ZIARUL BURSA

20 decembrie 2022
Ediţia din 17.01.2025
Conacul Goleştilor unde a pictat Nicolae Grant

Ce mai vând românii

Marius TiţaInvestiţii Personale / 20 decembrie 2022

Marius Tiţa

La Hong Kong, în licitaţia "20th/21st Century Art Evening Sale" din data de 30 noiembrie de acolo, s-a vândut " Degenerate Art", o pictură de Adrian Ghenie, cu 56,850 milioane de HKD, adică dolari Hong Kong, ceea ce înseamnă 7,1 milioane de euro sau 7,5 milioane de dolari americani. După nume, artistul pare a fi român.

Crizele justiţiei şi justiţia în perioade de criză

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT Crizele justiţiei şi justiţia în perioade de criză

Dan NicolaieCompanii / 20 decembrie 2022

Dan Nicolaie

Justiţia funcţionează în ciuda tuturor crizelor care ne bântuie în ultimii trei ani. Aceasta este vestea bună. După ea vin şi cele rele, în şir indian, dar important este să plecăm de la ceva pozitiv. Pandemia, războiul de la graniţă, criza energetică, sunt chestiuni care au avut impact asupra tuturor domeniilor de activitate şi nici zona aceasta, a justiţiei, nu putea face excepţie.

Din cauza actualelor reţele şi a permisivităţii lor reduse privind accesul unui volum mare de energie realizată de prosumatori, Corneliu Bodea arată că se aşteaptă ca, în viitor, statul să ia măsuri pentrru reducerea actualei explozii de investiţii în panouri fotovoltaice, măsuri de genul taxei pe soare, despre care s-a vorbit în ultima vreme.

CORNELIU BODEA, CEO ADREM: "Nu avem o reţea de transport flexibilă, inteligentă, ca să lucrăm cu volumul mare de energie produs de prosumatori"

George MarinescuCompanii / 20 decembrie 2022

Dezvoltarea capacităţilor de producţie a energiei din surse regenerabile trebuie să se facă în acelaşi timp cu consolidarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, a afirmat, ieri, Corneliu Bodea, CEO-ul grupului Adrem, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea companiei.

Industria europeană - fără gratuitate, din 2034, la certificatele de emisii CO2

ACORD LA NIVELUL UE Industria europeană - fără gratuitate, din 2034, la certificatele de emisii CO2

George MarinescuCompanii / 20 decembrie 2022

Certificatele de CO2 gratuite, acordate industriei europene pentru a rămâne competitivă pe plan global, vor fi eliminate în întregime până în anul 2034, când va fi implementat deplin mecanismul de ajustare a limitei de carbon, care va intra în vigoare din anul 2026, după o perioadă de tranziţie de trei ani, au stabilit negociatorii Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului UE, în urmă cu două zile.

Zero la zero

Cătălin AvramescuEditorial / 20 decembrie 2022

Cătălin Avramescu

S-a încheiat şi campionatul mondial la fotbal din Qatar. Din întâmplare, am deschis televizorul duminica seara. Cumva, am prins ultimele minute. Adică chiar ultimele, cele de la ceremonia de premiere. Nu mă uit la fotbal de decenii întregi, nu îmi pierd vremea cu un sport în care nişte indivizi obraznici şi tatuaţi se împing şi se înjură unii pe alţii. Nu ştiu cine a jucat, cine a câştigat - şi nici nu mă interesează. Însă aseară întâmplarea a vrut altceva.

"A avut loc o creştere a fenomenului avocaturii ilegale sau false"

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT | ÎN CONTEXTUL DIGITALIZĂRII ACCELERATE DE PANDEMIE "A avut loc o creştere a fenomenului avocaturii ilegale sau false"

Companii / 20 decembrie 2022

(Interviu cu Traian Briciu, preşedintele UNBR) 

Reporter: Am traversat pandemia şi în ultimul an am trăit sub spectrul războiului. Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în această perioadă?

Traian Briciu: Provocările cărora trebuie să le facă faţă profesia noastră vin la foc continuu în ultimii ani şi ne-am obişnuit deja cu ideea că schimbările tot mai frecvente au devenit noul normal.

CNBC: "Dezastrul FTX a dat înapoi industria cripto cu câţiva ani"

CNBC: "Dezastrul FTX a dat înapoi industria cripto cu câţiva ani"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 decembrie 2022

Kevin de Patoul, Keyrock: "Evoluăm într-o lume în care vom avea atât centralizare, cât şi descentralizare; este necesară o supraveghere adecvată" Marieke Flament, Near: "Multe proiecte nu vor mai beneficia de fonduri, deci de resurse ca să continue şi să se dezvolte" Louise Abbott, Keystone Law: "Vor exista exchange-uri care fac lucrurile corect şi care vor supravieţui" 

Prăbuşirea exchange-ului cripto FTX, care la un moment dat valora 32 de miliarde de dolari, a spulberat încrederea investitorilor în criptomonede, scrie CNBC.

Sam Bankman-Fried, fostul şef al FTX care a demisionat pe 11 noiembrie, a fost arestat în Bahamas săptămâna trecută. El a fost acuzat de guvernul Statelor Unite pentru fraudă electronică, fraudă legată de valori mobiliare şi spălare de bani. FTX era un exchange care, practic, conecta cumpărători şi vânzători de monede digitale precum bitcoin, având disponibile pentru tranzacţionare şi derivate. Dar, compania a făcut mai mult de atât, fiind acuzată că a umblat la conturile clienţiilor, pentru a face tranzacţii riscante prin compania sa soră - Alameda Research.

"Indiferent de context, misiunea notarului public rămâne aceeaşi: garantarea siguranţei circuitului civil şi a dreptului de proprietate"

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT | DUMITRU VIOREL MĂNESCU, PREŞEDINTELE UNNPR: "Indiferent de context, misiunea notarului public rămâne aceeaşi: garantarea siguranţei circuitului civil şi a dreptului de proprietate"

Companii / 20 decembrie 2022

Reporter: După pandemia de Covid-19, societatea românească se confruntă cu efectele indirecte ale conflictului armat din Ucraina. În acest context, care au fost provocările cărora notarii publici le-au făcut faţă?

Dumitru Viorel Mănescu: În momentele de cumpănă pentru copiii, femeile şi vârstnicii alungaţi de război din ţara lor, notariatul român şi-a exprimat solidaritatea cu aceştia nu doar la nivel declarativ, ci concret, prin fapte.

Protecţia mediului, afectată de accesibilitatea restrânsă a Registrului beneficiarilor finali ai unor companii

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT | DECIZIE CJUE CU IMPACT MAJOR Protecţia mediului, afectată de accesibilitatea restrânsă a Registrului beneficiarilor finali ai unor companii

Companii / 20 decembrie 2022

Decizia prin care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a invalidat, în 22 noiembrie 2022, dispoziţia prevăzută în directiva europeană care prevedea că informaţiile privind beneficiarii reali ai societăţilor comerciale înfiinţate pe teritoriul statelor membre să fie accesibile în toate cazurile oricărui cetăţean, va crea probleme majore în privinţa protecţiei mediului, afirmă reprezentanţii Biroului Inter Press Services din cadrul Naţiunilor Unite, care ataşează un material publicat de Matti Kohonen, director executiv al Financial Transparency Coalition.

Transformarea digitală a administraţiei fiscale

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT Transformarea digitală a administraţiei fiscale

GABRIEL BIRIŞ, PARTENER FONDATOR BIRIŞ GORANCompanii / 20 decembrie 2022

Procesul de digitalizare a ANAF a accelerat semnificativ pe parcursul anului 2022, administraţia fiscală fiind în continuă dezvoltare şi transformare tehnologică, scopul fiind acela de a spori transparenţa relaţiei dintre stat şi contribuabili şi de a identifica din timp comportamentele neconforme, astfel încât să se reducă evaziunea fiscală şi să crească gradul de conformare voluntară a companiilor în privinţa taxelor şi impozitelor.

"Atât timp cât păstrăm o abordare pozitivă, vom avea de câştigat pe termen lung"

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Atât timp cât păstrăm o abordare pozitivă, vom avea de câştigat pe termen lung"

Companii / 20 decembrie 2022

(Interviu cu Dana Gruia Dufaut, Avocat Fondator Cabinet de Avocat Gruia Dufaut) 

Reporter:Care este sentimentul actual al avocaţilor din România?

Dana Gruia Dufaut: Ne aflăm într-un context dificil din punct de vedere economic, după mai bine de doi ani de pandemie şi multe luni de război în Ucraina, la graniţa României şi a UE. La nivel european şi local se resimt efectele inflaţiei, ale crizei energetice, ale disfunctionalităţilor din lanturile de aprovizionare. Mediul de afaceri are nevoi mai mari legate de finanţare şi resurse. Sunt provocări foarte mari, care vin însă şi cu oportunităţi în anumite sectoare. Avocaţii de business trebuie să ajute companiile să avanseze prin noianul de provocări şi prin hăţişul legislativ din ce în ce mai complex.

În interiorul profesiei, aceasta înseamnă adaptare continuă pe zona de servicii juridice şi competenţe şi mai ales un exerciţiu de anticipare practicat la o scară nemaintâlnită până acum.

"Remarc un anumit grad de destabilizare a sistemului de justiţie pe fondul crizelor actuale"

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Remarc un anumit grad de destabilizare a sistemului de justiţie pe fondul crizelor actuale"

Companii / 20 decembrie 2022

(Interviu cu Ovidiu Buduşan, Senior Partner Buduşan şi Asociaţii) 

Reporter: Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în această perioadă?

Ovidiu Buduşan: Desigur că resimţim şi noi, ca şi întreaga societate, contextul apăsător pe care îl traversăm, atât la nivelul semnalelor pe care le primim din zona clienţilor, cât şi la nivel de percepţie personală, în viaţa de zi cu zi.

"Dosarul electronic ne uşurează mult activitatea"

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Dosarul electronic ne uşurează mult activitatea"

Companii / 20 decembrie 2022

(Interviu cu Şerban Dănescu, partener în cadrul Casei de avocatură Dănescu & Asociaţii) 

Reporter: Am traversat pandemia şi în ultimul an am trăit sub spectrul războiului. Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în această perioadă?

Şerban Dănescu:: Într-adevăr, am trăit şi trăim o perioadă complicată, o permacriză, ale cărei efecte vor continua să se şi să ne definească. Provocările din această perioadă constau mai degrabă în deprinderea cu incertitudinea şi cu adaptarea la noi evenimente. Parafrazând crezul serenităţii, odată acceptat faptul că nu putem controla evoluţiile globale, ne concentrăm pe activitatea de avocatură şi ne adaptăm mediului volatil. Continuăm să ne sprijinim clienţii în provocările pe care le întâlnesc, fie ele uzuale ori specifice permacrizei, în maniera în care am făcut-o întotdeauna.

"Când construieşti o bază solidă şi creşti organic şi sănătos nu ai cum să eşuezi"

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Când construieşti o bază solidă şi creşti organic şi sănătos nu ai cum să eşuezi"

Companii / 20 decembrie 2022

(Interviu cu avocatul Alexandra Ianul)  

Reporter: Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în această perioadă marcată de diverse crize?

Alexandra Ianul: Provocările au fost semnficative mai ales în cazul clienţilor ale căror domenii de activitate au fost direct afectate sau influenţate de situaţia geopolitică, şi mă refer aici îndeosebi la cei care activează în comerţul exterior.

Dezindexarea informaţiilor inexacte - o obligaţie a administratorilor motoarelor de căutare

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT | DECIZIE CJUE: Dezindexarea informaţiilor inexacte - o obligaţie a administratorilor motoarelor de căutare

Companii / 20 decembrie 2022

Dreptul de a fi uitat are caracter extrateritorial şi incumbă obligaţia tuturor versiunilor globale ale motoarelor de căutare să dezindexeze informaţiile referitoare la o persoană, la solicitarea acesteia, conform dispoziţiilor articolului 17 din Regulamentului 679/2016 (GDPR), a decis în 8 decembrie 2022, Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE).

Proiect de 75 milioane euro pentru infrastructura de apă şi canalizare din Matca

FONDURI EUROPENE Proiect de 75 milioane euro pentru infrastructura de apă şi canalizare din Matca

Ana FeleaFonduri Europene / 20 decembrie 2022

Un proiect important pentru unul dintre cele mai mari bazine legumicole din România, cu o valoare de peste 75 milioane de euro, a fost semnat ieri la Galaţi. Este vorba despre un contract cu fonduri europene pentru infrastructura de apă şi canalizare din localitatea Matca. De asemenea, din această sumă se vor reabilita şi peste 7 kilometri de conducte şi magistrale de apă care deservesc municipiul Galaţi.

"Investitorii ar trebui să deţină numerar şi obligaţiuni în loc de acţiuni, în 2023"

BARCLAYS: "Investitorii ar trebui să deţină numerar şi obligaţiuni în loc de acţiuni, în 2023"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 decembrie 2022

Emmanuel Cau, strateg-şef: "Comparativ cu cel al obligaţiunilor sau al numerarului, raportul risc/recompensă al acţiunilor ni se pare neatractiv în prezent" "Bănuim că mult aşteptata resetare a profiturilor companiilor va dura mai mult de un trimestru", spune strategul băncii  

Acţiunile par mai puţin atrăgătoare decât investiţiile în obligaţiuni şi numerar, în condiţiile în care anul viitor se profilează o recesiune globală, ceea ce va afecta profitabilitatea companiilor, crede Barclays, conform Business Insider.

CJUE: Angajatorul, responsabil de neefectuarea concediului de către angajat

DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT CJUE: Angajatorul, responsabil de neefectuarea concediului de către angajat

Companii / 20 decembrie 2022

Tribunalul Federal de Muncă din Germania este aşteptat să pronunţe, în 20 decembrie, o decizie importantă cu privire la termenul de prescripţie a solicitării compensării zilelor de concediu neefectuate de angajaţi. Anterior, în urmă cu un an, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a stabilit prin decizia C-120/21 că zilele de concediu neefectuate nu ar trebui să se prescrie automat după trei ani.

BVB îşi mută sediul în Piaţa Victoriei

BVB îşi mută sediul în Piaţa Victoriei

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 decembrie 2022

Compania va închiria un spaţiu în America House, penrtu zece ani Valoarea totală estimată a chiriei, utilităţilor, mentenanţei şi amenajărilor se ridică la cel mult 5,5 milioane de euro, pentru întreaga perioadă  

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat, în adunarea de ieri, mutarea sediului societăţii în America House din Piaţa Victoriei, după cum reiese din raportul publicat pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Piaţa globală a sistemelor inteligente de transport se va apropia de 50 miliarde dolari, în 2026

ANALIZĂ RESEARCH AND MARKETS: Piaţa globală a sistemelor inteligente de transport se va apropia de 50 miliarde dolari, în 2026

A.V.Internaţional / 20 decembrie 2022

Piaţa globală a sistemelor de transport inteligente va înregistra o creştere solidă pe termen scurt şi lung, conform unei analize Research And Markets care arată că, anul acesta, domeniul este estimat la 27 de miliarde de dolari, iar în 2026 va ajunge la 49,5 miliarde de dolari, după o creştere anuală compusă (CAGR) de 8,8%.

Sursă foto: Facebook.com / Volodimir Zelensky

Zelenski cere arme, din nou

V.R.Internaţional / 20 decembrie 2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat ieri, prin legătură video, liderilor care au participat în capitala letonă, Riga, la summitul numit Forţa expediţionară comună (JEF) şi le-a cerut acestora din nou ajutor militar ca să învingă Rusia, în special sisteme antiaeriene, tancuri, artilerie şi muniţii, afirmând în acelaşi timp că cel mai recent atac al Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene a fost efectuat cu un nou lot de drone iraniene Shahed, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Serghei Bulgac

SERGHEI BULGAC, CEO DIGI COMMUNICATIONS: "Ne aşteptăm la o cifră de afaceri de aproximativ 1,5 miliarde de euro, la finele lui 2022"

A.V.Companii / 20 decembrie 2022

Compania a realizat investiţii de 404 milioane de euro la nivel de grup anul acesta, în principal în România şi Spania 

Anul 2022 a fost un an extraordinar pentru Digi Communications, potrivit domnului Serghei Bulgac, CEO-ul companiei, care aminteşte că, în primele nouă luni din anul curent, cifra de afaceri la nivelul grupului a fost de 1,262 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de acelaşi interval din 2021.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo