QUI PRODEST? CCR ia decizii în favoarea penalilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2018

CCR ia decizii în favoarea penalilor

Magistraţii CCR au mai comis una nefăcută, în urmă cu două zile: au respins obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de PNL şi USR cu privire la Legea nr.303/2004, ce reglementează statutul judecătorilor şi procurorilor, ca neîntemeiate.

Decizia vine după ce, la începutul lunii iunie, CCR a respins obiecţiile de neconsituţionalitate ridicate pe aceeaşi lege de Preşedintele României şi după ce a refuzat să ţină cont de părerea Forumului Judecătorilor din Româ-nia care, la începutul anului, a detaliat pe 78 de pagini care sunt pericolele ivite din modificările aduse de Parlament statutului magistraţilor.

Mai mult, luni, 18 iunie, Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare cu privire la actul normativ privind organizarea judiciară trimisă de Klaus Iohannis şefilor celor două Camere ale Parlamentului. Iar ieri coaliţia majoritară a respins aceeaşi cerere şi în plenul Senatului. Ceea ce înseamnă că legea care cuprinde modificările la actul normativ ce reglementează organizarea judiciară va merge alături de aceea privind statutul magistraţilor spre promulgare, la Preşedintele Româ-niei. Klaus Iohannis este cu spatele la zid şi va trebui în următoarea perioadă să semneze un decret în acest sens.

Pericolul principal din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor se referă la distrugerea bazei de resurse umane la nivelul instanţelor şi parchetelor.

La începutul anului 2018, România se confrunta cu un deficit de 600 de judecători şi 400 de procurori. Conform modificărilor aduse la statutul magistraţilor şi aprobate de CCR, judecătorii şi procurorii vor putea, după intrarea în vigoare a noii legi, să se pensioneze după 20 de ani de activitate, faţă de 25 de ani cât era trecut în fostul act normativ, fără să atingă vârsta de pensionare de 60 de ani.

Ţinând cont de faptul că magistraţii vor primi pensie specială, în cuantum de 80% din salariul brut, plus sporurile din ultima lună de activitate, foarte mulţi dintre judecătorii şi procurorii aflaţi în activitate şi care au ajuns la vechimea de 20 de ani în funcţie se gândesc să iasă la pensie, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Motivul îl reprezintă stresul de la locul de muncă şi presiunile pe care clasa politică şi o parte din mass-media le exercită zilnic asupra magistraţilor.

Conform datelor din acest moment, după intrarea în vigoare a noii legi, într-o primă fază pot ieşi la pensie imediat 2.000 de judecători şi procurori. Acestora li se pot alătura, în următorii patru ani, până la sfârşitul anului 2022, încă 2.000 de magistraţi ajunşi la 20 de ani de activitate, ceea ce va duce la mărirea drastică a deficitului de personal cu care se confruntă instanţele şi parchetele, în prezent.

Pentru cei care nu cred, le sugerăm să acceseze site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, să vizualizeze paginile cu şedinţele secţiilor pentru judecători şi procurori şi vor vedea că în ultima săptămână zeci de magistraţi au obţinut soluţionarea favorabilă a cererilor de pensionare, pe actul normativ aflat încă în vigoare. Vă închipuiţi ce va urma după intrarea în vigoare a actului nou, care oferă condiţii mai bune pentru pensionarea judecătorilor şi procurorilor?

Iar acest deficit total de 5.000 de magistraţi preconizat pentru perioada 2017-2022 nu poate fi acoperit rapid de Institutul Naţional al Magistraţilor, deoarece, prin aceeaşi lege, s-a mărit perioada de stagiu şi locurile scoase la concurs în fiecare an sunt puţine.

De exemplu, anul trecut, din 3.200 de candidaţi, doar 70 au trecut de probele de concurs, în condiţiile în care deficitul era de 1.000 de magistraţi.

Majorarea perioadei de stagiu la 2 ani şi reducerea semnificativă a competenţei procurorilor stagiari, care nu vor mai putea soluţiona niciun fel de cauze penale, ci numai să emită opinii consultative, nu vor acoperi deficitul creat.

Totodată, examenul de capacitate devine subiectiv, o treime din nota finală constând în evaluarea "mapei de stagiu" (un fel de mapă profesională) a magistraţilor stagiari. În fostul act normativ, la capacitate se susţineau doar o probă scrisă şi una orală. Acum, Parlamentul, la propunerea ministrului jus-tiţiei, a introdus şi mapa profesională, fapt care va duce la subiectivitate în absolvirea examenului de capacitate de tinerii magistraţi.

Pensionarea magistraţilor, bucuria infractorilor

La problema privind deficitul se va adăuga alta, în strânsă corelare cu modificările aprobate de parlamentari la Codul de Procedură Penală. Ieşirea din sistem a miilor de magistraţi care au dreptul să se pensioneze conform legii ce urmează să fie promulgată de Klaus Iohannis va genera un adevărat haos cu privire la procesele aflate pe rolul instanţelor. Acest haos va fi mai mare dacă va ajunge la promulgare şi legea votată de curând de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR, prin care sunt aduse modificări importante Codului de Procedură Penală.

Practic, dispariţia din sistem a mii de judecători şi procurori şi imposibilitatea de a acoperi acest deficit într-un timp scurt va atrage suspendarea principiului celerităţii procesului penal, va duce la amânări ale dosarelor aflate pe rolul instanţelor şi la stopări ale cercetărilor penale în curs derulate de parchete.

Cine va profita de acest haos generalizat? Inculpaţii. Iar dintre ei, iese în evidenţă categoria acelora care sunt urmăriţi penal în marile dosare de corupţie instrumentate de DNA şi în cele ale DIICOT.

La amânările de dosare şi stopările de cercetări se vor adăuga reluarea de la începutul procedurii a unor cauze penale şi revizuirea unor hotărâri judecătoreşti definitive.

Acest lucru va fi posibil pentru că parlamentarii puterii au statuat modul în care poate fi cerută revizuirea unei hotărâri definitive.

Conform modificării art. 453 alin. 1 lit.g, din Codul de Procedură Penală, text redactat la iniţiativa coaliţiei PSD-ALDE, revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută "în cazul neredactarii şi/sau nesemnării hotărâ-rii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei".

Ce se va întâmpla cu hotărârile definitive pronunţate de magistraţi înainte de pensionare, dacă aceştia se pensionează şi nu mai participă la redactare?

Conform modificării care a trecut de votul Parlamentului, deciziile vor fi revizuite. Spre fericirea infractorilor care vor vedea reluat de la capăt, în faza apelului sau recursului, procesul penal. Ceea ce va duce la noi amânări în privinţa pronunţării unor sentinţe în marile cazuri de corupţie şi va îndepărta cât mai mult de momentul comiterii infracţiunii luarea unei decizii definitive de condamnare, fapt care va şubrezi scopul procesului penal şi puterea de exemplu a pedepsei date.

Totodată, conform modificării art. 453 alin.1 lit.i, făcută la iniţiativa PSD, revizuirea va interveni şi în cazul în care un judecător sau un procuror a fost sancţionat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă aceste împrejurări au infuenţat soluţia pronunţată în cauză.

Cine porneşte procedura sanţiunii disciplinare? Inspecţia Judiciară, iar în cazul procurorilor sancţionarea disciplinară poate fi solicitată şi de minis-trul justiţiei, care este un politician sau o persoană numită politic.

În plus, viitorul statut al magistraţilor prevede că acelaşi ministru, prin subordonaţii săi, va realiza auditarea sistemului informatic al instanţelor. O altă aberaţie legislativă!

În concluzie, putem spune că întregul pachet de acte normative prin care Parlamentul a modificat statutul magistraţilor şi legislaţia penală constituie, practic, rugul pe care va fi ars sistemul de drept din România. Iar magistraţii CCR, prin deciziile luate, sunt complici ai haosului care va pune stăpânire pe justiţie.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. ...

    1. Penalii sunt condamnatii definitiv. Adica inclusiv Liviu Dragnea. Iar deciziile CCR ii cam tin partea mustaciosului din Teleorman. Dar asa e cand in fruntea CCR se afla comunistul Valer Dorneanu, apropiatul lui Ion Ilici Iliescu. Dorneanu este unul dintre cei care pe vremea lui Iliescu se opuneau principiului de drept restitutio in integrum si nu doreau ca imobilele nationalizate cu forta de regimul comunist sa fie retrocedate proprietarilor de drept. Despre ce vorbim aici? Marinescu are dreptate: CCR este o institutie politizata.

      Mandatul primarului Chisinaului a fost anulat de către mafia din justiție a R. Moldova. Rezistenții sunt oripilați pănă peste poate, sentința datorându-se faptului că primarul a chemat lumea la vot, adică exact motivul pentru care a fost condamnat cu suspendare și Dragnea.

      Aceeași mafie judiciară există deja în România, dar aici vă place pentru că luptă pentru voi, pentru o Securitate care vă fură pâinea dintre dinți.

      Ce poate fi mai frumos când au muștele pe ce să patineze? 

      Este distractitv cand se pronunta postacii PSD pe niste chestii despre care au citit in presa. Niicunul dintre ei nu stie ce scrie in dosar. Iar a compara ce a facut castigatorul de la Chisinau cu ce a facut Dragnea e o ineptie. Pentru ca la Teleorman, ca lumea sa iasa la vot la referendum s-au dat si niste atentii. Cu binecuvantarea lui el lider maximo Liviu Dragnea.

      Dividendele BCR catre ERSTE , adica catre domnul Treichl sunt virate de la Chisinau conform raportului financiar, primarul urbei ne invrajbeste opiniunile , de ce nu am discuta despre statul Sandero Felix si realizam astfel si Unirea inainte de a utiliza EURO.

      ...

      ...

      Adi, penalii tai, si da uite ca le zicem in continuare asa, sunt pe calea gresita. Cineva o sa cedeze mai devreme sau mai tarziu si vor ajunge la... Solutia finala. Ai grija.

      Gata ma...a venit Ionescu cu flacara adevarului in mana dreapta .. stie el ce stie si ce nu stie fiecare om ..mai precis postacii PSD (aici l-as ruga pe Make sa intervina si sa modereze comentariul intrucat consider ca exprimarea "postacii PSD" incita la ura sociala pe baza de preferinte politice - Multumesc anticipat)

      Ionescu ..zi zici tu ca in sentinta lui Dragnea se face mentiune la "atentii" pentru votul de la referendum? v-ati cam invatat sa aruncati cu rahat fara sa vi se dea replica.. ia zi stimabile ? unde scrie? asa...ca sa nu te faci de rahat ca vorbesti aiurea pe aici 

      Se înmulțesc amenințările securiștilor în mediul on-line.

      Am observat că marii amenințători sunt postacii Securității care erau în stare să demonstreze că procurorul Portocală este cel mai integru magistrat.

      Zic și eu, poate, nu știu, că aceste amenințări vin din partea unor chihuahua. 

      Dacă ai citit cu atentie. ai observa că omul nu s-a referit la sentinţă. Ci la dosar. Eu zic să cauţi dosarul, să îl citeşti şi mai vorbim după aceea.

      Şi infractorii din ce categorie fac parte? Nu se incadrează Codului Penal, deci cu alte cuvinte sunt penali?

      Iar referitor la Dragnea, poate explici si tu cum e cu revizuirea deciziilor de condamnare definitive. Şi cine va beneficia de ele. A! Să nu uit. Referitor la lit. i de la articolul cu revizuirea, Marinescu a fost băiat finuţ. Eu aş fi spus pe faţă cui îi foloseşte. El ne-a lăsat în ceaţă. Revizuirea pentru sancţionarea disciplinară a unui judecător îi foloseşte lui Dan Voiculescu. Dacă nu ştii, caută şi vei afla de ce şi cine este magistratul din cazul ICA Telepatia care a fost sancţionat disciplinar. 

      Hopa! De ce toti cei care scriu anti-CCR, anti-PSD si anti-Dragnea fac campanie securista? De unde ati dedus voi asta? Sunt si oameni care gandesc si care au alta parere decat voi, spalatilor pe creier!

      Sa inteleg ca tu ai citit dosarul .. cu tot respectul, dosarul nu este public .. sentinta cu motivare da..este publica.. din ce scrieti pe aici imi dau seama ca, desi nu stapaniti termeni si minime cunsotinte juridice, sunteti foarte siguri cand este vorba de dat sfaturi ..

      Nu am timp sa fac educatie juridica dar, daca esti de buna credinta, du-te prima data si citeste sentinta si apoi vii si vorbesti in cunostinta de cauza..  

      Pentru culturu ta generala la dosar vei gasi diverse documente, administrate atat de acuzare, cat si de aparare.. daca instanta le considera relevante in stabilierea deciziei, ghici ce .. le va mentiona in motivarea sentintei  

      Incercati sa ganditi corect..vorbim de fapte, nu de oameni .. fa abstractie ca vorbim de Dragnea.. 

      Acest mesaj necesita moderare .. incalca flagrant regulamentul de postare a mesajelor.

      Apreciez profesionalismul celor de la Bursa in a mentine un mediu salubru in spatiul de comentarii 

      O decizie obligatorie poate fi discutată de către propaganda securistă, dar președintele așa-zisului stat de drept trebuia să se fi conformat încă de la publicarea în M.O.

      De 14 zile Iohannis este pasibil de condamnare penală pentru încălcarea Constituției oricât veți discuta voi și oricât veți propaga manipulările Securității. 

      Prin prisma meseriei, am citit dosarul, spre deosebire de tine care iti dai cu parerea.

      Singurul termen prevazut in Constitutie este de 45 de zile.

      ...

      :)) .. meseria fiind de? securist, procuror sau judecator?

      ...

      Nici prin gand nu iti teece.

      ...

      ...

      Ai mare dreptate. In loc sa spui ca infractorii au dreptul la un proces pe baza unor legi in vigoare si constitutionale, cu aplicarea tuturor directivelor obligatorii de la CEDO, atunci daca esti ziarist pe aici spui ca CCR este complice cu infractorii.

    Orice ,, ENTITATE " trage ciolanul la gura ei !!!

    1. Depinde de CANTITATEA ciolanului.

    Pentru CCR asemeni BNR credibilitatea este esențială.

    1. As fi curios sa vad un sondaj referitor la credibilitatea CCR. Dar facut cu subiecti care au studii, nu cu manelisti sau cu oameni din mediul rural. Sunt sigur ca rata credibilitatii CCR se apropie vertiginos de zero.

      FB-ul e plin de studioși care mușcă tot pachetul de manipulare al Securității. Strategia glumiță-carton funny-manipulare funcționează. Din lista mea de studioși sunt foarte mulți care nu se arată public mișcați ceea ce mă face să cred că în realitate Securitatea stă prost.

      a avea studii nu inseamna nimic daca acele studii sunt de comert, contabilitate

      Crezi?

      domnul anonim de la 3.3 are perfecta dreptate. Daca in continuare deciziile se iau pe baza de INTELEPCIUNE(vezi declaratii domnul Isarescu) si nu pe aplicarea unor norme legislative anterior stabilite chaosul e preprogramat. In momentul in care trebuie sa fie aplicate se observa vicisitudinile si atunci corectarea da bineinteles antipatii deoarece conexiunea intre efect si cauza este evidenta

    ...

    1. Daca datele furnizate de Forumul Judecatorilor si articolele din legile modificate de Parlament sunt tefelisme inseamna ca s-a intors lumea cu fundul in pozitie anormala.

      ...

      Ia mai citeste Regulamentul o data!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb