Rădulescu, BNR: Evaziunea a ajuns o problemă de securitate naţională

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2010

"Dacă ar exista voinţă politică şi taxele s-ar colecta la nivelul din Bulgaria, am avea un plus de 3% în PIB", a declarat Eugen Rădulescu, şeful direcţiei de audit din BNR.

"Dacă ar exista voinţă politică şi taxele s-ar colecta la nivelul din Bulgaria, am avea un plus de 3% în PIB", a declarat Eugen Rădulescu, şeful direcţiei de audit din BNR.

Evaziunea fiscală a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională, consideră directorul direcţiei audit din BNR, Eugen Rădulescu, domnia sa fiind de părere că acest lucru cauzează distorsiuni majore concurenţiale şi doar o decizie politică ar mai putea duce la plata corectă a impozitelor.

"Există slăbiciuni majore pe întregul lanţ de colectare a veniturile, şi, aşadar, ne confruntăm cu distorsiuni majore concurenţiale. Unii plătesc şi alţii nu plătesc. Unii sunt puternici şi la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a declarat Rădulescu, dând ca exemplu situaţia din agricultură, unde gradul de impozitare a grâului nu depăşeşte 20%.

Domnia sa a explicat: "Producţia de grâu nu se ascunde, ci stă în silozuri mari, la vedere. Culmea este că există totuşi politicieni care susţin că fără grâu nefiscalizat se va scumpi pâinea".

Ca o soluţie la creşterea veniturilor pentru a revigora Produsul Intern Brut, oficialul BNR propune autorităţilor să ia exemplu de la vecinii bulgari, care au reuşit, prin intermediul unor experţi străini aduşi special în Bulgaria, să crească nivelul taxelor colectate.

"Dacă ar exista voinţă politică şi taxele s-ar colecta la nivelul din Bulgaria, am avea un plus de 3% în PIB, adică cuantumul impozitului pe venit, ceea ce nu este deloc de neglijat", a mai comentat Eugen Rădulescu.

Cota progresivă nu e o soluţie pentru echilibrarea bugetului

Şeful direcţiei de audit din cadrul BNR este de părere că revenirea la cota unică nu va duce la echilibrarea bugetului, în condiţiile în care încasările din impozitul pe venit sunt de numai 3% din PIB.

"Vorbim despre o marjă în care cota unică aduce mai multe venituri, în condiţiile în care impozitul pe venit nu a adus decât puţin peste 3% din PIB. Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar. S-ar întâmpla ce s-a mai întâmplat, ori angajatorii ar plăti la negru, ori ar merge la vecinii noştri unguri, care asta se pregătesc să facă acum, să introducă cota unică", a precizat Rădulescu.

El a explicat că în momentul de faţă există cinci feluri de contribuţii de asigurări plătite de angajator, trei feluri de contribuţii plătite de salariat şi 16% cotă unică, astfel că la fiecare 100 lei venit, 81,8 lei reprezintă impozite pe salarii.

"Este o sumă. Dacă s-ar reveni la nivelul din 2005, respectiv cu 40%, şi fără modificarea contribuţiilor la asigurări, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite şi taxe", a conchis Rădulescu.

Încasările din contribuţii sociale au ajuns după opt luni la 30,7 miliarde de lei, în scădere cu 5,7% faţă de perioada similară a anului trecut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb