RAIFFEISEN CAPITAL MANAGEMENT Volatilitate în creştere, pe pieţele est europene

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 noiembrie 2008

Situaţia lichidităţilor s-a înrăutăţit dramatic

Situaţia lichidităţilor s-a înrăutăţit dramatic

Factorii caracteristici ai pieţelor de capital au fost, în continuare, şi în luna octombrie, agravarea crizei bancare şi a creditelor, şi efectele acestora asupra economiei mondiale, potrivit unui raport transmis de "Raiffeisen Capital Management".

Analiştii apreciază că situaţia lichidităţilor s-a înrăutăţit dramatic, după falimentul băncii americane "Lehman Brothers" de la mijlocul lunii septembrie, şi că volatilitatea a crescut masiv la toate clasele de active.

"Alcătuite rapid de guverne, planurile de salvare pentru bănci mai calmat tensiunea către sfârşitul lunii şi au mai scăzut presiunea care afecta instituţiile financiare", se precizează în raport. În acelaşi timp, indicatorii economici nu au oferit niciun sprijin pentru pieţe.

În Statele Unite ale Americii, cifrele de afaceri au scăzut în continuare, încrederea consumatorilor a scăzut la niveluri minime istorice, situaţia de pe piaţa imobiliară s-a înrăutăţit din nou, iar şomajul a cres­cut, susţin autorii raportului, care arată: "Pentru a slăbi criza financiară şi a contracara deprecierea economică, banca centrală ame­ricană a scăzut de două ori dobânda de referinţă".

În spaţiul euro, perspectivele economice s-au înrăutăţit rapid, iar principalii indici semnalează o continuare a acestei tendinţe. Analiştii RCI sunt de părere că, inflaţia din Europa a permis BCE să scadă dobânda de referinţă în octombrie cu 50 de puncte, în cadrul unei acţiuni coordonate la nivel mondial a celor mai mari bănci centrale. "În afară de aceasta, din cauza pers­pectivelor economice înrăutăţite şi, în acelaşi timp, a situaţiei mai bune privind inflaţia, BCE are în vedere alte scăderi ale dobânzii, fapt care a sprijinit piaţa de obligaţiuni către sfârşitul lunii. Deleveraging-ul accelerat al investitorilor intenaţionali şi al fondurilor de acoperire care închid puternic în întreaga lume poziţiile de investiţii, împreună cu deprecierea economică înregistrată în ţările dezvoltate au adus sub presiune puternică în octombrie şi piaţa central şi cea est-europenă", se mai menţionează în analiza RCI.

Referitpr la ţara noastră, analiştii RCI amintesc despre scăderea ratingului, la sfârşitul lui octombrie, de către Standard and Poor"s, din cauza vulnerabilităţii ţării în actualul context dificil de piaţă.

Spread-urile euro-obligaţiunilor s-au extins, ca urmare a tensiunilor de pe piaţă, precizează reprezentanţii RCI, printre cele mai perdante, obligaţiunile ucrainiene, ruseşti şi ungare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb