CORNELIU BODEA, CEO ADREM: "Nu avem o reţea de transport flexibilă, inteligentă, ca să lucrăm cu volumul mare de energie produs de prosumatori"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 decembrie 2022

Din cauza actualelor reţele şi a permisivităţii lor reduse privind accesul unui volum mare de energie realizată de prosumatori, Corneliu Bodea arată că se aşteaptă ca, în viitor, statul să ia măsuri pentrru reducerea actualei explozii de investiţii în panouri fotovoltaice, măsuri de genul taxei pe soare, despre care s-a vorbit în ultima vreme.

Din cauza actualelor reţele şi a permisivităţii lor reduse privind accesul unui volum mare de energie realizată de prosumatori, Corneliu Bodea arată că se aşteaptă ca, în viitor, statul să ia măsuri pentrru reducerea actualei explozii de investiţii în panouri fotovoltaice, măsuri de genul taxei pe soare, despre care s-a vorbit în ultima vreme.

Dezvoltarea capacităţilor de producţie a energiei din surse regenerabile trebuie să se facă în acelaşi timp cu consolidarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, a afirmat, ieri, Corneliu Bodea, CEO-ul grupului Adrem, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea companiei.

"Unul dintre motivele pentru care nu vom absorbi energia din noile capacităţi de producţie din surse regenerabile este că nu avem o reţea de transport flexibilă, inteligentă pentru a lucra cu acest volum mare de energie. De aceea sunt necesare investiţii în reţele-smart, pentru a crea o legătură în timp real între consum şi producţie. De exemplu în Danemarca există structuri de tip demand-res­ponse, care, în caz de scădere a fluxurilor din reţea, opresc automat pentru câteva ore alimentarea cu energie electrică a aparatelor electrice cu consum mare, cum ar fi frigiderele. Această legătură între consum şi producţie este necesară şi pentru realizarea viitoarelor capacităţi de stocare a energiei", a arătat Corneliu Bodea.

Din cauza actualelor reţele şi a permisivităţii lor reduse privind accesul unui volum mare de energie realizată de prosumatori, CEO-ul Adrem arată că se aşteaptă ca, în viitor, statul să ia măsuri pentrru reducerea actualei explozii de investiţii în panouri fotovoltaice, măsuri de genul taxei pe soare, despre care s-a vorbit în ultima vreme.

Domnia sa a precizat că grupul Adrem este puternic implicat în realizarea investiţiilor din zona prosumatorilor, în special în proiecte privind capacităţi de producţie până în 400 kw, dar că atât pe programul iniţial Casa Verde, cât şi pe cea de-a doua ediţie a lui, au fost consemnate întârzieri mari din partea statului la rambursarea sumelor cheltuite.

"Noi percepem de la clienţi un avans cuprins între 20% şi 30%, dar din cauza inflaţiei preţurile prinse în program nu mai sunt de actualitate. Pentru că există întârzieri mari din partea statului, aplicanţii doresc să pună din buzunarul lor diferenţa. Dacă în programul trecut am avut situaţii când statul ne-a rambursat sumele abia după 9 luni, mă aştept ca la actuala ediţie să înregistrăm întârzieri de 6 luni", a menţionat Corneliu Bodea.

Domnia sa a afirmat că proiectele de digitalizare a reţelelor inteligente, energie regenerabilă şi e-mobilitatea rămân o prioritate pentru următorii ani pentru compania pe care o conduce.

"Adevărata provocare pe care omenirea o are astăzi este lupta împotriva schimbărilor climatice, care trebuie susţinută printr-o modificare a mentalităţii în legătura cu energia, cu importanţa ei, şi cu modul în care trebuie să o producem şi să o consumăm. Adrem joacă un rol esenţial în pregătirea României pentru tranziţia energetică şi în schimbarea de mentalitate către un consum sustenabil. De aceea, pe termen lung, ne-am luat angajamentul pentru dezvoltarea durabilă şi sprijinirea României în tranziţia energetică, cu accent pe lupta împotriva schimbărilor climatice, respect faţă de mediul şi de societatea noastră, pentru o planetă mai curată", a declarat Corneliu Bodea, CEO Adrem.

Compania Adrem a fost fondată în 1992 de Adrian Bodea, fratele actualului manager, şi în timp a ajuns în topul firmelor din domeniul energiei şi metalurgiei.

"Am adus inovaţii pe piaţă, am contribuit la dezvoltarea economiei şi societăţii noastre şi am contribuit la modernizarea sistemului metalurgic şi energetic din ţările în care activăm. (...) Sper ca, prin implicarea tuturor, să asistăm la o industrie sustenabilă, la un mediu mai curat, la un viitor mai verde şi la o planetă înfloritoare pe care să le lăsăm moştenire copiilor noştri", a spus Adrian Bodea, fondatorul Adrem.

Grupul Adrem furnizează din 1992 instalaţii de degazare şi echipamente metalurgice la nivel global, cu peste 50% din market share în domeniu, cu activitate pe patru continente. În momentul de faţă, compania are în portofoliu peste 40 de instalaţii de degazare şi peste 300 de echipamente metalurgice, dar şi o tehnologie unică în lume, patentată, de vidare a oţelului lichid. Totodată, Adrem are în portofoliu printre cele mai mari proiecte de securitate energetică din România şi din regiune: automatizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); automatizarea conductei de transport gaze naturale DN600 Ungheni - Chişinău, care s-a dovedit vitală în actualul context de conflict militar în regiune; automatizarea noii staţii de măsurare gaze naturale de la Isaccea, bidirecţională, capabilă să asigure importul şi exportul de gaze naturale din Ucraina spre Bulgaria şi invers. Grupul are peste 1000 de angajaţi, dintre care o parte au montat la nivel naţional peste 1.000.000 de contoare inteligente pentru toţi distribuitorii de energie.

"În domeniul gazelor naturale, am dezvoltat automatizarea în Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale şi astăzi practic orice moleculă de gaz care iese sau intră în ţară este măsurată de noi. În electricitate, toată infrastructura fostei Electrica Transilvania Sud reprezentând 107 staţii de transformare de înaltă tensiune este automatizată prin SCADA de către gupul nostru. Vorbim despre investiţii în infrastructura critică, care presupune zone bine securizate ce fac aproape imposibil accesul din exterior şi în care siguranţa fizică se află pe primul plan", a mai spus Corneliu Bodea.

Investiţiile respective se văd concretizate şi în contabilitatea grupului, care arată creşteri consecutive ale cifrei de afaceri şi implicit a profitului în ultimii trei ani.

"Din datele noastre reiese că încheiem anul 2022 cu o cifră de afaceri de 208 milioane lei, faţă de 196 milioane lei în 2021 şi 192 milioane lei în 2020. Valoarea profitului companiei este de 5% din cifra de afaceri. Avem perspective bune şi pentru 2023, pentru care am bugetat o cifră de afaceri de 250 milioane lei şi credem că în prima lună a anului vom avea deja semnate contracte pentru 85% din această cifră", a concluzionat Corneliu Bodea.

Grupul Adrem numără trei companii: Adrem Invest, Adrem Engineering şi Adrem Link. Adrem Invest este specializată în lucrări de dezvoltare, digitalizare şi mentenanţă a reţelelor electrice. Compania oferă servicii complete pentru reţelele de utilităţi, inclusiv administrarea grupurilor de măsură şi managementul contorizării inteligente. Adrem Engineering sprijină digitalizarea infrastructurii energetice româneşti, fiind lider pe piaţa locală de automatizări industriale şi realizează de la lucrări complexe de antreprenoriat general la echipamente dezvoltate în cadrul Adrem (peste 3.000 de echipamente proprii RTU integrate în proiecte importante).

Adrem Link dezvoltă şi oferă soluţii de eficientizare şi consum inteligent punând în prim plan energia verde, dedicate ambelor segmente B2B şi B2C - soluţii la cheie pentru eficienţă energetică, sisteme fotovoltaice, management energetic pentru oraşe inteligente şi soluţii de iluminat inteligent. De asemenea, Adrem Link realizează citirea contoarelor electrice şi deserveşte 1,4 milioane de abonaţi din regiunea Oltenia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Statul trebuie sa incurajeze in continuare montarea panourilor fotovoltaice mai degraba off grid decat on grid. Asa scapa de problema introducerii si transportului in retea a energiei produse ea consumandu-se doar la producator ca oricum ajuta SEN prin scaderea consumului.

    1. Statul e preocupat să-ți ia banii nu să-ți produci singur curentul. nu vezi că în Danemarca le scot oamenilor frigiderele din priză la orele de vârf, să li se strice mancarea ?

    Faceti lobby ca sa avem o asemenea retea ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb