DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Când construieşti o bază solidă şi creşti organic şi sănătos nu ai cum să eşuezi"

Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2022

"Când construieşti o bază solidă şi creşti organic şi sănătos nu ai cum să eşuezi"

(Interviu cu avocatul Alexandra Ianul)

Creativitatea, capacitatea de adaptare şi legăturile strânse din cadrul echipei sunt câteva dintre secretele succesului unei case de avocatură, ne-a dezvăluit,prntre altele, avocatul Alexandra Ianul (fostă Burada), în cadrul unui interviu.

Specialistul ne-a spus că provocările acestui an au fost semnficative mai ales în cazul clienţilor ale căror domenii de activitate au fost direct afectate sau influenţate de situaţia geopolitică: "Am asistat anul acesta la redesenări semnificative ale modelelor de business care au necesitat şi intervenţia noastră ca avocaţi, ceea ce a fost o mare provocare".

Reporter: Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în această perioadă marcată de diverse crize?

Alexandra Ianul: Provocările au fost semnficative mai ales în cazul clienţilor ale căror domenii de activitate au fost direct afectate sau influenţate de situaţia geopolitică, şi mă refer aici îndeosebi la cei care activează în comerţul exterior. Am asistat anul acesta la redesenări semnificative ale modelelor de business care au necesitat şi intervenţia noastră ca avocaţi, ceea ce a fost o mare provocare. Mi se pare că cei care au reuşit să depăşească obstacolele create de această nouă criză au dat dovadă de o imensă creativitate şi capacitate de adaptare. Evident, şi noi am demonstrat aceleaşi capabilităţi şi de aceea ne-am şi mentinut pozitia faţă de clienţii din zona de business.

Reporter: Ativitatea caselor de avocatură a avut de suferit după această perioadă complicată?

Alexandra Ianul: În opinia mea, cei care aveau o activitate solidă anterior acestor crize şi-au menţinut poziţia şi cu siguranţă o vor menţine în continuare. Ca şi clienţii de care vorbeam mai sus, în calitate de casă de avocatură cu peste zece ani de experienţă trebuie să fii capabil sa te adaptezi la modificarile pieţei şi să oferi serviciie la nivelul la care acestea sunt cerute.

Nu o dată am spus...când construieşti o bază solidă şi creşti organic, sănătos şi în timp, nu ai cum să eşuezi, indiferent de ceea ce se întâmplă.

Reporter: Ce modificări au loc în acest sector?

Alexandra Ianul: Modificările sunt numeroase, profesia evoluează, regulile se complică, însă totul este spre bine. Sper ca în următorii zece ani şi acest domeniu să se profesionalizeze cu adevărat şi să ajungem la nivelul unor ţări mult mai dezvoltate decât noi, din punct de vedere profesional.

Reporter: Ne puteţi spune din ce zonă sunt cele mai multe dosare de pe rolul instanţelor?

Alexandra Ianul: În ultimele două luni, observ că sunt din ce în ce mai multe solicitări în domeniul insolvenţei, fiscalului şi în relaţiile comerciale dintre societăţi, toate având ca sursă dificultăţile la plată. Aceeaşi situaţie şi în cazul creditelor, indiferent că este vorba despre persoane fizice sau juridice. Consecinţele războiului pe plan economic nu sunt de neglijat, companiilor şi oamenilor li s-au diminuat sursele de venit sau au devenit insuficiente datorită creşterii excesive a preţurilor produselor şi serviciilor esenţiale.

Reporter: Cum aţi reuşit să vă adaptaţi noilor realităţi? A existat o strategie?

Alexandra Ianul: Cred că anul acesta ne-a maturizat forţat şi ne-a determinat să evoluăm. Am simţit că trebuie să apăsăm pedala la maxim şi am intrat într-o etapă de dezvoltare pe care poate în alte condiţii am mai fi amânat-o o perioadă. Spre deosebire de anii anteriori când focus-ul meu era exclusiv pe partea juridică, anul acesta am dedicat foarte multe resurse dezvoltării, îmbunătăţirii activităţii şi am avut grijă ca oamenii să cunoască în ce constă activitatea noastră şi ce rezultate deosebite am avut şi avem în continuare. Sunt extraordinar de mândră că, cu toate obstacolele, dificultăţile, provocările noastre, gradul de satisfacţie al clienţilor noştri este maxim, iar calitatea serviciilor este excepţională, şi nu o spun eu, o spun ei.

"Cazuistica pe care un credit în CHF a putut-o crea de-a lungul timpului ridică mari provocări juridice"

Reporter: Care sunt domeniile în care aveţi cele mai multe dosare?

Alexandra Ianul: Aria de activitate care câştigă la volum este cu siguranţă legea dării în plată. Avem aproape 500 de dosare pe rolul instanţelor din toată ţara şi acoperim toate speţele. Fie că clientul îşi doreşte reechilibrare, fie că îşi doreşte dare în plată, fie că a fost executat, acoperim toată cazuistica pe care un credit în CHF a putut-o crea de-a lungul timpului. Lumea nu crede, dar în continuare este un domeniu care ridică mari provocări juridice, încă avem adversari iar unele speţe ar pune în dificultate şi cei mai experimentaţi practicieni în drept. Încă mă minunez, deşi am fost prezentă de la "facerea" acestei legi, cum câteva articole dintr-o lege pot naşte asemenea monştri, juridici evident.

Restul dosarelor sunt preponderant în domeniul civil şi contencios administrativ şi fiscal.

Reporter: Digitalizarea este benefică pentru domeniul dumneavoastră?

Alexandra Ianul: Categoric da. Am devenit mult mai eficienţi şi mai organizaţi. Cel mai mare câştig este acela că avem mai mult timp, pentru noi. Pentru mine bunăstarea echipei mele este foarte importantă. Nu cred în asuprirea omului de către om şi nici în politica "sclavagismului" la locul de muncă. Digitalizarea ne-a ajutat să plecăm acasă la o oră decentă şi să avem timp pentru familiile noastre.

Reporter: Cu ce probleme se confruntă un avocat acum?

Alexandra Ianul: Cred că cele financiare. Puterea de cumpărare a scăzut, plăţile se fac cu întarziere, iar acest fenomen este dublat de creşterea taxelor, a utilităţilor şi în general a tuturor cheltuielilor pe care trebuie să le faci pentru a-ţi exercita profesia.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre competiţia între avocaţi?

Alexandra Ianul: Nu vreau să par lipsită de modestie, dar pentru noi nu prea există. În ariile de activitate în care activăm noi, competiţie reală nu prea există. Există însă foarte multă impostură, iar aici, din pacate, în lipsa unei educaţii juridice a justiţiabililior, calitatea actului juridic şi implicit omul vor avea de pierdut încă ceva ani de acum încolo. Cred cu tărie că, aşa cum educaţia financiară a populaţiei este idispensabilă, aşa este şi cea juridică.

Reporter: Pentru anul viitor ce aşteptări aveţi?

Alexandra Ianul: Imense. Voi exemplifica cu o glumă: Îmi doresc ca la finalul anului următor să luăm premiul pentru cel mai bun start-up al unei societăţi civile de avocatură. Ar fi prima etapă din strategia pe care am gândit-o pentru următorii ani, care are ca obiectiv aducerea brand-ului IANUL în topul caselor de avocatură din România.

Reporter: Vă mulţumim!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb