RADU GRAŢIAN GHEŢEA: "Lichiditatea din piaţă nu este atât de mare dacă a crescut ROBOR"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 mai 2018

"Lichiditatea din piaţă nu este atât de mare dacă a crescut ROBOR"

Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou maxim - 2,68%

Lichiditatea din piaţă nu este atât de mare dacă a crescut ROBOR, ne-a spus, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în contextul în care indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins un nou maxim al ultimilor ani, respectiv 2,68%.

Domnul Gheţea ne-a explicat: "Robor este un preţ al banilor. Nu este aşa de mare lichiditate în piaţă dacă a cres­cut ROBOR.

Când creşte ROBOR, înseamnă că sunt bănci dispuse să plătească mai mult decât au plătit ieri. Nu trebuie confundată lichiditatea în general cu lichiditatea de moment, cu lichiditatea care se exprimă şi în nivelul ROBOR, la un anumit moment. Trendul ROBOR, într-adevăr, este unul crescător şi acest fapt are legătură cu mai multe elemente decât cu lichiditatea. De exemplu, are legătură cu activitatea privind investiţiile străine pe piaţa de capital. Sigur, sunt şi plăţile impozitelor care se fac la 23 ale lunii şi care influenţează, dar este vorba doar de câteva zile şi apoi situaţia revine la cea de dinainte. De aceea, nu este bine să inducem astfel de posibile judecăţi, pe care să le facă persoanele fizice, pentru că, astfel, nu va mai lua nimeni credite în veci".

În opinia preşedintelui CEC Bank, omul care are nevoie de credit trebuie să ştie cum se calculează dobânda, care sunt obligaţiile pe care le presupune un împrumut şi care sunt riscurile pe care şi le asumă: "Ar trebui eliminate acele ris­curi evidente de la început. Un astfel de risc şi pe care doar persoana respectivă îl poate evalua şi asuma corespunzător este cel legat de evoluţia veniturilor sale pe anii pentru care se împrumută. Faptul că te angajezi să iei un credit este un risc pe care ţi-l iei şi pe care trebuie să îl gestionezi corespunzător. Desigur că este bine să ai toate informaţiile, să întrebi la fiecare bancă, să vezi cele mai bune condiţii, dar nu să faci pe analistul financiar".

Banca Naţională a României a anunţat, ieri, un ROBOR la şase luni 2,8% pe an, indicele ROBOR la nouă luni cifrându-se la 2,83%, iar cel la 12 luni la 2,86% pe an.

Majorarea ROBOR creşte ratele creditelor contractate în moneda naţională cu câteva sute de lei, în cazul împrumuturilor mai mici, apreciază specialiştii, cele mai afectate credite fiind cele luate prin programul Prima Casă. Economiştii dau asigurări că şi depozitele vor avea dobânzi crescute, dar cu o întârziere de trei până la şase luni. Pentru moment, băncile nu au niciun interes să majoreze dobânzile la depozite, pe fondul lichidităţii însemnate din piaţă, subliniază sursele citate. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că indicele ROBOR va continua să crească atât timp cât va creşte şi dobânda de politică monetară (care acum este 2,5%), subliniind că principalul factor care determină majorarea ROBOR este inflaţia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ionut Dumitru: indicele ROBOR va continua să crească atât timp cât va creşte şi dobânda de politică monetară (care acum este 2,5%), subliniind că principalul factor care determină majorarea ROBOR este inflaţia.  

    A uitat sa mearga pana la capat: principalul factor care determină majorarea ROBOR este inflaţia si principalul factor al inflatiei este guvernarea PSD.  

    1. Exogen :))

      Maciupiciu, Madagascar, Brazilia, Tailanda, Costa TurtuRICA....

      Am mai temperat inflația cu cele 4,6 mld aruncate pe fier vechi.

      Securitatea ar fi acționat și mai drastic. Tăierea salariile și scăderea economiei reale ar fi lăsat mai mult loc de rapt prin așa-zise investiții.

      Sărăcanii ar fi jubilat. :D 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb