Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) a ajuns anul trecut la contracte de economisire-creditare în valoare de 2,8 miliarde lei, în creştere cu circa 9% faţă de 2012, şi a obţinut un profit triplu, de peste 1,7 milioane lei, depozitele atrase de la clienţi avansând cu 24%, la 325 milioane lei, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Banca de economisire-creditare administra la finele anului trecut conturile a 195.000 de clienţi, cu 10% peste nivelul din anul precedent.
"Economisirea este importantă pentru fiecare dintre noi pentru că ea constituie baza pentru finanţarea în condiţii sustenabile a proiectelor viitoare, mai ales a celor de amploare, precum cele locative", a declarat într-un comunicat preşedintele RBL, Aurelia Cionga.
Valoarea creditelor acordate a urcat cu 45%, la 27 milioane lei, în condiţiile în care o mică parte dintre contracte au ajuns la finalul etapei de economisire. Finanţarea medie pentru creditele cu ipotecă s-a situat anul trecut la 132.000 lei, iar pentru cele negarantate la 26.000 lei.
Trei sferturi din creditele garantate cu ipotecă au fost solicitate pentru achiziţia şi construcţia de imobile, în timp ce împrumuturile fără ipotecă au avut ca destinaţie modernizarea locuinţelor în 78% din cazuri.
RBL avea la 31 decembrie 2013 active totale de 402,6 milioane lei, în creştere cu 18%.
"Creşterea de profitabilitate a fost determinată de creşterea veniturilor nete în condiţiile în care cheltuielile administrative au rămas constante şi eforturile de eficientizare a activităţii au permis economii ce au acoperit cheltuielile excepţionale legate de relocarea sediului băncii", se arată în comunicat.
RBL furnizează produse de economisire-creditare pentru îmbunătăţirea situaţiei locative, prin cele 525 de agenţii ale Raiffeisen Bank.
Clienţii care încheie un contract de economisire-creditare au posibilitatea, după o perioadă de economisire, să acceseze un credit cu dobândă fixă de 4,5% sau 6% pe an, în funcţie de produsul ales. În fiecare an, aceştia primesc pentru depunerile efectuate în anul respectiv o primă de stat de 25% pe an, până la 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.