DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Remarc un anumit grad de destabilizare a sistemului de justiţie pe fondul crizelor actuale"

Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2022

"Remarc un anumit grad de destabilizare a sistemului de justiţie pe fondul crizelor actuale"

(Interviu cu Ovidiu Buduşan, Senior Partner Buduşan şi Asociaţii)

În prezent, se impune o anumită reaşezare a activităţii juridice, poate chiar şi o restructurare, pentru ca aceasta să corespundă noilor realităţi, să definească şi să gestioneze în mod rezonabil aşteptările, ne-a spus Ovidiu Buduşan, Senior Partner Buduşan şi Asociaţii, în cadrul unui interviu. Prezentându-ne problemele cu care se confruntă casele de avocatură şi discutând pe teme legate de legislaţie, digitalizare şi necisitatea interacţiunii directe cu oamenii, Ovidiu Buduşan remarcă, printre altele, un anumit grad de destabilizare a sistemului de justiţie pe fondul crizelor actuale .

Reporter: Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în această perioadă?

Ovidiu Buduşan: Desigur că resimţim şi noi, ca şi întreaga societate, contextul apăsător pe care îl traversăm, atât la nivelul semnalelor pe care le primim din zona clienţilor, cât şi la nivel de percepţie personală, în viaţa de zi cu zi. Dar, raportat la specificul profesiei noastre şi al ariei de specializare, cele mai mari provocări au de-a face cu incertitudinea legislativă în domeniul dreptului penal şi procesual-penal, şi aş da ca şi exemplu recentele dezvoltări ale jurisprudenţei constituţionale şi interpretative în materia prescripţiei răspunderii penale, chestiune care, din punct de vedere practic, nu este nici astăzi pe deplin lămurită. De asemenea, aş remarca, cel puţin la nivel de percepţie, preocuparea legiuitorului, atât primar, cât şi delegat, mă refer aici la Guvern, posibil explicabilă şi prin contextul internaţional şi socio-economic dificil, spre alte arii mai curând decât pe zona de clarificare a legislaţiei procesual-penale, de punere în acord a acesteia cu jurisprudenţa constituţională. Şi mă refer la proiectele de modificare ale Codurilor penal şi de procedură penală, demers legislativ care trenează deja de câţiva ani.

Reporter: Cât de afectată este activitatea caselor de avocatură de crizele din domeniul sanitar, energetic şi politic?

Ovidiu Buduşan: Aş completa cele de mai sus privind instabilitatea legislativă prin a remarca şi un anumit grad de destabilizare a sistemului de justiţie pe fondul acestor crize şi al consecinţelor lor. Mă refer la dezbaterile şi controversele privind aşa-zisa reformă a pensiilor magistraţilor, în situaţia în care vedem zilnic cum tot mai mulţi magistraţi aleg să părăsească sistemul care şi acum este subdimensionat din punct de vedere al nevoii de personal de specialitate. Desigur, activitatea caselor de avocatură este impactată, avocaţii fiind în cele din urmă auxiliari ai justiţiei. Există îngrijoarea cât se poate de serioasă că riscăm să asistăm la prelungirea proceselor dincolo de termenul rezonabil şi, potential, chiar la o limitare a accesului la justiţie.

Reporter: Ce modificări au loc în acest sector?

Ovidiu Buduşan: Se impune, în mod evident, o anumită reaşezare a activităţii, poate chiar şi o restructurare, pentru a corespunde noilor realităţi, a defini şi a gestiona în mod rezonabil aşteptările.

Reporter: Din ce zonă sunt cele mai multe dosare de pe rolul instanţelor?

Ovidiu Buduşan: În general, percepţia mea este că rămân prioritare insolvenţele şi litigiile comerciale. În aria noastră de activitate, şi anume, dreptul penal al afacerilor, frauda în materia fondurilor europene şi evaziunea fiscală, dar şi corupţia, în special în domeniul public, generează un număr mare de cauze.

Reporter: Valul de refugiaţi din Ucraina de la începutul anului a produs probleme pentru domeniul dumneavoastră?

Ovidiu Buduşan: În domeniul nostru de activitate, nu am remarcat un impact deosebit, ceea ce este un lucru bun în opinia mea.

Reporter: Ce strategie a abordat casa dumneavoastra de avocatura pentru a se adapta noilor realităţi?

Ovidiu Buduşan: Prima şi cea mai credibilă strategie a unei firme de avocatură rămâne, în opina mea, cea tradiţională, şi anume să ne asigurăm că eu şi echipa mea dezvoltăm şi menţinem abilităţi şi competenţe profesionale la nivel de top. Deşi pare de domeniul evidenţei, este extrem de important să avem permanent reprezentarea nevoii de dezvoltare profesională constantă, pentru a ţine pasul cu toate dezvoltările din aria de activitate.

Reporter: Care sunt domeniile în care aveţi cele mai multe dosare?

Ovidiu Buduşan: Aria noastră profesională fiind dedicată încă de la constituirea societăţii, în anul 2008, dreptului penal al afacerilor, acesta este, în mod evident, domeniul în care avem cele mai multe dosare. Dar din chestiunile penale se desprind, de multe ori, şi diferende juridice conexe, în alte ramuri de drept, administrativ sau chiar civil, pe care, de asemenea, le gestionăm.

Reporter: Digitalizarea a "mişcat" în sens pozitiv domeniul dumneavoastră de activitate?

Ovidiu Buduşan: În profesia de avocat, în opina mea, factorul uman, raportul stabilit şi interacţiunea directă între avocat şi client rămân esenţiale. Dar trăim în epoca digitalizării şi, chiar dacă poate mai încet decât în alte domenii, nici avocatura nu mai poate opera în afara lumii tehnologiei. Deja sunt un mod de lucru curent semnarea digitală a documentelor, accesul în timp real la arhivele digitale ale instanţelor, comunicarea de documente şi informaţii atât cu instanţele, cât şi cu alte autorităţi, precum şi, desigur, cu clienţii, în timp real, prin mijloace digitale, întâlnirile "la distanţă" prin intermediul diferitelor platforme puse la dispoziţie de prestatorii de servicii digitale, arhivarea digitală a documentelor. Dar remarc şi o transformare digitală mai profundă, care se traduce în automatizarea unor activităţi curente, de rutină, integrarea aplicaţiilor şi a altor servicii digitale pentru managementul de caz, a sistemelor electronice de protecţie a datelor. Şi cu siguranţă mai este loc pentru dezvoltare.

Reporter: Care sunt dificultăţile de care se loveşte un avocat în 2022?

Ovidiu Buduşan: Cum am arătat, în domeniul nostru, dreptul penal al afacerilor, unde, principial, trebuie să operăm cu reguli cât se poate de clare şi previzibile, pentru că vorbim despre cea mai severă formă a răspunderii legale, având consecinţe din cele mai grave asupra drepturilor şi libertăţilor persoanei, instabilitatea legislativă, nivelul de calitate a legii şi nevoia de constanţă şi predictibilitate în sistemul de justiţie rămân nevoi pe care le resimţim acut.

Reporter: Cum apreciaţi competiţia din domeniu?

Ovidiu Buduşan: Întotdeauna un lucru bun. Într-o notă mai serioasă, în aria noastră de practică lucrurile sunt ca să spun aşa, aşezate la acest moment. Acest domeniu al dreptului penal al afacerilor, care în România era văzut cu o decadă în urmă drept unul incipient, a ajuns astăzi la un nivel de maturitate şi de profesionalizare care nu poate fi decât benefic.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la 2023?

Ovidiu Buduşan: Din păcate, previziunile nu sunt cele mai favorabile.

Vom avea, probabil, în continuare un război la graniţă şi se discută din ce în ce mai mult şi despre recesiune economică. Aşa încât aşteptările ar trebui să fie calibrate printr-o doză suficientă de realism.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb