Creşterea continuă a titlurilor "Băncii Transilvania" pe piaţa de capital a fost determinată de interesul unui investitor surpriză, necunoscut operatorilor pieţei. Investitorul pare să fie banca austriacă "Raiffeisen Bank", care a preluat peste 12 milioane de acţiuni TLV, reprezentînd 1,3% din capitalul social al "Băncii Transilvania".
Preşedintelele "Raiffeisen Bank România", Steven van Groningen, nu a confirmat că banca austriacă este direct interesată de Banca Transilvania, decla-rîn-du-ne: "În acest moment nu avem nici o intenţie să cum-pă-răm nici o bancă din România. RCI, societatea de brokeraj a băncii şi una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj din România, a făcut şi face tranzacţii în numele unor clienţi, fonduri de investiţii. Nu putem însă da detalii despre numele şi natura acestora".
Renate Roca, PR manager al "Băncii Transilvania", spune că în evidenţele băncii apare numele societăţii bancare austriece: "În conformitate cu ultima situaţie pe care o deţinem, < Raiffeisen Zentralbank Ostererich AG > apare în portofoliul nostru de acţionari cu un procent de 1,3%. Este vorba de situaţia la 31 decembrie 2003".
O tranzacţie importantă, cu 1,5% din capitalul social al "Băncii Transilvania", a fost realizată pe 12 decembrie, cînd un investitor străin a cumpărat acţiunile TLV la preţuri cuprinse între 4.300 şi 4.400 lei/ acţiune. Acţiunile "Băncii Transilvania" Cluj Napoca au fost continuu în atenţia investitorilor, începînd din decembrie 2003.
Creşterea valorii titlurilor TLV pînă la 5.000 lei/acţiune a fost însoţită şi de o majorare a volumelor de tranzacţionare. Brokerii susţin că tranzacţiile în-cheiate în ultima săptămînă cu acţiunile "Băncii Transilvania" demonstrează că un investitor străin cumpără acţiunile TLV. Ei consideră că presiunea la cumpărare ar putea să însemne o preluare agresivă a băncii. Singurul acţionar semnificativ al "Băncii Transilvania" este BERD ce deţine 15% din acţi-uni. "Banca Transilvania" a obţinut, pe primele nouă luni din 2003, un profit net de 317 miliarde de lei, în condiţiile în care veniturile din dobînzi au crescut de aproape 4 ori. "Banca Transilvania" are un capital social de 970,8 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei.