Raiffeisen - noul acţionar majoritar al centralei pe biomasă de la Suceava

G.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2022

Raiffeisen - noul acţionar majoritar al centralei pe biomasă de la Suceava

Raiffeisen Bank a preluat în portofoliul său cu centrala pe biomasă de la Suceava, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Corneliu Bodea, CEO al grupului Adrem, care era acţionar majoritar al companiei Bioenergy Suceava şi a construit centrala respectivă, dar care a renunţat în final la participaţia sa.

Corneliu Bodea a arătat că Raiffeisen a devenit acţionar majoritar în urma înţelegerii dintre Adrem şi bancă ce stabilea că, în cazul în care instituţia bancară, care a finanţat iniţal o parte din proiect, nu îşi primeşte banii înapoi, devine acţionar, deoarece creditul luat de compania din ţara noastră a fost garantat cu acţiuni.

"Uitându-ne în urmă, putem spune că a fost o investiţie greşită, deşi şi azi acolo se produce cea mai ieftină gigacalorie din deşeuri din România. A fost o  gaură neagră de la început. Întâi, din cauza reţelei locale de transport şi distribuţie a agentului termic, care a dat faliment după ce am făcut centrala. Apoi a venit o schimbare a legislaţiei referioare la certiicatele verzi pentru biomasă, care era folosită şi de noi, dar şi de nişe firme austriece care făceau conglomerate (Schweighofer, care a şi fost acţionar la centrală, dar şi-a vândut între timp participaţia). S-a apreciat că influenţa nostră în stabilirea preţului materiei prime era foarte mare, deci noi prin achiziţia de deşeuri creşteam preţul deşeurilor, şi printr-un ordin al ministrului Mediului, s-a decis să nu se mai acorde certificate verzi pentru 60% din deşeurile folosite de noi", a arătat Corneliu Bodea.

Domnia sa a precizat că proiectul iniţial era realizat de Adrem în colaborare cu Schweighofer şi un partener austriac, dar din cauza problemelor intervenite pe parcursul derulării investiţiei, s-a intrat într-un "distress financiar", după care a avut loc o restructurare.

"Ceilalţi acţionari au fost destul de agresivi cu noi" a spus Corneliu Bodea care a menţionat că, după ce Adrem a plătit o parte din credit, a încheiat un acord cu Raiffeisen prin care banca a preluat pachetul de acţiuni deţinut de grupul român la compania Bioenergy Suceava.

Holzindustrie Schweighofer a ieşit din acţionariatul Bioenergy Suceava în urmă cu trei ani, iar acum compania respectivă este deţinută în procent de 99% de RZ Rumanien Beteiligungs Gmbh.

Investiţia în centrala de la Suceava s-a ridicat la 96 milioane euro, fiind vorba despre o centrală de cogenerare, cu o capacitate de 30 MW pentru energia electrică şi 120 MW pentru energia termică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. uitei pe astia cu credite ninja cum pun mana pe activele romaniei.

    s c cret 

    Certificatele verzi sunt o subventie mascata, dar si imprevizibila pentru investitori. Politicul, studiile de fezabilitate si certificatele verzi distorsioneaza piata si nu tin cont de infrastructura existenta.

    Raiffeisen Bank = AUSTRIA, vot ''IMPOTRIVA ROMANIEI'' de a intra in shengen. CE SA MAI SPUN, AUSTRIECII sunt niste hoti, firma austriaca care cumpara pe langa legal si ilegal lemnul-bustean al ROMANIEI. NIMENI NU II IAA LA ROST, NU II DERANJEAZA! DE CE? Aveti raspunsul!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb