Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este în continuare interesat de piaţa rusească şi nu îşi va închide operaţiunile din ţară, în ciuda sancţiunilor aplicate de Vest asupra Rusiei, a declarat directorul general al RBI, Karl Sevelda, în cadrul unei întâlniri ruso-austriece, transmite RIA Novosti.
"Noi, prin intermediul Raiffeisen Russia, vom rămâne în Rusia, suntem loiali faţă de clienţii noştri şi credem că Rusia reprezintă o piaţă bancară atractivă chiar dacă condiţiile s-au înrăutăţit", a declarat ieri Karl Sevelda. "Pe termen scurt, sancţiunile nu au afectat sectorul bancar însă pe termen mediu situaţia se va schimba deoarece costurile de refinanţare vor creşte", a adăugat şeful RBI. Sevelda a mai spus că mulţi investitori ezită să facă orice decizii pe termen lung.
În 2013 subsidiara din Rusia a Raiffeisenbank a fost responsabilă pentru 74% din profitul înainte de taxe al băncii austriece. În luna august 2014 Raiffeisenbank se situa pe locul 12 în topul băncilor din Rusia în funcţie de nivelul activelor.
SUA şi UE nu recunosc anexarea Crimeei la Rusia şi, începând din luna martie, au impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva unui număr de politicieni ruşi, oameni de afaceri, bănci şi companii ruseşti. Ultima rundă de sancţiuni, introduse la finele lunii iulie, a vizat sectoarele bancar şi petrolier din Rusia. În replică, la începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina.