Radu Crăciun: Intenţionăm să mai cumpărăm aur

Simona Adam
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2011

Radu Crăciun: Intenţionăm să mai cumpărăm aur

Fondurile de pensii au investit pentru prima oară în mărfuri, prin achiziţia de aur, în luna august a acestui an, potrivit raportului CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) aferent lunii precedente.

Dintre fondurile de pensii, "Eureko" este primul administrator care a investit în aur, după mai mult de un an de zile de la prima sa tentativă de acest gen. Astfel, fondul de pensii figurează cu mărfuri în valoare de circa 1,2 milioane lei, reprezentând 0,38% din structura de investiţii aferente lunii august.

Fondul de pensii "Eureko" a cumpărat şapte kilograme de aur, la mijlocul lunii august, cota activului fiind de 0,3-0,4% în totalul portofoliului de investiţii, potrivit lui Radu Crăciun, directorul de investiţii al fondului de pensii.

Domnia sa a declarat pentru ziarul "BURSA" că fondul este interesat, în continuare, să achiziţioneze aur, până la finalul acestui an, adăugând, însă, că expunerea pe aur trebuie corelată cu expunerea pe acţiuni. Radu Crăciun a afirmat: "Da, mai avem de gând să cumpărăm aur. Expunerea pe aur trebuie, însă, corelată cu expunerea pe acţiuni. De exemplu, dacă ai acţiuni în proporţie de 8% din portofoliu, atunci bineînţeles că nu îţi doreşti să ai aur în proporţie de 4%".

Radu Crăciun ne-a mai precizat că aurul ar putea ajunge, însă, la o pondere de 2% din activul net al fondului administrat de Eureko, pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), însă creşterea ponderii aurului din portofoliu reprezintă o ţintă care trebuie atinsă în următoarele 18 luni, şi nu anul acesta.

Domnia sa a mai adăugat că fondul pe care îl conduce a încercat timp de 12-14 luni să achiziţioneze aur, dar nu a reuşit din diverse motive, inclusiv din cele legislative. Radu Crăciun a subliniat, astfel, că "norma de investiţii aflată în vigoare specifică faptul că trebuie să deţii marfa în formă fizică şi nu instrumentele financiare care au în spate evoluţia mărfii respective (precum instrumentele "futures", "notes" şi altele). Domnia sa a subliniat că, anul trecut, fondul de pensii a realizat o investiţie într-un instrument financiar, investiţie la care a renunţat, ulterior, întrucât instrumentul financiar nu presupunea deţinerea mărfii în formă fizică.

Radu Crăciun ne-a declarat că fondul nu intenţionează să realizeze investiţii şi în alte mărfuri, în afară de aur, până la sfârşitul anului. Domnia sa a precizat: "Singurele mărfuri care au o valoare intrisecă foarte mare şi care nu necesită mult spaţiu de depozitare sunt metalele preţioase, precum platina şi aurul. Investiţia în alte mărfuri este nerealistă, din punct de vedere logistic".

Fondul de pensii Eureko a înregis-trat active nete la Pilonul II în valoare de 314,4 milioane lei, la sfârşitul lunii august, anul acesta. Totodată, în aceeaşi perioadă, fondul a avut înregistraţi 389,49 mii de participanţi la Pilonul II de pensii.

Pe parcursul lunii august, preţul zilnic al gramului de aur a oscilat între 151,78 lei (înregistrat la 1 august) şi 178,53 lei (înregistrat la 22 august).

De la începutul anului, preţul unui gram de aur a crescut cu 26,5%, la 183,298 lei.

La Pilonul II, în luna august a acestui an, valoarea activelor nete înregistrată de fondurile de pensii administrate privat a fost de 5,67 miliarde lei (1,342 miliarde de euro, BNR - curs de schimb la 31 august 2011), în creştere cu 2,16% faţă de luna iulie 2011 şi cu 52,94% mai mare decât în august 2010 (creştere cu 54,27% raportat la moneda euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E aburd sa va puna sa luati efectiv marfa. E prea de tot. Faceti lobby d-le Craciun sa va lase cu niste ETF-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb