DIKE - SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT "Dosarul electronic ne uşurează mult activitatea"

Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2022

"Dosarul electronic ne uşurează mult activitatea"

(Interviu cu Şerban Dănescu, partener în cadrul Casei de avocatură Dănescu & Asociaţii)

Digitalizarea a influenţat actul juridic în sens pozitiv, este de părere Şerban Dănescu, partener în cadrul Casei de avocatură Dănescu & Asociaţii. "Comunicarea electronică cu instanţele şi, mai ales, dosarul electronic, ne uşurează mult activitatea", ne-a spus avocatul în cadrul unui interviu, adăugând: "Sper ca aceste progrese să continue, prin implementarea unui sistem centralizat şi mai complex pentru dosarul electronic. De asemenea, nu mă tem că inteligenţa artificială ar înlocui avocatul, ci chiar sper să ne înlocuiască în sarcinile care consumă timp şi nu necesită prea multă gândire, cum ar fi căutările de jurisprudenţă".

Reporter: Am traversat pandemia şi în ultimul an am trăit sub spectrul războiului. Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în această perioadă?

Şerban Dănescu:: Într-adevăr, am trăit şi trăim o perioadă complicată, o permacriză, ale cărei efecte vor continua să se şi să ne definească. Provocările din această perioadă constau mai degrabă în deprinderea cu incertitudinea şi cu adaptarea la noi evenimente. Parafrazând crezul serenităţii, odată acceptat faptul că nu putem controla evoluţiile globale, ne concentrăm pe activitatea de avocatură şi ne adaptăm mediului volatil. Continuăm să ne sprijinim clienţii în provocările pe care le întâlnesc, fie ele uzuale ori specifice permacrizei, în maniera în care am făcut-o întotdeauna.

Reporter: Cât de afectată este activitatea caselor de avocatură după o perioadă în care s-a stat sub semnul crizelor - sanitară, energetică şi geopolitică?

Şerban Dănescu:: În ce ne priveşte, am resimţit cel mai mult efectele crizei sanitare, mai ales la începutul acesteia, până când am trecut în activitatea la distanţă.

Activitatea de instanţă a fost reluată din mai 2020, fără diferenţe majore. În mod paradoxal, criza sanitară a determinat o schimbare benefică în acest domeniu, pentru că instanţele au început să facă citarea cu indicarea unui interval orar, pentru a evita aglomerarea sălilor. Astfel, s-a redus mult timpul petrecut aşteptând în instanţă, pentru că vechiul sistem presupunea citarea în toate dosarele la aceeaşi oră, neputând şti dacă dosarul va fi strigat la ora 9.00 sau la ora 13.00.

De asemenea, criza sanitară a grăbit digitalizarea în raport cu instanţele, devenind mult mai des uzitată transmiterea documentelor prin email sau consultarea dosarului electronic, în loc de consultarea dosarului fizic în arhivă.

Sperăm ca aceste progrese să continue, chiar în lipsa presiunii unei crize sanitare globale.

În ce priveşte criza energetică şi geopolitică, până la acest moment nu am resimţit efecte negative. Cel mai probabil acestea se vor resimţi în anii viitori, probabil şi printr-o recesiune, mai ales dacă privim situaţia bursei din Statele Unite şi a măsurilor luate pentru combaterea inflaţiei. Pare că problema inflaţiei nu se va rezolva fără o recesiune, dar aceasta încă întârzie.

În ceea ce priveşte criza geopolitică, sperăm ca aceasta să nu se adâncească, rezolvarea situaţiei părând, din păcate, îndepărtată.

Reporter: Din ce zonă sunt cele mai multe dosare de pe rolul instanţelor?

Şerban Dănescu:: Nu ştiu, nu am urmărit această statistică şi nici nu cred că are vreo relevanţă pentru casa noastră. Specializarea noastră nu este înspre mass market, dacă-mi este permis să preiau o denumire uzuală în alte industrii, ci, din contră, înspre tailor-made law services.

Reporter: Valul de refugiaţi din Ucraina de la începutul anului a produs probleme pentru domeniul dumneavoastră?

Şerban Dănescu:: Nu, nu am resimţit nicio problemă. Din contră, a existat o mobilizare a profesiei juridice pentru a oferi sprijin legal refugiaţiilor sau asociaţiilor care le ofereau sprijin.

Reporter: Ce strategie a abordat casa dumneavoastra de avocatura pentru a se adapta noilor realităţi?

Şerban Dănescu:: Aş putea spune că am căutat să ne asigurăm clienţii că se pot baza pe noi în continuare şi că suntem alături de ei, că înţelegem dificultăţile cu care se confruntă.

Am încercat să fim cât mai flexibili pentru a ne adapta schimbărilor legislative, şi nu numai, care au afectat activitatea clienţilor noştri, şi să îi sprijinim. Spre exemplu, aşa a stat situaţia cu privire la contractele de închiriere în care nu mai era posibilă folosirea spaţiului cu destinaţie comercială în timpul lockdown-ului sau în privinţa modificărilor privind telemunca, în care a fost nevoie de o reacţie rapidă şi de luciditate şi calm în abordare.

Din perspectivă umană, a fost plăcut sentimentul de coeziune în faţa adversităţii, că fiecare, prin prisma profesiei sale, făcea un efort ca lucrurile să continue.

Am căutat să ne desfăşurăm activitatea pe cât de aproape de normalitate este posibil şi am remarcat că, în astfel de perioade, lucruri mici, precum întâlnirile în persoană cu clienţii (desigur, în condiţii de siguranţă din punct de vedere sanitar) sunt importante pentru a simţi că încă mai avem reperele cu care ne-am obişnuit.

Reporter: Care sunt domeniile în care aveţi cele mai multe dosare?

Şerban Dănescu:: Sincer, nu am considerat, pentru modul nostru de a face avocatură, ca fiind relevant criteriul cantitativ în funcţie de domeniu. Preferăm să avem dosare mai puţine, dar grele, iar domeniile sunt variate.

În domeniul penal avem câteva dosare importante de corupţie, printre care dosarul "Insula Belina" şi dosarul Swietelsky, în care sunt implicaţi foşti miniştri şi secretari de stat din Ministerul Transporturilor.

Mai reprezentăm clienţi în materie administrativă, spre exemplu, într-o dispută între cel mai mare constructor din Buzău şi Municipiul Buzău cu privire la construirea unui cartier sau în domeniul concurenţei, în care asistăm o societate importantă de leasing pentru anularea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei sau dispute împotriva ASF referitoare la modul de aplicare (sau, mai degrabă, neaplicare) a legislaţiei pieţei de capital în cazul SIF Muntenia.

De asemenea, în domeniul dreptului privat (drept civil, drept comercial) avem mai multe dosare împotriva BTT, care urmăreşte anularea contractelor încheiate cu terţii, ca urmare a condamnării fostului său preşedinte-director general pentru fals sau dosare privind restituirea proprietăţilor naţionalizate. În ultima perioadă s-au înmulţit şi dosarele de defăimare care, în afara evitării daunelor, au o importanţă de principiu deosebită, fiind în discuţie chiar libertatea presei. Trebuie să menţionez şi litigiile arbitrale, pe care le consider specialitatea şi pasiunea mea.

Nu pot să omit nici practica noastră de dreptul muncii, în care avem o lungă colaborare cu operatorul de transport public din Municipiul Buzău şi de pe raza Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Buzău-Mărăcineni. Acest domeniu pare să fie cel mai solicitant din perspectiva numărului de mandate.

Reporter: Digitalizarea a "mişcat" în sens pozitiv domeniul dumneavoastră de activitate?

Şerban Dănescu:: Da, absolut. Comunicarea electronică cu instanţele şi, mai ales, dosarul electronic, ne uşurează mult activitatea. Sper ca aceste progrese să continue, prin implementarea unui sistem centralizat şi mai complex pentru dosarul electronic. De asemenea, nu mă tem că inteligenţa artificială ar înlocui avocatul, ci chiar sper să ne înlocuiască în sarcinile care consumă timp şi nu necesită prea multă gândire, cum ar fi căutările de jurisprudenţă. Motoarele de căutare sunt deja un ajutor, deşi mai pot progresa în ce priveşte criteriile de căutare şi acurateţea lor.

Reporter: Care sunt dificultăţile de care se loveşte un avocat în 2022?

Şerban Dănescu:: Cred că în 2022 "toate-s vechi şi nouă toate", în sensul în care ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi cu care ne-am confruntat şi înainte de 2020.

Personal, consider că există o dificultate uneori în relaţia cu instanţa, în sensul existenţei unei relaţii prea rigide şi distante. Cred că ar fi benefic pentru actul de justiţie şi pentru toate părţile implicate dacă ideea că, atât avocatul, cât şi judecătorul, sunt "parteneri ai justiţiei" ar fi pusă în practică. Iar punerea în practică ar putea începe cu o mai bună comunicare şi chiar colaborare pentru rezolvarea cauzei în manieră optimă. Sunt instanţe, spre exemplu, care pun întrebări, discută cu avocaţii, ridică probleme pe care le observă în dosar. Din perspectiva avocatului este benefic să ştii ce doreşte judecătorul să afle, pe ce să insişti sau să aduci lămuriri, cum să se organizeze cercetarea procesului cât mai eficient pentru toate părţile etc. Cred că formalismul impus de procedură poate fi respectat şi în situaţia în care relaţiile dintre participanţii la judecată sunt umanizate.

Reporter: Cum apreciaţi competiţia din domeniu?

Şerban Dănescu:: Consider că suntem într-un domeniu competitiv, însă media calităţii ar trebui îmbunătăţită. Din păcate, cred că şi în cazul avocaturii, în unele situaţii, imaginea fals construită, precum şi marketing-ul excesiv consumă resursele în detrimentul calităţii serviciilor prestate.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la 2023?

Şerban Dănescu:: În 2023 mă aştept la şi mai multe provocări, atât în domeniul profesional, cât şi în cel al construcţiei personale. Nu are rost să irosim nici noi o criză bună din care putem ieşi mai căliţi, mai chibzuiţi, mai înţelepţi şi mai bine pregătiţi pentru efectele sale secundare. Cert este că, indiferent ce ne rezervă 2023, am aflat în ultimii ani că ne putem adapta rapid şi că putem continua să prestăm oferind servicii de calitate unor clienţi care, la rândul lor, au nevoie din ce în ce mai mult de ajutor de substanţă pentru a traversa cu succes această perioadă plină de provocări.

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb