Radiografia copilăriei în România, în mediile vulnerabile: Hrană insuficientă, muncă în gospodărie, uneori violenţă în familie sau la şcoală

R.S.
Miscellanea / 31 mai

Radiografia copilăriei în România, în mediile vulnerabile: Hrană insuficientă, muncă în gospodărie, uneori violenţă în familie sau la şcoală

Ziua copilului marchează şi o realitate dificilă pentru mulţi dintre ei. Ultimele date World Vision România arată că, în ţara noastră, unul din cinci copii din medii defavorizate (22%) merge seara la culcare fără să ia cina şi pentru aproape o jumătate dintre copiii înscrişi în Programul Naţional Masă Sănătoasă, pachetul alimentar primit la şcoală reprezintă principala masă a zilei. De asemenea, unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ şi 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Radiografia copilăriei în România, conform datelor din Raportul "Sunt hrăniţi destul copiii României. Masa la şcoală şi masa acasă" şi Raportul "Bunăstarea copiilor din mediul rural":

Unul din cinci copiii din medii defavorizate (22%) merge seara la culcare fără să ia cina. 

Doi din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.

În cazul unuia dintre patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiţi să renunţe la masă în favoarea celor mari sau a adulţilor care muncesc, potrivit comunicatului.

30% dintre copiii din medii defavorizate nu mănâncă prânzul acasă, respectiv 28% dintre aceşti copii (unul din patru) nu mănâncă nici micul dejun, nici prânzul acasă.

Pentru 49% dintre copiii înscrişi în Programul Naţional Masă Sănătoasă, masa primită prin program reprezintă principala masă a zilei. Pentru 22% dintre copii, masa primită prin program este singura masă a zilei.

Unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ.

Vârsta la care minorii încep să fumeze şi să consume alcool este de sub 14 ani.

37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.

28% dintre adolescenţi nu ar aborda autorităţile dacă ar fi victima unor violenţe. Aproximativ o treime dintre aceştia afirmă că se tem că nu vor fi crezuţi.

8% dintre adulţi au ales să întrerupă şcoala temporar sau definitiv pentru unul sau mai mulţi copii, pentru a face faţă cheltuielilor.

Unul din 10 respondenţi au prietene/cunoştinţe minore care au devenit mame în ultimul an.

În acest context, venind în ajutorul copiilor, Fundaţia World Vision a avut în anul 2023, prin toate programele sale, peste 376.000 de beneficiari, dintre care: peste 117.000 de preşcolari, peste 78.000 de elevi de şcoală generală, peste 40.000 de elevi de liceu, peste 134.000 de părinţi şi peste 5.300 de profesori, se menţionează în comunicat.

În România, unul din patru copii frecventează grădiniţa doar ocazional şi 45% dintre părinţi spun că nu au resursele financiare pentru a-şi trimite zilnic copiii la grădiniţă, arată datele World Vision România. Un ajutor pentru aceşti părinţi este proiectul "Start în Educaţie", cel mai amplu program de educaţie timpurie din România. În cadrul acestuia, peste 60.000 de copii au primit un ghiozdan echipat cu materiale educaţionale şi peste 10.000 de părinţi au beneficiat de cursuri de parenting. World Vision România a extins programul cu donaţii de kit-uri educaţionale pentru 1.500 de grădiniţe şi cursuri de formare pentru 3.500 de educatori.

De asemenea, anul acesta World Vision România a lansat şi un apel naţional de înscriere a cât mai multor şcoli în programul "Pâine şi Mâine", care are deja peste 1.500 de beneficiari. Doar în 2023 au fost oferite 234.000 de mese calde în cadrul programului de after school şi Şcoala de vară. În cele 32 de şcoli în care s-a derulat programul anul trecut, a fost redus abandonul şcolar, 99% dintre copii raportând prezenţă zilnică la şcoală. De asemenea, peste 80% au raportat rezultate mai bune la Matematică şi la Limba Română. Implicarea cât mai multor şcoli în programul "Pâine şi Mâine" este cu atât mai importantă, având în vedere rezultatele unui studiu World Vision România care arată că programul guvernamental "Masă Sănătoasă" a fost implementat în mod real în doar o treime din şcolile benficiare.

Un alt program care ajută la combaterea abandonului şcolar este "Vreau în clasa a 9-a". Contextul naţional arată că peste jumătate dintre elevii din România învaţă la sat, iar unul din 10 copii din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ. Lansat în 2008, programul oferă o abordare completă a nevoilor copiilor atunci când trebuie să facă trecerea de la gimnaziu la liceu: şedinţe de consiliere şcolară, socială şi psihologică, sesiuni de mentorat pentru orientare profesională, meditaţii gratuite pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, mese calde, pachete alimentare, sesiuni pe tema luptei împotriva violenţei, stagii de practică, rechizite şi dispozitive electronice pentru învăţat donate copiilor. Doar în anul 2023, acest program a ajuns în 410 comunităţi rurale, la 4.500 de elevi beneficiari din 102 unităţi de învăţământ. Rezultatele: 88% dintre elevii de liceu care au făcut parte din program au promovat la Bacalaureat şi 78% dintre elevii de gimnaziu au luat peste 5 la Evaluarea Naţională. Toţi elevii au promovat anul şcolar trecut.

Toate informaţiile legate de proiectele fundaţiei pot fi găsite în raportul anual, aici: https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2024/05/Raport-anual-WorldVision-2023.pdf

"Senatul copiilor", de 1 Iunie, la Palatul Parlamentului

World Vision România va fi prezent de 1 Iunie, la Senatul Copiilor şi la Camera Deputaţilor, unde vor fi organizate ateliere pentru copii şi adolescenţi, în intervalul orar 10:00 - 17:00. La eveniment vor fi animatori, ateliere creative, de educaţie şi vor mai fi prezenţi beneficiari ai programelor derulate de World Vision România. Evenimentul se va desfăşura pe întreg perimetrul din faţa clădirii Parlamentului. Atelierele vor fi despre artă, terapie prin dans, pictură pe tricouri, pictură pe faţă şi jocuri pe diferite teme legate de drepturile copiilor. De asemenea, activităţi similare vor fi găzduite de World Vision România şi în judeţele în care se desfăşoară programele fundaţiei, se arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb