Quinton Quayle: Următoarele şase luni sînt cruciale pentru integrarea României în UE

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 30 decembrie 2005

Următoarele şase luni din 2006 sînt cruciale pentru integrarea României în UE şi este foarte important ca România să-şi continue susţinut eforturile, a declarat Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. Domnia sa spune că ar fi o tragedie ca aderarea să se amîne cu un an. "Sper foarte mult că acest lucru nu se va întîmpla. Aşteptăm raportul din primăvară al Comisiei Europene şi rezultatele României", a adăugat ambasadorul Marii Britanii.

Quinton Quayle, a cărui ţară a deţinut pînă la sfîrşitul aces-tui an preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a subliniat că la finalul mandatului preşedinţiei Austriei care debutează în ianuarie 2006 se va decide dacă România va adera în 2007 sau în 2008.

"Raportul de monitorizare al ţării dvs. prezentat de Comisia Europeană în octombrie 2005 a arătat că România a făcut paşi importanţi înainte şi poate intra în UE în 2007, dar au existat şi avertismente care trebuie tratate cu foarte multă seriozitate", a spus ambasadorul britanic, citat de Rompres. Domnia sa a adăugat că în 2005 România a realizat mult mai multe lucruri decît s-ar fi aşteptat toată lumea în ceea ce priveşte pregătirea aderării la UE. Ambasadorul Marii Britanii a indicat eforturile de reformare a justiţiei întreprinse de ministrul Monica Macovei şi măsurile luate de ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, în ceea ce priveşte lupta anticorupţie drept "paşii făcuţi înainte" care au ajutat la obţinerea unui raport de monitorizare bun în toamnă. Reprezentantul Londrei la Bucureşti a arătat că una dintre reuşitele preşedinţiei britanice a UE a reprezentat-o asigurarea consensului asupra bugetului UE pentru perioada următoare care a creat şi baza financiară pentru aderarea României.

Pentru România nu va fi uşor să absoarbă corect şi eficient fondurile ce vor veni după aderare

România va trebui să elaboreze în anul 2006 un sistem eficient de alocare la nivel regional a fondurilor structurale ce vor veni de la Uniunea Europeană după momentul integrării din 1 ianuarie 2007, a mai spus ambasadorul britanic Quinton Quayle. "Sîntem la un an dis-tanţă de momentul integrării şi, dacă acest sistem nu devine funcţional, România nu va putea beneficia de aceste fonduri structurale. Trebuie decis urgent cine se va ocupa de gestionarea fondurilor structurale şi cum va funcţiona întregul mecanism", a subliniat Quinton Quayle. El a precizat că România va putea accesa 3,5 miliarde euro pe an în perioada 2007-2009 şi 5 miliarde euro pe an începînd cu 2010. Ambasadorul britanic a mai spus că implementarea acestui sistem complex, diferit de cel de absorbţie a fondurilor de pre-aderare, a durat destul de mult în alte ţări candidate, iar Guvernul trebuie să decidă cine va conduce acest mecanism şi să se asigure că toate părţile implicate - autorităţile statului şi agenţii privaţi - vor avea un exerciţiu al colaborării începînd din ianuarie 2007. Quayle a menţionat că în ţările UE aceste fonduri sînt gestionate de instituţii diverse - un minister al dezvoltării regionale, minister al afacerilor europene sau un organism în subordinea ministerului de finanţe ori a primului-ministru. Totodată, ambasadorul britanic crede că pentru România nu va fi uşor să absoarbă corect şi eficient aceste fonduri şi din cauza problemei corupţiei, care trebuie rezolvată ferm şi rapid. "Marea Britanie şi UE au toată legitimitatea de a vorbi despre corupţia din România pentru că aceste fonduri asigurate din contribuţia lor reprezintă echivalentul a 6% din PIB-ul românesc în primii trei ani şi a 8,5% în următorii patru, inves-tiţii care asigură o şansă uriaşă pentru o economie în creştere cum este cea a României", a evidenţiat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. De asemenea, el a ţinut să mai atragă atenţia că pentru accesarea importantelor fonduri structurale europene partea română va trebui să asigure o cofinanţare de 50%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb