplicarea directivei trebuie îndeplinite condiţii.
Ne-am întâlnit în practică cu un anumit risc, atunci când societatea care distribuie dividende se finanţează prin împrumuturi bancare pentru a suporta aceste dividende, ori acest fapt poate atrage un risc de nedeductibilitate permanentă a dobânzii în legătură cu acel împrumut, fiind o cheltuială în favoarea acţionarilor şi nu în favoarea societăţii.
În cazul rezervelor din reevaluare, trebuie făcut un exerciţiu foarte detaliat, corelat cu politica contabilă de recunoaştere a rezervelor din reevaluare şi pe măsura amortizării sau descărcării din gestiune a bunului.
Ce trebuie făcut în cazul activului net negativ? În considerentul legii, activul net negativ este acea situaţie în care activul net al societăţii reprezintă mai puţin de 50% din capitalul social. Deci, deşi nu vorbim de o valoare negativă absolută, ea reprezintă mai puţin de 50% din capitalul social. Există trei variante pentru situaţia unui activ net negativ: fie majorăm capitalul social, fie îl reducem pentru a acoperi pierderile, fie convertim împrumuturile în capital social. Iar aici implicaţiile fiscale sunt diferite.