CNBC: "Dezastrul FTX a dat înapoi industria cripto cu câţiva ani"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2022

CNBC: "Dezastrul FTX a dat înapoi industria cripto cu câţiva ani"

Kevin de Patoul, Keyrock: "Evoluăm într-o lume în care vom avea atât centralizare, cât şi descentralizare; este necesară o supraveghere adecvată" Marieke Flament, Near: "Multe proiecte nu vor mai beneficia de fonduri, deci de resurse ca să continue şi să se dezvolte" Louise Abbott, Keystone Law: "Vor exista exchange-uri care fac lucrurile corect şi care vor supravieţui"

Prăbuşirea exchange-ului cripto FTX, care la un moment dat valora 32 de miliarde de dolari, a spulberat încrederea investitorilor în criptomonede, scrie CNBC.

Sam Bankman-Fried, fostul şef al FTX care a demisionat pe 11 noiembrie, a fost arestat în Bahamas săptămâna trecută. El a fost acuzat de guvernul Statelor Unite pentru fraudă electronică, fraudă legată de valori mobiliare şi spălare de bani. FTX era un exchange care, practic, conecta cumpărători şi vânzători de monede digitale precum bitcoin, având disponibile pentru tranzacţionare şi derivate. Dar, compania a făcut mai mult de atât, fiind acuzată că a umblat la conturile clienţiilor, pentru a face tranzacţii riscante prin compania sa soră - Alameda Research.

"Este extrem de dezamăgitor pentru investitori, chiar devastator", a declarat Louise Abbott, partener la firma de avocatură Keystone Law, specializată în recuperarea de cripto-active şi fraudă, conform CNBC.

Potrivit trustului media american, situaţia creată de FTX va remodela radical industria cripto în următorii ani, creionându-se trei mari direcţii.

Reglementare

În primul rând, dezastrul provocat de exchange-ul condus de Sam Bankman-Fried, probabil va pune în acţiune autorităţile de reglementare, conform CNBC.

În prezent, industria cripto este în mare parte nereglementată, ceea ce înseamnă că investitorii nu beneficiază de aceeaşi protecţie pe care o au când îşi plasează fondurile la o bancă sau un broker autorizat. Este o situaţie care poate fi pe cale să se schimbe, în condiţiile în care guvernele din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie iau măsuri pentru a curăţa piaţa.

În prezent, Regulamentul European privind Pieţele Criptoactivelor (MiCA) reprezintă cel mai cuprinzător cadru de reglementare. Scopul său este de a reduce riscurile celor care cumpără cripto, făcând exchange-urile responsabile în cazul în care acestea pierd activele investitorilor. Dar MiCA va fi implementat peste douăsprezece luni, iar Abbott de la Keystone Law spune că este important ca autorităţile de reglementare să acţioneze rapid.

"Oamenii trebuie să vadă că se iau măsuri pentru reglementare. Cred că putem să oferim anumite reglementări. Vom contrui încredere", a spus partenerul Keystone Law. "Dacă nu există reglementare, investitorii rămân fără acea protecţie de care au nevoie".

Evgeny Gaevoy, fondatorul şi CEO-ul market maker-ului de cripto Wintermute, crede că saga FTX a încetinit adoptarea criptoactivelor cu unul sau doi ani. "Dacă ne uităm la toate eşecurile din acest an - Celsius, Three Arrows şi FTX - toţi aceşti tipi au luat ce e mai rău din ambele lumi, deoarece nu erau complet descentralizaţi şi nici nu erau centralizaţi corespunzător", a spus el, potrivit CNBC.

Pentru Kevin de Patoul, CEO şi co-fondator al market maker-ului de cripto Keyrock, cea mai importantă lecţie a falimentul FTX este că "nu poţi avea o centralizare completă şi lipsă de supraveghere".

"Evoluăm într-o lume în care vom avea atât centralizare, cât şi descentralizare", a spus el. "Dar, când există acestă centralizare, este necesară o supraveghere adecvată şi un echilibru adecvat al puterii".

Consolidare

Multe companii şi proiecte au apărut în anii care au urmat iernii cripto din 2018 (perioadă lungă cu preţuri scăzute ale activelor), printre care şi FTX. Acum, aşteptările sunt ca în anii următori vor exista mai puţine firme şi monede, scrie CNBC.

De altfel, contagiunea provocată de situaţia FTX este deja în desfăşurare, conform publicaţiei americane. BlockFi, jucător important în creditarea cripto, care a solicitat anterior asistenţă financiară de la FTX, a intrat în faliment, iar acum atenţia este îndreptată către alte companii din piaţă, precum Gemini şi Genesis.

"Provocarea legată de contagiune pentru întregul spaţiu este că, FTX şi Alameda au fost investitori extrem de activi în această zonă", a spus Peter Smith, CEO al Blockchain.com, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Londra.

Near Foundation, entitate ce se află în spatele unei reţele blockchain numită Near, a fost printre firmele care au investit în FTX. Marieke Flament, CEO-ul Near, a declarat că firma a avut o expunere limitată la FTX - dar prăbuşirea a fost încă o surpriză şi un şoc. "Impactul pe care acest lucru îl va avea este că multe proiecte nu vor mai beneficia de fonduri, deci de resurse ca să continue şi să se dezvolte".

Conform CNBC, eşecul FTX a crescut suspiciunile privind sănătatea financiară a altor exchange-uri cripto majore. De la începutul lui 2020, aproximativ 900.000 de Bitcoin au fost retraşi din exchange-uri, potrivit datelor CryptoQuant.

Există temeri privind rezervele pe care le are Binance, cel mai mare exchange din lume, pentru a susţine operaţiunile clienţilor. Doar în ultima săptămână, compania a înregistrat ieşiri de miliarde de dolari. În prezent, nu există vreun motiv clar pe baza căruia Binance să fie suspectată că se confruntă cu vreun risc de faliment dar, alături de alte exchange-uri mari precum Coinbase, compania trebuie să facă faţă unui context de piaţă sumbru, cu scăderi ale volumelor de tranzacţionare.

Experţii cred că aceste companii vor continua să joace un rol în industrie, deşi supravieţuirea lor va fi dată de cât de în serios iau managementul riscurilor, guvernanţa corporativă şi reglementarea. "Vor exista exchange-uri care fac lucrurile în mod corect şi care vor supravieţui", a spus Abbott.

Inovaţie

În ciuda situaţiei sumbre din pieţele cripto şi a impactului pe care aceasta îl are asupra investitorilor, industria activelor digitale va depăşi probabil acest moment, conform CNBC

Susţinătorii Web3 - un internet ipotetic bazat pe blockchain - se aşteaptă ca iarna cripto din acest an să deschidă calea pentru utilizări mai inovatoare ale blockchain-ului, faţă de utilizările mai degrabă speculative din prezent.

"Vedem multe companii care au activităţi în ceea ce priveşte inovarea digitală sau legată de metavers" a spus Flament. "Ele înţeleg că tehnologia este aici. Nu va dispărea".

"Activele digitale vor face parte din ce în ce mai mult din vieţile noastre, indiferent că este vorba despre un bilet, un obiect de valoare sau o identitate", a spus pentru CNBC Ian Rogers, de la firma cripto Ledger. "Identitatea ar putea ţine de apartenenţă .... oameni care folosesc NFT-urile pe care le deţin pentru a avea acces la un anumit eveniment sau ceva de genul acesta".

Cordel Robbin-Coker, co-fondatorul şi CEO al Carry1st, cel mai mare editor de jocuri sociale şi conţinut interactiv din Africa, a comparat Web3-ul de astăzi cu Internetul de la începutul anilor "90. "Era ciudat. Aveam dial-up, dura patru minute pentru a porni, iar browserele web originale nu erau foarte intuitive", a spus el. "Doar cei care adoptă tehnologia de timpuriu se implică cu adevărat în această etapă. Dar, în timp, companiile construiesc interfeţe mai fluide", a adăugat Robbin-Coker, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce reglementare cand grupul era ditamai multinationala cu peste 100 de entitati (ce faceau arbitraj legal / fiscal, desigur), inclusiv o entitate in US.

    Ca sa nu mai spunem ca toate constructia cam e de sorginte americana. Toate personajele cheie sunt de pe acolo. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb