Rafo ia locul Petromidiei în lanţul petrochimic

Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 octombrie 2009

Rafo ia locul Petromidiei în lanţul petrochimic

Rafo, Oltchim şi Arpechim ar putea forma un lanţ petrochimic, după ce Guvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru acordarea unei garanţii de stat în valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo Oneşti. Banii vor fi folosiţi pentru realizarea planului investiţional şi a lanţului petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim.

"Am adoptat un memorandum prin care Guvernul îşi arată disponibilitatea de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo Oneşti în vederea realizării planului investiţional şi pentru realizarea, în fapt, a noului lanţ petrochimic Rafo-Oltchim- Arpechim şi care, pe de o parte, va duce la salvarea a peste 1.500-2.000 de locuri de muncă şi, pe de altă parte, va contribui la realizarea unui lanţ petrochimic extrem de important pentru industria şi economia românească", a declarat premierul Boc.

Ideea realizării unul lanţ petrochimic este mai veche. Guvernul Năstase, prin ministerul economiei Dan Ioan Popescu, a încercat realizarea unui lanţ petrochimic în 2003, dar cu Petromidia, Arpechim şi Oltchim.

Atunci, Rafo a replicat cu proiectul petrochimic al companiei Moldova, dezvăluit atunci în excluvisitate pentru ziarul BURSA de către Corneliu Iacubov. Din compania Moldova, potrivit Iacubov, urmau să facă parte Rafo, Carom Oneşti, şi Solventul. Proiectul Moldova de fuziune al celor trei companii e eşuat din cauza opoziţiei Guvernului, care prin Ministerul Finanţelor avea de recuperat 20.000 de miliarde de lei vechi de la Rafo. Tot atunci patronii Rafo au forţat o fuziune cu compania Petromidia, dar s-au lovit de refuzul lui Dinu Patriciu. În faţa eşecului, acţionarii Rafo au început să cumpere acţiuni Petromidia de pe Bursă, ajungând la un moment dat să controleze peste 5% din compania lui Dinu Patriciu.

Compania oneşteană a intrat în reorganizare, iar patronii companiilor Moldova, Marian Iancu, Ovidiu Tender şi Corneliu Iacubov au fost arestaţi în prima parte a anului 2005, după ce Traian Băsescu, care fusese principalul critic al modului în care fusese gestionată afacerea Rafo, a devenit preşedintele României.

După arestarea actorilor, Rafo şi-a schimbat proprietarii, iar compania a rămas în reorganizare, până când noii patroni (ruşii de la Alfa Oil), au achitat datoriile către stat.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la Slobozia, în timp ce şedinţa Guvernului era în derulare, că se analizează posibilitatea acordării de garanţii de stat pentru RAFO Oneşti, companie care se află în proces de modernizare după ce şi-a plătit datoriile de stat, şi pentru şantierul naval Mangalia, declara preşedintele Traian Băsescu, citat de NewsIn.

Preşedintele a arătat că s-au acordat deja garanţii de 400 de milioane de euro către Ford Craiova şi 69 de milioane de euro către Oltchim Rm Vâlcea, în ideea că aceste două companii antrenează şi locuri de muncă pe orizontală, folosind produse ale IMM-urilor.

Nu se cunoaşte acum cum va arăta viitorul lanţ petrochimic, cu Rafo, Oltchim şi Arpechim, în condiţiile în care ultimele două companii sunt controlate de statul român şi, resprectiv, OMV. Însă cum interesul ruşilor pentru Olchim şi Arpechim există de mai mulţi ani, este posibil să asistăm la două preluări spectaculoase în perioada următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb