Raiffeisen nu vede potenţial de apreciere pentru Transgaz, în următoarele douăsprezece luni

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2023

Raiffeisen nu vede potenţial de apreciere pentru Transgaz, în următoarele douăsprezece luni

Creştere fulminantă a preţului acţiunii TGN, în şedinţa de ieri

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Proabil că mulţi nu au citit comunicatele companiei, cred că acum preţul este foarte mic şi cumpără; dar nu este aşa"

"Mă aştept ca în zilele următoare preţul acţiunii să se corecteze şi să se apropie de nivelul de 21 de lei", spune brokerul

Raiffeisen Research, parte a Raiffeisen Bank, nu vede potenţial de apreciere a preţului acţiunilor Transgaz (TGN), în următoarele douăsprezece luni, după cum reiese din ultimul raport publicat pe portalul BVB Research Hub, semnat de Daniela Popov.

Bazându-se pe metoda Discounted Cash Flows (a fluxurilor de numerar actualizate - DCF), echipa de analiză a grupului financiar a dat, în data de 28 aprilie, un preţ ţintă pentru titlurile transportatorului de gaze naturale de 21,6 lei (345,9 lei înainte de ajustarea conform majorării de capital cu alocare de acţiuni gratuite), sub cel de ieri de la ora 14:00, de 24,2 lei, precum şi recomandarea "Hold".

În opinia Raiffeisen Research, printre factorii pozitivi pentru Transgaz se numără: (i) un profil de afaceri solid, în condiţiile în care compania este operatorul şi concesionarul reţelei de transport de gaze din România şi (ii) aşteptările legate de continuitate în ceea ce priveşte reglementarea, în noua perioadă din octombrie 2024.

Pe de altă parte, există o serie de factori negativi ce trebuie avuţi în vedere, precum îngheţarea tarifelor de transport a gazelor în anul gazier 2022 - 2023 (n.r. 1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023), intensificarea ambiţiilor investiţionale şi contracţia activităţii de tranzit, în anul gazier.

Perspective

În raport se arată că, veniturile din transportul intern de gaze sunt reglementate, ceea ce asigură un flux de numerar relativ stabil, acoperind totodată o bază de costuri convenită între companie şi autoritatea de reglementare, prevăzând şi un nivel definit de rentabilitate al bazei de active.

Veniturile reglementate generează cea mai mare parte din vânzări, se menţionează în document. Raiffeisen estimează că veniturile din transportul intern vor creşte cu o rată anualizată (CAGR) de 16% în perioada 2023-2025.

"În ceea ce priveşte veniturile din tranzit, activitatea este nereglementată şi limitată la plata Gazprom Export Ltd (GPE) după rezilierea contractului cu GPE", conform raportului. "Pentru finalul anului 2023 ne aşteptăm ca marja EBITDA să aibă o traiectorie uşor descendentă, spre 34% faţă de 37% în 2022, în urma îngheţării tarifelor de transport. Ne aşteptăm ca marja să recupereze începând cu 2024, în urma unei revizuiri în sus a tarifelor de transport".

Planuri ambiţioase în ceea ce priveşte investiţiile de capital

În ceea ce priveşte investiţiile, analistul Raiffeisen spune că este posibil ca unele proiecte să fie amânate.

"Având în vedere incertitudinea asupra proiectelor de investiţii, în condiţiile în care unele sunt într-un stadiu incipient de dezvoltare, nu ar trebui să fim prea optimişti în ceea ce priveşte punerea în funcţiune în conformitate cu termenele indicate în planul de dezvoltare pe zece ani al Transgaz. Prin urmare, credem că unele proiecte ar putea fi amânate", se arată în raport.

Ce s-a întâmplat ieri cu preţul titlurilor companiei

Acţiunea Transgaz se tranzacţiona ieri, la ora 14:00, la preţul de 24,2 lei, cu aproape 15% peste preţul de referinţă de vineri, de 21,05 lei.

Compania va acorda, în data de 4 mai,15 acţiuni gratuite la una deţinută, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital, prin încorporarea rezervelor din profitul anilor anteriori, în valoare de aproape 1,77 miliarde de lei. Ieri a fost ex-date pentru operaţiunea de piaţă, adică prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu vor mai primi gratuite. În aceste condiţii, preţul acţiunii la BVB a fost ajustat conform noului număr de acţiuni al companiei, referinţa de vineri ajustându-se de la 336,5 lei la 21,05 lei.

Adică preţul nu a scăzut, ci a reflectat numărul mai mare de acţiuni al emitentului. Dar, se pare că unii investitori nu au înţeles acest lucru şi au intrat masiv la cumpărare.

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, ne-a spus: "Sunt clienţi care ne sună şi ne întreabă ce s-a întâmplat la Transgaz. Proabil că mulţi investitori nu au fost atenţi, nu au citit comunicatele companiei de la BVB, cred că acum preţul este foarte mic şi cumpără. Dar nu este aşa; acum preţul este ajustat".

În opinia sa, un alt element care este posibil să fi contribuit la creşterea fulminantă a preţului TGN de ieri este numărul relativ redus de acţiuni disponibile. Aprecierea sa vine în condiţiile în care, ieri, acţiunile gratuite nu intraseră încă în conturile investitorilor, care vor fi alimentate joi.

"De obicei în astfel de situaţii, inclusiv în pieţele mari, preţul are tendinţa să crească uşor, dar în cazul Transgaz este exagerat. Mă aştept ca în zilele următoare preţul să se corecteze şi să se apropie de nivelul de 21 de lei. Mai ales că urmează să intre acţiunile gratuite şi mai mulţi vor decide să vândă", spune Dragoş Mesaroş.

După încheierea majorării, capitalul Transgaz va creşte de la valoarea de 117,7 milioane de lei la 1.883,8 milioane de lei, prin emisiunea a 176,61 milioane de acţiuni noi.

"Majorarea de capital se va realiza pentru susţinerea activităţii curente a societăţii. Totodată, efectuarea unei astfel de operaţiuni readuce compania în atenţia publicului şi a investitorilor datorită numărului mare de acţiuni disponibile la tranzacţionare, fapt ce va determina o creştere a lichidităţii pe bursă a acţiunilor companiei. Acţiunile nou emise nu modifică cotele de deţinere ale acţionarilor", conform Transgaz.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,5% din transportatorul de gaze.

Opinia Cititorului ( 48 )

  1. O noua generatie de investitori la orizont, traiasca p2!

    1. Bun,si nu putem afla cine a facut 50% in cateva luni pe o falsa realitate, din depunerile salariatilor romani?Ca cineva le-a si vandut acestora,nu-i asa?

    Am vazut "gandirea" aceasta si la americani: daca ieri a fost 300 lei si azi e 21 inseamna ca e mult mai ieftin. Si daca ii explici ca sunt de 15 ori mai multe actiuni, nu conteaza, e mai ieftin. N-o sa scada pretul o sa vedeti.

    1. 10 lei

      Si asta e posibil.

      tesla a facut asta de 2 ori

      tesla a facut splitare nu majorare de capital.

      e o mare diferenta. 

      da,ai primit 15 actiuni de valoare nominala 10 lei fiecare in contul de tranzactionare maine..

    Goldring sa nu uite ce tepe au adus la bursa si au inselat proprii clienti.

    1. La fel si Raiffeisen. Ambele entitati sunt lipsite de incredere.

      In criza din 2008, Raiffeisen a fost cea mai mizerabila banca de la noi si si-a inselat clientii in mod grosolan.

      In privinta TGN, ramane de vazut ce va fi. Perspectivele pe termen mediu si lung sunt bune, dar conducerea si majoritatea apartin statului care este incompetentul suprem al oricarui sistem. 

      asa usurel una cate una.....deci avem pe primul loc AAAAAIRCLAIM care vine cu marje de 80% in prospect si ''potential urias de crestere'' dupa care baga banii in imobile, asta e, ne pare rau, CEO-ul n-a vandut prin noi detinerea la listare dupa ce facea pump pe toate grupurile de social media, mai incercam.

      Pai cu ce sa incercam? Stai asa ca nu mai punem botu la avocatei, lom niste injineri, unii de fac ape, cum le zice frate....AAAAAAAADISS care nici ei nu inteleg de ce au venit la bursa, ce cauta pe aici, nu comunica sau comunica evenimente de mult apuse si trecute, nici la listare nu s-au sinchisit sa viziteze bucurestiul, io crek mai mult a tras brokerul de ei. cu creantele alea intinse pe 1-10 ani auzi la ei, norofert e mic copil, cum ma creante pe 10 ani? vedeti ultimul comunicat. DAR ASTA NU E TOT, ca am adus vorba de norofert e un fost angajat de acolo, ceva ceo care a zis ia stai ba ca fac io firma mea si o listez prin goldring, cum sa se cheme....Chromosome DYNAAAAAAAAMICS, asta e frate i-am spart acum crestere CA de 8 ori si multe alte promisiuni, managementul se agita drege face invarte, aici cotatia cum necum a stat pe loc, dar afacerea? e sau nu e ce a promis? ii las pe actionari sa raspunda.... 

      daca ii pui si pe cei de la BRK sau Tradeville atunci situatia e groasa rau in legatura cu listarile facute.

    Pana la urma asa apara ineficientele pietei. Din modul in care unii nu inteleg si actioneaza. Tot ce putem sa speram de la majorarea asta e ca Transgaz sa devina o actiune mai lichida, ca avea o lichiditate cam mica din cauza pretului mare. In rest, trendul ascendent pare ca s-a cam incheiat aici.

    1. mai ales ca au de efectuat investitii semnificative in retehnologizare

    A mai fost aici o discutie cu privire la pretul de referinta,si au existat mai multe opinii cum ca BVB nu stabileste corect pretul de referinta.Si eu as zice ca trebuia sa fie cam 28-30 lei.

    1. Asa e,si raspunsul a fost ca baietii destepti sunt la butoane ...ar fi interesant de aflat cine sunt acesti baieti destepti si daca este normal sa se intample asa.Sa speram ca nu sunt fondurile de pensii...

      Pretul din ziua "de referinta " 300 si ceva sau cat a fost impartit la 16, pt ca in loc de o actiune vei avea 16 in cont, dar valoarea toatala ar trebui sa ramana la fel. Ai avut un tort, acum ai acelasi tort taiat in 16 felii.

      Valoarea totala nu ar trebui sa ramana la fel.De ce se numeste majorare de capital social?

      300 + 150=450/16 =28,125 

      asaaa? si ce randament la dividend ofera?

      Ce treaba are dividendul aici? Dividendul e 0,7 lei/23=3% randament

      Valoarea capitalului social n-are treaba cu valoarea companiei, nici cu valoarea unei actiuni. Faptul ca au marit capitalul social nu mareste valoarea firmei. Acei bani erau in rezerve, au fost mutati in capital, i-a luat din buzunarul stang si i-a pus in dreptul. Am facut marire de capital nu odata, firma e la fel, doar ca da mai bine la banca.

      nunu, 0,644 lei/23=2,8% randament. buun, nu ca la titlurile de stat, unde randamentul este de 7,7%.

      Daca majorarea s-ar fi facut cu aportul fiecarui actionar ti-ar fi convenit sa dai azi 150 lei si maine sa se evapore? Tu sa ai in continuare actiuni tot de 300 lei?

      La trnsgaz pretul a crescut de la 13 lei la 23 in mai putin de un an. Trebuie sa mai tii cont si de randamentul actiunii, nu doar de dividende, sigur ca poate fi si negativ de-acum incolo vorbim de viitor dar poate sa ajunga si la 28 sau mai sus, cine stie deja vad ca e racheta. La titlurile de stat iei doar banii tai plus 7,7 minus inflatia(probabil 14-15%).

      si ne mai intrebam de ce actiunile cresc!? :))

      ce treaba are valoarea nominala cu pretul actiunii? 

      corect asa se calculeaza pentru ca e majorare de capital nu splitare.La splitare se modifica valoarea nominala a actiunii dar la MCS nu a fost modificata valoarea nominala a actiunii si a ramas tot 10 lei o actiune TGN.

      Hai sa vedem ce scriu cei de la BRK despre splitare: 

      Splitarea reprezinta reducerea valorii nominale a unei actiuni, concomitent cu cresterea numarului de actiuni a unei societati emitente. 

      In urma unei astfel de operatiuni, capitalul social al societatii emitente ramane neschimbat. 

      Daca, de exemplu, o splitare se face cu o reducere a valorii nominale cu 50%, un actionar care detinea inainte de splitare 1000 de actiuni cu o valoare nominala de 2 lei, va detine dupa splitare 2000 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. 

      In urma unei astfel de operatiuni se modifica si pretul la care se tranzactioneaza actiunea respectiva la bursa, iar daca evolutia pretului nu este influentata si de alte evenimente, reducerea pretului este aproximativ aceeasi cu reducerea procentuala a valorii nominale. 

      Valoarea nominala a unei actiuni poate sa fie si majorata, caz in care operatiunea respectiva poarta numele de consolidare. 

      Si in cazul unei consolidari se aplica aceleasi principii, cu diferenta ca numarul actiunilor detinute scade, iar valoarea nominala si pretul de piata cresc.

      Nu are nici-o treaba.150 de lei reprezinta aportul de capital.Nu e o simpla splitare a valorii actiunii,e si un aport de capital.

      1.Asta piata decide, nu eu decid. BVB nu va poate pune bani in cont din burta. Piata a decis pretul actiunii, ei doar au impartit la 16.

      2. Aportul actionarilor, cel de 150 era deja dat din anii trecuti, prin faptul ca a ramas profit in firma, nerepartizat la dividende. Din acel profit cuvenit actionarilor s-au facut rezerve, care acum au trecut in capitalul social.

      Oricum nu stiu de ce va plangeti, valoarea actiunii a crescut enorm din cauza acestor gratuite. 

      Poate ar trebui sa dati un telefon la bvb sa va lamureasca. Oricum si daca puneau ei valoare teoretica 28 , echivalent cu un pret de 448 inainte de majorare, tot piata decide pretul, nu inseamna ca ati fi primit acel pret cu 50% in plus decat cu o zi inainte(300 si ceva). Deci chiar nu stiu ce calcule-s astea. S-au dat 15 actiuni gratuite, ai 16 in loc de 1 de ce ai avea si 50% in plus la ccount?

      Dar vezi de-asta pretul creste. 

      Nu se plange nimeni,era doar o posibila explicatie pentru cresterea de ieri,pentru ca articolul nu ne da o explicatie prea convingatoare.

      abia pe la 7 lei, tgn ar asigura un randament comparabil cu snn, sng sau cote

      de unde aport de capital, au intrat bani noi in tgn?

      Draga c.t. (asta pt ca apreciez ca inca te mai semnezi!), cel mai simplu este sa te intrebi asa:

      - avem parte de MCS? R: da 

      - aport de capital? R: da 

      - de unde vine acest aport de capital ? R: din rezerve (earnings* anterioare nedistribuite si puse in rezerve) 

      In acest caz, trebuie sa stii sa citesti "Balance sheet"-ul companiei si sa intelegi ca e doar o redistribuire dintr-un buzunar in altul (cum spunea colegul de mai sus) 

      Si explicatia cu tortul este f buna in cazul de fata! 

      Cititi investopedia si nu amestecati lucrurile! 

      esti tare

      daca inteleg unii

      bravo frate 

      Asta vroiam sa ii raspund si eu. CT, rezervele de care se vorbeste mai sus au fost luate din bilantul unei actiuni. Deci 150 de lei nu mai exista in fundamentul unei actiuni care costa 240 de lei inainte de "split" sau majorare fictiva de capital.

    si iata cum se reaseaza actiunea TGN acolo unde ii este locul.

    nu o spun cu bucurie. am detineri importante pe tgn si mi-ar fi placut sa ramana la valoarea definita de naivitatea multora. 

    insa, prefer sa spun adevarul si sa avem parte de cat mai multi investitori educati financiar pe bvb. numai asa o sa ajungem sa avem si noi o bursa ca afara! 

    ne plangem de tepele date de majoritatea ssif-urilor/broker-ilor, dar esuam in a observa naivitatea proprie cu care ne avantam la pomul laudat. 

    Si nu uitati:

    "Pigs Get Fat, Hogs Get Slaughtered" 

    1. dar de unde stii tu unde ii este locul?

      in baza care-i analize?

      comentariul era fix in contextul de fata: cresterea anormala cu ocazia acestei mariri de capital. iar valoarea de 28 vehiculata si calculata de cei multi, era o valoare nefondata/eronata!

      descrierea plastica cu tortul este definitorie in cazul de fata avand in vedere ca noile actiuni vin din rezerve si nu sunt obtinute din capital extern. daca tu desenezi mai multe patratele pe acelasi tort, nu inseamna ca mananci mai mult! intelegi? ;) 

      in concluzie, de principiu nu trebuia sa duca neaparat la motiv de crestere sau descrestere. 

      pentru valoarea intrinseca, daca la asta te refereai, fiecare isi face calculele lui ;)

      eu am +27%, dar asta nu spune nimic! 

      Nu are nicio logica cresterea pretului actiunii de la 210 lei cand au facut anuntul acum cateva luni de a ajuns pe la 340 lei,nici macar 1% nu avea ce sa urce,doar pe performanta financiara ar fi avut fundament.Nu-i nimic ca asa devin actionari viitorii pensionari,doar sa mai aiba si ce primi din ce au depus

      Se vede ca tortul se vinde mai scump la felie decat la bucata. Sa vezi ca TGN o sa devina meme stock in Romania. Sa ajunga iar la 300.

      Daca ma intrebi pe mine de ce in indicii (BET sau BET-NG) in care este TGN la FF = Factor Free Float apare 0,50avand in vedere ca Statul detine 58,5097 %.

      Corect cred ca este ca factorul Free Float sa fie 0,41 ca doar atat e liber la tranzactionare. 

      da, si "ch arm pricing"-ul prinde f bine in marketing, doar ca de aceasta data acesta a fost dat chiar de cumparator ;)

      sa nu uitam ca si pe meme stock unii castiga, altii pierd ;) 

      este un film pe o platforma renumita de profil : "Eat the rich". Recomand. 

      posibil...dar, cum demonstrezi ca acea crestere a avut ca fundament doar anuntul?

      ma refer la perioada de timp in care a a avut cresterea respectiva.

      posibil sa fii crescut in ideea ca TGN e de viitor cata vreme o sa transporte hidrogen in loc de metan in anii ce vor sa vie ;) 

      In manualul indicelui se specifica faptul ca procentul de free float se aproximeaza prin adaos fata de valoarea efectivă a free floatului. Din acest motiv ponderea free floatului apare a fi 50%.

      aroganta afisata nu este pur intamplatoare, ba chiar e sustinuta de acea cratima :)

    Cei care au acumulat în ultimele luni pachete mari au avut tot interesul să țină prețul sus, prin urmare au cumpărat și după majorare. Astfel, vor putea vinde acum cantități mari de acțiuni la un preț mult mai mare decât sperau! Asta, daca nu cumva așa au gândit mult mai mulți investitori care se vor grăbi să le descarce cat mai sus! Veți vedea prețul sub 18-19 cat de curând!

    1. Este o pista falsa,nici vorba de asa ceva.Orice investitor mic,mare cum o fi el isi face temele inainte de a investi,si stie sigur ca nu are cui sa vanda niste pachete de actiuni cumparate aiurea,fara vreo justificare economica.Aici este altceva,niste baieti cu informatii pe langa fondurile de pensii s-au capatuit,ca s-au gandit bine ca doar e firma de stat si totul e permis.Vom vedea cand vor aparea raportarile cu detinerile fondurilor de pensii cine a avut dreptate...

    Oamenii si "investitorii schiopi" nu intele un lucru elementar: ieftin e cand ai somaj bomba! in piata; "ieftine" e cand ai executari si nu IPOuri pe val; ieftin e cand zice "Nicu sau BOC: tre sa taiem salariile si cheltuielile"; ieftin e cand "banci ca cea de sus plange -cerseste-si umileste familii-investitori-speculator i la foc automat de executare".

    Ce se intampla acum in piata cu "somaj" revenit din minime se numeste = splalarea trecuta a pacatelor - vanzare in panica de unii - diluarea datoriilor trecute - diluarea rentabilitatii si vanzare de promisiuni umflate cu "bonuri de ordine mici/diluate/ date". 

    Este unul dintre cele mai bune momente sa "cumperi" in Romania; treaba e ca tre sa ai grija ce ! 

    De preferat cand e bomba graja de somaj si fuga din tara - nu cum este acum venire in panica in tara cu bani sau fara - intrari de euroi de peste hotare -somaj spre minime - gov turbat ca nebunul arunca bani cu nemiluita in piata de mai rau incepe sa incurce pibul potential pe regiuni prin ambuteiaje si artere blocate pe etc "constructii" cadn sare speculativ retul la diverse "energie" pe burse - de unde gov detine monopol/control si incasari = a ars "prostul final consumator pasand factura umflata si facut parte parte cu speculatorii /scuze capitalistii - investitorii interni". 

    Vrei sa "cumperi? investesti? Daca te tine "tupeul" de ce nu o faci mereu cand sunt inre 2 si 7 and de pib real negativ? 

    Cand sunt table de lux prin "ghetorurile" Romaniei sau altii stau cu masini de x4 ori cociaba parcate in fata; atunci da investeala in toti? 

    Asta e Romania si ne ocupa tot timpul! 

    Multe lucruri ieftine si bune sunt acolo unde nu se striga inca de "veniti si luati lumina". 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb