Raiffeisen Bank a semnat prima tranzacţie de finanţare a unui producător agricol pe baza certificatelor de depozit, în valoare de 5 milioane lei, după ce, în august 2009, a fost completată legislaţia care să permită acest tip de finanţare, arată un comunicat al băncii.
Finanţarea a fost acordată unor producători agricoli din grupul Cerealcom Dolj, pe baza unor certificate de depozit emise de depozitarii licenţiaţi (lista depozitelor licenţiate este publicată pe site-ul internet al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale). Certificatele de depozit emise sunt garantate de Fondul de Garantare al Certificatelor de Depozit administrat de F.G.C.R. în cantitatea şi calitatea înscrise pe acestea. Gradarea (evaluarea calităţii reale) loturilor de seminţe, pentru care se acordă finanţarea, a fost efectuată conform sistemului naţional de gradare, administrat de către Comisia Naţională de Gradare a Seminţelor de Consum.
"Este o tranzacţie foarte importantă, nu numai pentru că este prima de acest fel în România post-belică, dar şi pentru că sunt deja câţiva ani de când ne pregătim pentru acest tip de finanţări agricole. Pe întreaga perioadă ne-am implicat activ în redactarea formatului final al legii, precum şi în negocierea altor prevederi legale. Practic, producătorul agricol beneficiază de lichidităţi atunci când are nevoie, dar vinde efectiv produsele atunci când piaţa este favorabilă", a explicat Marinel Burduja, prim-vicepreşedintele Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank are deja tradiţie în finanţarea producătorilor, comercianţilor şi procesatorilor de cereale şi plante oleaginoase; valoarea finanţărilor în domeniu în ultimul sezon agricol a fost de peste 90 milioa-ne euro, acoperind suprafeţe cultivate însumând circa 120.000 hectare şi o producţie totală comercializată şi procesată de aproximativ 600.000 tone, potrivit reprezentanţilor băncii