Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a solicitat, la sfîrşitul săptămînii trecute, anularea Hotărârii 22 din 28 iunie, prin care plenurile reunite ale Parlamentului au prelungit mandatul a şase membri CNA cu şase luni.
Într-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor celor două Camere, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, Ralu Filip a cerut includerea validării propunerilor pentru noii membri ai Consiliului în ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Par-lamentului de la începutul lunii iulie.
Preşedintele CNA a semnalat faptul că Hotărârea Parlamentului privind prelungirea mandatelor unor membri ai CNA este nelegală. "În calitate de ordonator principal de credite nu pot să-mi asum riscul de a aproba efectuarea unor cheltuieli bugetare în baza unei Hotărâ-ri a Parlamentului lipsită de suport legal", a subliniat acesta, citat de Rompres.
Reprezentantul legal al CNA a mai afirmat că, în cazul în care hotărârea nu va fi revocată, va solicita anularea ei în instanţă. Conform Legii Audiovizualului, candidaturile membrilor Consiliului se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere. Totodată, ea stabileşte că durata mandatului membrilor CNA este de şase ani.
Hotărârile anterioare ale Parlamentului României privind numirea membrilor titulari şi supleanţi în Consiliul Naţional al Audiovizualului probează acest lucru.
Un alt motiv de ilegalitate, avertizează Ralu Filip, este dat de prelungirea unui mandat inexistent, cel al lui Dan Grigore. La data adoptării Hotărârii 22 mandatul acestuia îşi încetase valabilitatea, încă de pe 9 iunie 2006, astfel că nu putea fi prelungit.
Ilegalitatea prelungirii mandatelor a şase membri CNA a fost semnalată şi de Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent. Pe 28 iunie, cele două instituţii de presă au afirmat că singurul motiv al acestei decizii îl reprezintă eşuarea negocierilor politice pentru împărţirea locurilor rămase vacante sau care urmau să rămână vacante după expirarea mandatului legal al membrilor CNA.
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a prelungit săptămîna trecută, până la 1 octombrie, mandatele a şase membri CNA: Attila Gasparik, Dan Grigore, Şerban Pretor, Mircea Sorin Moldovan, Gabriela Stoica şi Răsvan Popescu. Mandatele expirau în luna iunie, dar grupurile parlamentare nu şi-au desemnat propunerile pentru membrii CNA, conform algoritmului politic.
În aceeaşi şedinţă de plen, vicepreşedintele executiv al Partidului România Mare, Lucian Bolcaş, a propus ca în perioada prelungirii de mandat, care nu este prevăzută de lege, CNA să nu emită ordine cu caracter normativ, dar propunerea a fost respinsă de parlamentari.
Potrivit Legii audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, câte trei membri la propunerea Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Guvernului, iar din partea preşedinţiei doi.
Pe 8 iunie, Traian Băsescu i-a desemnat pe jurnalistul Gelu Trandafir şi pe directorul de comunicare al SAR, Radu Buşneag, ca membru şi, respectiv, membru supleant în CNA din partea preşedinţiei, pentru a-l înlocui pe Răsvan Popescu, al cărui mandat de membru CNA din partea preşedinţiei expiră la sfârşitul lunii iunie.
Guvernul a propus reînnoirea mandatului lui Dan Grigore. Partidele parlamentare, cărora le revin patru mandate, au propus cinci candidaturi acceptate pe 8 iunie de comisiile de cultură ale celor două Camere: Răsvan Popescu (PNL), Ioan Onisei (PD), Attila Gasparik (UDMR), Vladimir Bogdănescu (PC) şi Aristide Buhoiu (PRM).