Rafila: Mergem în continuare cu investigaţia la Spitalul "Sfântul Pantelimon"

F.D.
Miscellanea / 12 aprilie

Rafila: Mergem în continuare cu investigaţia la Spitalul "Sfântul Pantelimon"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că investigaţia de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" va continua, iar săptămâna viitoare ar putea fi primele concluzii de la Corpul de Control al ministerului şi de la comisia unităţii spitaliceşti, relatează Agerpres.

"Corpul de Control al ministrului Sănătăţi este de dimineaţă aici. (...) Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Sprijinim, bineînţeles şi spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea să stea la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi sper ca aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralel - ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi bineînţeles cea internă, de la spital", a declarat Rafila, la Spitalul Sf Pantelimon.

Potrivit acestuia, încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă "lucrurile sunt ţinute sub preş".

"Nu este cazul. Noi avem ca şi principiu adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea ca să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile, atât din partea Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, al comisiei de la spital", a completat Rafila.

El a subliniat că cele mai importante lucruri sunt siguranţa pacientului şi a serviciilor de sănătate.

"Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familiile lor, dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte foarte degradată şi se întâmplă şi decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor patru zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile. Am făcut o primă statistică şi o să extrapolăm şi la alte unităţi medicale, să vedem care este mortalitatea. Discutăm de mortalitatea din spital, cvasitotalitatea cazurilor de deces se întâmplă în secţia de terapie intensivă, unde sunt transferaţi pacienţii în stare critică. Mortalitatea medie în anii 2022 - 2023 şi în primele trei luni ale acestui an este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic. Este mortalitatea care se înregistrează la nivelul spitalului. Este o deviaţie, sigur, regretabilă, dar se poate întâmpla. Discutăm până la urmă de nişte cifre", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Rafila spune că este important că aceste cifre sunt de fapt pacienţi care au nevoie de empatie de îngrijire şi a adăugat că încrederea reciprocă între personalul medical şi pacienţi este esenţială pentru reuşirea actului terapeutic.

"Ăsta este răspunsul corect, coerent şi dacă sunt lucruri care au fost în neregulă, atunci sigur că ele trebuie sancţionate, aduse în atenţia opiniei publice, dar nu putem pe de altă parte să blamăm şi să aducem în faţa opiniei publice lucruri care posibil nu s-au întâmplat. Adică trebuie să existe un echilibru în toate, iar încrederea şi buna credinţă trebuie să guverneze până la urmă întreaga activitatea medicală, inclusiv a noastră, ca şi autorităţi de sănătate publică", a completat el.

Întrebat dacă a primit o scrisoare, vineri dimineaţă, de la fosta şefă ATI, privitor la existenţa unor conflicte în interiorul personalului medical, Rafila a arătat că i se pare "intolerabil" punerea în pericol a încrederii în personalul medical în detrimentul unui interes personal.

"Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar totuşi cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Şi noi ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipseşte astăzi. (...) Vreau să ne spună toate problemele pe care le are. Până la urmă acolo este un colectiv care cuprinde 13 medici. Există anumite sesizări la Colegiul Medicilor, înţeleg, împotriva doamnei doctor care a făcut plângerea astăzi. Au existat mai multe plângeri, în decursul timpului, nu vreau să intru eu în detalii, sunt făcute către Colegiul Medicilor de municipiul Bucureşti, dar nu facem un lucru - că asta este absolut intolerabil - nu ne reglăm noi problemele de natură personală pe spatele pacienţilor. Asta trebuie să fie foarte clar - pacienţii sunt prioritari, problemele noastre personale sunt pe planul doi", a transmis ministrul Sănătăţii.

Poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei efectuează, vineri, audieri în cazul deceselor de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti, conform unor surse judiciare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Spitalele morții .. Actul medical in România este groaznic .. Medicii văd numai banii pacienților in ochi restul nu contează … Sistemul medical este terminat deșii salariile medicilor și asistentelor este foarte mare … Te tratează cu dispreț și aroganta … Rușine …

    1. S-a pus batista pe tzambal... mai toata presa a lasat morti la o parte (ca in pandemie) si se concentreaza pe un conflict intern in spital care ar fi condus la ranchiuna si razbunare intre doua doamne din spital si cika de acolo se trage. Nu mai conteaza ca mortii sunt morti...

      Guvernu Ciolacu si acolitii din PNL pierd voturi in fiecare zi cu viteza luminii...  

    Se confirma inca o data (daca mai era nevoie) ca se moare pe capete in spitalele din Romania, iar actul medical se desfasoara in conditii precare si nepasare.

    Nu mai aveau paturi si s-au gandit "sa-i mai rareasca" ca in pandemie cand ii bagau direct in saci...

    Asa arata sistemul de sanatate pentru care Ciolacu a pus impozit pe concedii medicale.  

    1. Ce mai urmeaza? Impozitul pe ajutorul de inmormantare.

    La toate spitalele au loc pilele politice...

    Luați pe rand spitalele și vedeți intervențiile politice...

    1. Ai perfecta dreptate,

      parca esti medic sau din pesronalul medical, 

      dar nu se va intampla nimic, 

      vor face o comisie care va ingropa adevarul, 

      fiindca momentan nu e nimeni de dat jos politic,

      coalitia monstruoasa PNL-PSD e beton 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb