Nu prea există nicio speranţă ca Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114 să fie abrogată, ci cel mult să fie modificată, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEC Bank, în cadrul unei conferinţe de profil.
Radu Gheţea a spus: "Nu ştim, în acest moment, cât de mare este această taxă pe activele bancare, dar, dacă citim mot-a-mot Ordonanţa, este de 1,2% pe an. Din discuţiile la care am participat, atât eu cât şi alţi colegi din comunitatea bancară, există posibilitatea ca, pe măsura aplicării, această taxă să nu fie atât de mare. Mai precis, într-o discuţie a apărut ideea că dacă se ating obiectivele pe care legiuitorii şi le-au stabilit prin Ordonanţă, s-ar putea să fie redusă taxa".
Domnul Gheţea a subliniat că, peste o lună, la finalul lunii martie, băncile trebuie să plătească taxa pe active şi nu se ştie dacă aceasta va rămâne exact în forma propusă.
"Ceea ce se pare că a fost menţionat de foarte multă lume şi am început să o luăm ca atare este faptul că nu prea există niciun fel de speranţă ca această Ordonanţă să fie abrogată. Cel mult va fi modificată", a spus Radu Gheţea, adăugând: "Legat de modificare, personal, consider că legarea de Robor nu este cea mai fericită alegere, în condiţiile în care piaţa noastră este foarte, foarte puţin adâncă, în care tranzacţiile se fac în general pe termen foarte scurt şi că venim totuşi după criză, iar încrederea în sistemul bancar mondial, dar şi la noi, a fost şi este la un nivel foarte redus. Acest lucru înseamnă că plasamentele interbancare, cele care definesc Robor, sunt în general pe termene foarte scurte şi atunci, legarea taxei de un element care are un grad de volatilitate foarte mare, cum ar fi indicele Robor pe termene scurte, nu cred că este cea mai bună soluţie".
Bancherul a subliniat că o altă întrebare care se ridică este legată de mărimea taxei şi dacă se va aplica tuturor.
"Dacă se aplică la o bancă care este în pierdere, înseamnă că i se periclitează puterea de a se redresa, de a acoperi pierderea pe care a făcut-o", a spus Radu Gheţea, care a completat: "O altă întrebare se referă la ce active se aplică taxa. Activele bancare sunt diverse, atât prin definiţia fiecărui activ, cât şi ca structură de la bancă la băncă. Sunt bănci care au intrat în programul «Prima Casă» sau «Investeşte în Tine», dar sunt bănci care nu au intrat în aceste programe. Sunt bănci care dau credite pentru cofinanţare cu proiecte finanţate din fonduri europene şi sunt bănci care s-au implicat mai puţin sau deloc în astfel de proiecte".
Bancherul a adăugat: "Menţionez asta pentru că sunt tot mai multe voci care spun că dacă taxăm ceva înseamnă că vom descuraja acea activitate. Atunci ar fi destul de curios ca autorităţile să taxeze ceva ce vor să promoveze. Dacă vrei să încurajezi creditarea într-un anumit domeniu, nu o taxezi. Nu poţi să încurajezi dezvoltarea unei ramuri economice prin taxare suplimentară. Practic, prin taxare suplimentară o descurajezi".
Radu Gheţea a subliniat că, astfel, există foarte multe semne de întrebare legate de ce îşi doresc legiuitorii să încurajeze şi ce îşi doresc să descurajeze.
"Autorităţile s-au exprimat foarte des că doresc să reducă dobânzile pe care le plătesc clienţii persoane fizice, dar în acelaşi timp doresc să încurajeze creditarea companiilor şi în special a IMM-urilor", a spus bancherul.
Potrivit domniei sale, sunt foarte multe întrebări la care trebuie să se găsească un răspuns astfel încât, dacă se aplică taxa pe activele bancare, aceasta să îşi atingă efectul, care să fie altul decât blocarea sistemului bancar.
"Personal consider că, într-un final, va trebui ca autorităţile să ia în considerare toate aceste semnale pe care noi le-am transmis, precum şi cele internaţionale care au apărut şi să facă în aşa fel încât să ajungă la un banal proverb românesc «să nu omoare găina care face ouă»", a spus Radu Gheţea.
Potrivit domniei sale, faptul că anul trecut băncile au reuşit să facă un profit foarte bun nu trebuie analizat punctual ci trebuie analizat luând în considerare şi pierderile care s-au făcut în anii precedenţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2019, 08:58)
Exista speranta prin abrogarea acualului guvern, parlament si a cuplului de dictatori Dragnea&Tariceanu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de STATY în data de 01.03.2019, 09:31)
TACI DIN GURA , TOVARASE GHETEA ! TOCMAI DUMNEATA VORBESTI , DIN BANCA NOASTRA , SI PUS DE NOI ? VREI SA ZBORI DE ACOLO , CA POTARNICHEA ? LASA , SA SE VAITE , CAPITALISTII ALTOR BANCI , CELE CU CAPITAL STRAIN , DUSMANOASE CU ACEASTA TARA !!! CE CREZI , CA-I LASAM DOAR CU ATIT ? SI MAI RAU , O SA LE FACEM !!! NIMIC N-O SA MISTE IN ''''' 114 ''''' , FARA INVOIREA SI APROBAREA SEFULUI NOSTRU , TOVARASUL DRAGNEA !!! DIN FERICIRE PENTRU NOI , SI PENTRU TARA , SEFUL NOSTRU URASTE CAPITALISMUL MURDAR , SI TOATE UNELTELE LUI MIRSAVE !!! PRINCIPALUL E , SA-I ABURIM PE PAGANI , SI SA CASTIGAM TIMP !!! TARA ARE NEVOIE DE BANI , PE ORICE CALE , SI DE LA 1 APRILIE INCOLO , DACA-I MAI PACALIM SI LUNA ASTA CU DISCUTII , SI VORBE GOALE , O SA TREBUIASCA SA PLATEASCA TOATE TAXELE , ASA CUM AU FOST HOTARARATE DE NOI , PE 19 DECEMBRIE , ANUL TRECUT !!! 2019 si 2020 , SINT ANI ELECTORALI , SI AVEM NEVOIE DE BANII ASTIA !!!
2. arestati-l pe robor!
(mesaj trimis de livache, infractor în data de 01.03.2019, 09:29)
cu cat vine mai repede prabuselnitza, cu atat mai bine!
3. Bietul ghetea
(mesaj trimis de Biz în data de 03.03.2019, 17:34)
Cred că nu doarme noaptea de grijă OUG pe cei 30000 euro pe lună pe care ii ia sa spună chestii de-astea. Cum suferă el mititelul la o banca de stat că va trebui statul acționar la CEC să plătească tot statului taxa pe active, abia salariul ăla de un ap cu 2 cam in provincie îl mai calmează un pic. Doamne, prost popor avem de creste la sân astfel de dobitoci bine plătiți.