Odată cu trecerea la statutul de piaţă emergentă, pentru ţara noastră s-a deschis o autostradă financiară care ne dă acces la capitalurile care circulă la nivel global, la care vor avea acces companiile care apelează şi utilizează platformele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a spus Radu Hanga, preşedintele operatorului pieţei noastre de capital.
Radu Hanga a declarat: "Nu discutăm despre piaţa de capital românească şi piaţa emergentă, ci discutăm despre România ca piaţă emergentă. Adică pasul pe care-l facem acum nu este doar al pieţei de capital româneşti, este un pas înainte pe care-l face întreaga comunitate de afaceri din România".
Preşedintele BVB a amintit că, în urmă cu 25 de ani, la reînfiinţarea bursei în ţara noastră, la finele primul an de tranzacţionare, erau nouă companii listate, iar valoarea tranzacţiilor se apropia de 26 milioane lei.
"Acum avem listate 370 de companii la BVB, din care un sfert sunt listate pe Piaţa Principală. Sunt companii mari, semnificative pentru economia României. Valoarea trazacţiilor din anul trecut, pentru componenta de acţiuni, s-a apropiat de nouă miliarde de lei. Dacă adăugăm şi valoarea tranzacţiilor cu instrumente cu venit fix, ne apropiem de unsprezece miliarde de lei, iar capitalizarea totală a companiilor româneşti listate la BVB se apropie de 110 miliarde de lei. Aceasta este măsura paşilor înainte pe care i-a făcut în aceşti ani economia românească şi piaţa de capital românească, cu ajutorul tuturor jucătorilor care se află în jurul Bursei de Valori Bucureşti. Şi aici mă refer la instituţiile Statului Român, care au pus piatra de temelie a reconstrucţiei bursei, companiile de stat şi companiile private, care au utilizat platforma BVB pentru a se finanţa", a spus preşedintele BVB.
Dincolo de partea de finanţare, Radu Hanga a punctat că, prezenţa la Bursa de Valori Bucureşti implică şi o componentă de imagine pentru emitenţii listaţi.
"Orice companie care apelează la infrastructura BVB are acces la o gama largă de investitori instituţionali, de persoane private care urmăresc presa, care urmăresc ştirile, informaţiile legate de companiile listate, ceea ce înseamnă un impuls foarte important pentru dezvoltarea afacerilor acestora, pentru dezvoltarea brandului lor. Am văzut aceasta întâmplându-se atât pentru companii private cât şi pentru companii de stat", a detaliat preşedintele BVB.
De asemenea, Radu Hanga a punctat că se doreşte trecerea în categoria pieţelor emergente şi sub umbrela MSCI, adăugând: "Sigur că ne uităm şi mai departe, pentru a ne încadra în rândul pieţelor dezvoltate".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Observator în data de 23.09.2020, 11:23)
La articolul "S-a deschis o autostradă financiara ce ne da acces la capitalurile care circula la nivel global" nu functioneaza “Opinia cititorului”, este blocata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Observator în data de 23.09.2020, 11:26)
Gata a fost deblocata.
Opinii si povesti de marketing (MK) bursier pentru a crea o imagine frumoasa de sarbatoare, sau vorba unui prieten “vrajeli de MK”. Autostrada financiara la BVB este o metafora, o promisiune, o speranta, o iluzie, deoarece in RO nu avem un sistem de autostrazi fizic realizate, avem numai promisiuni politice, adica iluzii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Observator în data de 23.09.2020, 11:40)
In continuare “Opinia cititorului” este blocata si opiniile mai lungi si care critica nu sunt afisate, sunt filtrate. A fost acceptat decat primul paragraf din opinia transmisa. In rest totul este OK si transparent.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2020, 10:24)
Presedintele BVB a omis sa ne spuna ca prin Programul Pilot destinat pentru Market Makeri (MM), incepand cu 01.01.2020, au fost acordate discounturi/bonificatii pentru brokerii care s-au inregistrat ca MM si au indeplinit anumite cerinte tehnice privind tranzactionarea, pe nivelul 2, a actiunilor TLV, SNG, BRD, SNN si SNP (castig 3 bps/parte, adica 0,03% /parte, cerere si oferta). Prin aceasta masura s-a incercat influentarea cresterii cererii si ofertei pentru aceste actiuni si pentru TLV si SNN chiar s-a reusit. Informatiile despre acest program sunt publice si se afla pe pagina de web a BVB. In urma acestui program pilot au rezultat niste venituri mai mici pentru BVB, care trebuiau acoperite dintr-o crestere de tarife si comisioane. Exista totusi o suspiciune neelucidata privind corectitudinea sau incorectitudinea acestui mecanism de influentare preferentiala a cererii si ofertei, numai pentru cele 5 actiuni si in spatiul public nu a aparut o opinie a ASF cu acest subiect.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Observator în data de 24.09.2020, 10:28)
Surse din piata de capital spun ca Presedintele BVB a primit inainte de numire o lista de prioritati si una din acestea ar fi fost ajutorul financiar pentru brokeri, deoarece o duc rau. Daca corelam aceasta informatie cu dublarea tarifelor si comisioanelor, pentru toti emitenti de la BVB, efectuata de la 01.08.2020, putem spune ca jumatate din target a fost realizat. Urmeaza sa descoperim si “autostrazile financiare” prin care vor ajunge banii la brokeri? Se poate pune si alta intrebare: “Exista o haiducie bursiera prin care sunt luati bani de la emitenti (bogatii financiari) si vor fi dati la brokeri (saracii financiari)?”. Probleme pentru BVB pot aparea daca emitentii se unesc intr-o asociatie a emitentilor si se opun dublarii tarifelor si comisioanelor. Sau pot aparea probleme pentru BVB daca emitentii suparati se listeaza si la alte burse, muta piata principala la aceste burse si ulterior se delisteaza de la BVB. Problema majorarii tarifelor si comisioanelor a fost si in trecut o problema delicata.