Băncile au acces din ce în ce mai puţin la fondurile din exterior, iar pentru a susţine creditarea au nevoie de depozite, în condiţiile în care instituţiile europene cer o corelaţie sănătoasă între împrumuturi şi plasamente, consideră Răsvan Radu, preşedinte executiv la UniCredit Ţiriac Bank. "Ceea ce pot să vă certific este că în piaţă este un decalaj între dobânda de politică monetară sau de refinanţare şi dobânzile din piaţă. De ce? Pentru că este o nevoie mare de depozite. Este o fugă a băncilor după depozite şi în general băncile au acces mai scump şi mai puţin decât înainte la fonduri din exterior", a spus Radu, citat de Mediafax.
Mai mult, el a arătat că instituţiile de reglementare de la nivel european şi local se uită foarte atent dacă băncile au o corelaţie sănătoasă între depozitele atrase şi creditele acordate. "De aceea băncile au nevoie pentru a susţine portofoliile de credite mai mult ca înainte de depozite", a continuat Radu.
Întrebat dacă această situaţie va conduce şi la creşterea dobânzilor la depozite în perioada următoare, oficialul UniCredit a spus că acest trend este deja vizibil şi va continua în perioada următoare. "Cel mai bine se vede în diferenţa mare în remunerarea depozitelor şi inflaţie", a explicat Radu.