Raiffeisen, interesată de portofoliul Citibank

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 martie 2013

Raiffeisen, interesată de portofoliul Citibank

Raiffeisen Bank International doreşte să cumpere o parte a operaţiunilor Citibank din ţara noastră, a relatat presa austriacă, citând surse apropiate situaţiei. Banca austriacă ar fi interesată de diviziile de private şi corporate banking.

Cele două instituţii financiare se află, într-adevăr, în negocieri, însă obiectul nu îl reprezintă operaţiunile locale ale Citibank, ci portofoliile de credite aferente respectivelor segmente, ne-au explicat surse bancare.

Citibank a anunţat, anul trecut, că intenţionează să vândă operaţiunile de consumer banking din ţara noas­tră, în cadrul unui program având drept scop reducerea cheltuielilor şi creşterea eficienţei. Reprezentanţii instituţiei de credit declarau atunci: "Citi a luat decizia strategică de a se concentra pe segmentul dedicat persoanelor juridice din România unde banca are o experienţă pozitivă de peste 15 ani. Decizia de repoziţionare se referă exclusiv la divizia dedicată persoanelor fizice din Româ­nia". Domniile lor au precizat că banca nu intenţionează să se retragă din ţara noastră.

Raiffeisen Zentralbank vrea să cumpere Volksbanken Leasing

Raiffeisen Zentralbank (RZB), compania mamă a Raiffeisen Bank International, ar putea cumpăra afacerile de leasing ale Volksbanken AG (VB), ca parte a contribuţiei sale la salvarea acesteia, au declarat reprezentanţii instituţiei de credit, citaţi de Reuters.

Statul austriac a preluat 43% din Volksbanken, în aprilie 2012, în cadrul unui plan de salvare care a costat ţara peste un miliard de euro, sub formă de reduceri a fondului comerţ, oferire de capital nou şi de garanţii. Unii dintre acţionarii băn­cii, între care se numără şi instituţia germană de credit DZ, însă nu şi RZB, au contribuit la salvarea acesteia.

Un oficial al Raiffeisen a confirmat informaţiile apărute în presa aus­triacă, precizând că au loc negocieri care se concentrează pe un grup de active care include şi activele VB Leasing. Oficialii Volksbanken s-au limitat să afirme că discuţiile sunt în desfăşurare.

Volksbanken deţine aproape 5% din RZB, iar vânzarea acestei deţineri înapoi către bancă a fost luată în considerare drept o cale prin care Raiffei­sen să contribuie la majorarea capitalului VB cu o sută de milioane euro, iar a lichidităţii cu 500 milioane euro, însă discuţiile nu au dus la un acord.

Volksbanken trebuie să îşi vândă deţinerea de 51% pe care o are la subsidiara din ţara noastră, precum şi pe cea de 50% de la Volksbanken Leasing International, în urma acordului de restructurare agreat cu guvernul austriac şi Uniunea Europeană (UE). Vânzarea Volksbank Româ­nia trebuie să aibă loc până la sfârşitul lui 2015, iar cea a VB Leasing, cu un an mai devreme.

Volksbanken AG a vândut, la începutul anului trecut, divizia Volksbank International (VBI), fără divizia din ţara noastră, către Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia. Din octombrie 2012, controlul asupra Volksbank România a fost trans­ferat către vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.

Luna trecută, Sberbank a anunţat că intenţionează să acţioneze în instanţă Volksbank, dorind să ceară despăgubiri atât instituţiei de credit, cât şi auditorului acesteia, KPMG. Banca rusă s-a arătat dezamăgită de calitatea activelor moş­tenite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb