Raiffeisen Bank, una din cele şapte bănci care ar trebui să recupereze împrumuturi de milioane de euro de la compania Cuprom SA, a depus, miercuri, o contestaţie la Tribunalul din Bucureşti împotriva deciziei adunării creditorilor să respingă noul plan de reorganizare al societăţii.
Potrivit unor surse din piaţă, reprezentanţii băncii au contestat decizia adunării generale deoarece, la masa credală, au fost incluşi şi cu creanţe chirografare, bani pe care îi vor pierde dacă Cuprom va intra în faliment.
Totodată, multe din cele 84 de instituţii aflate la masa credală care au creanţe chirografare, dar şi cele cu creanţe garantate, îşi pun speranţa într-o decizie pozitivă a judecătorului sindic, astfel încât să poată recupera o parte din împrumuturile către Cuprom SA, ne-au mai relatat unele surse.
Recent, administratorul judiciar BDO Consulting ne-a spus că încearcă găsirea unei variante prin care să fie evitat falimentul la Cuprom, însă şansele de izbândă în acest caz sunt pur teoretice.
În anii 2007 - 2008, şapte bănci s-au întrecut să acorde credite avantajoase companiei Cuprom, care a contractat credite bancare de circa 80 de milioane de euro (186.603.025 RON în 2007, 157.496.061 RON în 2008).
Indiferent de rezultatul încercărilor de evitare a falimentului, băncile vor primi cel mult 6 milioane de euro din totalul creditelor acordate societăţii.
În plus, din cele şapte bănci creditoare, patru dintre acestea au de recuperat credite garantate (Bancpost, BCR, Raiffeisen şi Unicredit), în timp ce restul băncilor, respectiv Alpha Bank, Royal Bank of Scotland şi Citibank, au fost trecute în tabelul creanţelor negarantate, însemnând că acestea nu îşi vor mai primi creditele, după cum este precizat în cel mai recent plan de reorganizare.
Adunarea creditorilor a avut loc pe 26 august, când a fost luată decizia ca planul să fie respins.
• Foştii salariaţi ai Cuprom Baia Mare au de primit peste 600.000 de lei
Foştii salariaţi ai Cuprom Baia Mare au de primit o sumă totală de peste 600.000 de lei "Aceşti baroni ai cuprului nu pot fi deranjaţi sau stânjeniţi în intenţiile lor mârşave de a distruge combinatul din Baia Mare, având concursul autorităţilor locale de la acea vreme", a declarat, recent, Ioan Coza, liderul Sindicatului Liber Cuprom.
• Creanţe bugetare - achitate în proporţie de 90,09%
Planul de reorganizare mai prevede şi returnarea unei sume de aproximativ 18.177.183 lei (achitate în proporţie de 90,09%) către Consiliul Local Sector 1, Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Serviciul Public pentru Finanţe Publice. Potrivit scenariului de faliment, cele trei instituţii publice vor mai primi de la debitoare doar 16.466.010 RON.
1. Hotul striga "Hotii!"
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 06.09.2013, 09:30)
A ajuns hotul Raiffeisen sa strige "Hotii!". Ha, Ha, Ha!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2013, 09:53)
uite cum niste bancheri au fost inselati de alti bancheri. asta-i culmea inselaciunii.