Perspectiva creditării este pozitivă în ţara noastră, pentru că vom beneficia de o serie de fonduri europene, atât rambrusabile cât şi nerambursabile, astfel încât în anii următori vom avea o creştere a creditării, a afirmat ieri Radu Graţian Gheţea, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank, în cadrul conferinţei "FinConf România", organizată de BusinessMark.
Domnia sa a spus: "În opinia mea, perspectiva creditării este pozitivă, pentru că, în primul rând, România va beneficia în viitorul apropiat de o serie de facilităţi europene, de fonduri. Sigur, sunt şi fonduri nerambursabile, dar sunt şi fonduri rambursabile, şi în foarte multe cazuri întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi marile companii au nevoie de o finanţare de completare pentru a-şi duce la îndeplinire proiectele pe care le au în vedere. În ceea ce priveşte persoanele fizice, este normal ca atunci când ai o perspectivă de creştere economică, când ai o perspectivă de creştere a investiţiilor în diverse domenii, să te aştepţi şi la o creştere a numărului de salariaţi şi a veniturilor acestora. În România, încă persistă sentimentul proprietăţii, lumea îşi doreşte să-şi facă o casă, să-şi schimbe casa. Cred că va mai dura încă cinci până la zece ani această tendinţă, care este diferită de tendinţa general europeană, în care oamenii preferă chiria. Consider că ne aflăm într-un moment în care cererile de credite vor creşte (...). Sunt convins că anii viitori vom avea în continuare creştere pe zona de creditare".
Conform preşedintelui Libra Internet Bank, băncile au la dispoziţie ca surse de finanţare a creditării economiile populaţiei, fondurile proprii sau cele atrase.
"Sigur, economiile populaţiei prezintă o bază pentru creditare. Dar dintotdeauna, în sistemul bancar românesc, cu structura pe care o are, cu bănci puternice străine şi bănci locale care s-au dezvoltat foarte frumos şi care au din ce în ce mai multă credibilitate, atât la acţionari cât şi la partenerii de afaceri, când a fost nevoie de fonduri, când a fost nevoie de finanţare, aceşti bani au venit, fie prin intermediul acţionarilor băncilor cu capital străin fie prin atrageri directe de către băncile româneşti a unor fonduri de pe pieţele internaţionale", a spus Radu Gheţea.