Rafo se împrumută printr-un proaspăt SRL

D.B
Ziarul BURSA #Companii / 11 decembrie 2009

Rafo se împrumută printr-un proaspăt SRL

Reprezentanţii rafinăriei negociază cu patru bănci străine creditul de 330 de milioane de euro, dar societăţile bancare condiţionează împrumutul de finalizarea procedurii de reorganizare a insolvenţei

Ieşirea din insolvenţă a fost amânată ieri, iar un nou termen pentru analizarea procedurii de reorganizare va fi, cel mai probabil, în ianuarie

Conducerea Rafo a demarat discuţiile cu patru bănci străine pentru contractarea creditului de 330 de milioane de euro, dar societăţile bancare condiţionează acordarea împrumutului de ieşirea rafinăriei din procedura insolvenţei, susţin surse din companie.

Acţionarii rafinăriei au fost convocaţi, în data de 6 ianuarie 2010, ca să aprobe constituirea unor garanţii reale asupra bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul Rafo pentru garantarea împrumutului de 330 de milioane de euro.

Creditul va fi contractat, însă, de către o altă companie nou înfiinţată - "Petrochemical Invest" SRL Oneşti. SRL-ul a fost înfiinţat acum o lună şi jumătate, cu un capital social de 200 de lei. Asociaţii noii companii, care ar urma să contracteze creditul, sunt "Petrochemical Holding" Gmbh, cu 95%, şi Iakov Goldovskiy, cu 5%.

Convocatorul nu mai face nicio referire la o eventuală garanţie a statului pentru acest împrumut, deşi Guvernul Boc a aprobat deja un memorandum privind garantarea creditului până la 80% din valoare, prin Eximbank. Adică statul se angaja să plătească băncilor 264 milioane de euro, dacă rafinăria nu mai putea să-şi onoreze obligaţiile.

Compania Rafo se află în procedura de reorganizare juidiciară din decembrie 2004, iar potrivit unor specialişti trebuia să încheie această procedură încă de acum doi ani.

Un nou termen pentru analizarea dosarului a avut loc, ieri, la Tribunalul Bacău, dar nu s-a luat nicio hotărâre pentru că dosarul Rafo nu are, încă, un judecător sindic definitiv.

Florin Dragomir, reprezentantul administratorului judiciar al Rafo, a declarat ieri, pentru ziarul BURSA, că de aproape o lună, de la momentul pensionării fostului judecător sindic, dosarul Rafo a fost amânat de două ori, iar următorul termen va fi, cel mai probabil, în luna ianuarie, termen până la care se aşteaptă şi numirea unui judecător definitiv în acest dosar.

Finalizarea planului de reorganizare al companiei Rafo prevedea conversia tuturor creanţelor garantate în acţiuni şi rezolvarea tuturor litigiilor pe acest subiect cu creditorii. "Petrochemicals Holding" Austria a preluat creanţele statului, în 2007, în valoare de 707.400.000 miliarde de lei vechi, iar, ulterior, în noiembrie 2007, acţionarii principali au aprobat majorarea capitalului social cu creanţele bugetare, dar şi cu cele ale creditorilor privaţi (în total 1,58 miliarde lei ).

Garanţiile pe care acţionarii Rafo le constituiseră asupra activelor societăţii au fost radiate recent din Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, însă alte garanţii în vederea contractării împrumutului de 330 de milioane de euro vor putea fi constituite doar după ce rafinăria va ieşi din procedura insolvenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb