Rădulescu, Banca Transilvania: După ajustările de preţuri la aur şi petrol, asistăm la ieftinirea acţiunilor

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 august 2015

Anul acesta a venit rândul ajustării preţurilor acţiunilor, după cele ale aurului, în 2013, şi petrolului, în 2014, consideră Andrei Rădulescu, economist-şef la Banca Transilvania.

Domnia sa notează într-un raport: "Aceste realinieri ale preţurilor activelor au la bază finalul politicii monetare relaxate în Statele Unite, aspect semnalat de FED în ultima perioadă".

Analistul notează că indicii bursieri din China, Europa, Statele Unite şi România au scăzut cu aproximativ 40%, 20%, 13%, respectiv 10%, comparativ cu maximele locale din 2015.

Aceste căderi pot fi interpretate sub forma unei "repoziţionări a investitorilor în contextul apropierii finalului banilor ieftini în Statele Unite", dar şi a provocărilor cu care se confruntă China în procesul de tranziţie spre "un nou model economic", apreciază analistul citat.

Bursele din Europa şi Statele Unite au atins maximele din 2015 în lunile aprilie, respectiv mai, cu câteva săptămâni mai înainte de cele consemnate în China. "Acest aspect reflectă faptul că sâmburele care a stat la baza corecţiilor actuale pe bursele lumii a fost gradul ridicat de evaluare (supraevaluare) a acţiunilor, într-o perioadă caracterizată prin intensificarea divergenţelor de politică monetară pe mapamond", consideră domnul Rădulescu.

Reprezentantul băncii semnalează faptul că "suprareacţia pieţelor financiare a fost alimentată de schimbarea bruscă a sentimentului în rândul investitorilor pe piaţa chineză (din euforie în panică) într-o perioadă foarte scurtă de timp, evoluţie influenţată de decelerarea economică a Chinei, de caracteristicele pieţei de acţiuni chineze, dar mai ales de reacţiile autorităţilor reponsabile cu implementarea politicilor economice în a doua economie a lumii (ne referim aici, în principal, la deciziile Băncii Centrale a Chinei din prima jumătate a lunii august privind devalorizarea YUAN-ului şi acordarea unei ponderi mai importante forţelor pieţei în stabilirea cursului de schimb de referinţă, după cum se poate nota în al treilea grafic din dreapta)".

Analistul BT menţionează faptul că aceste scăderi de pe burse din ultimele săptămâni nu au determinat, deocamdată, schimbarea tendinţei ascendente pe termen lung pe piaţa americană.

"În acest context, accentuăm faptul că, spre deosebire de 2007/2008 economia mondială prezintă o imagine mai solidă, ceea ce ne determină să considerăm că evoluţiile recente pot fi interpretate sub forma unor corecţii naturale, binevenite, care pot determina creşterea gradului de atractivitate a acţiunilor", conform analizei citate.

Rădulescu atrage atenţia că prelungirea stării de panică pe pieţele de acţiuni riscă să se resimtă, cu un decalaj de 2-3 trimestre, "nefavorabil în sfera economiei reale".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb