Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri că rata condamnărilor obţinute de procurorii anticorupţie în instanţă este de 90% şi că aceasta este una "absolut acceptabilă", în condiţiile în care, în Germania, de exemplu, media achitărilor este de 25%.
"Media achitărilor în Germania, de exemplu, este de 25% şi este una acceptabilă. Media de 10% (în ceea ce priveşte achitările, n.r.) obţinută de DNA este una absolut acceptabilă. Asta demonstrează că procurorii DNA au un probatoriu solid", a arătat Raluca Prună, într-o emisiune televizată, potrivit News.ro.
Ea a mai precizat că nu crede că o rată de 90% a condamnărilor ar trebui să îngrijoreze pe cineva, chiar dacă politicienii se plâng şi de cota de 10% care reprezintă achitări în instanţă.
Ministrul Justiţiei a adăugat că ritmul imprimat de DNA luptei anticorupţie ar trebui să-i descurajeze pe cei cu funcţii publice să săvârşească acte de corupţie.
"Nu putem spune că sunt în scădere faptele de corupţie, nimeni nu poate face o statistică. A crescut numărul dosarelor trimise în instanţă. Acum 10 ani, să zicem, în legătură cu mica corupţie, se mai dădea, la un ghişeu, câte o atenţie. Acum e mai greu", a mai declarat Raluca Prună.
În ceea ce priveşte cărţile scrise în penitenciare de deţinuţi, Prună a arătat că nu este un subiect închis pentru ea. Ministrul a remarcat un paradox care spune multe despre calitatea învăţământului din România.
"Suntem o societate cu foarte mulţi doctori în ştiinţe şi scriem foarte multe aşa-zise lucrări stiinţifice în închisori, pe de o parte, iar pe de altă parte am organizat un concurs la Ministerul Justiţiei şi ne-a fost foarte greu să selectăm pe cineva", a mai declarat Raluca Prună.
Ministrul a spus că rămâne de văzut ce se va întâmpla cu propunerea ei de a se acorda 20 de zile indiferent de numărul de cărţi scrise în închisoare, în condiţiile în care în Senat, în Comisia pentru Drepturile Omului s-a votat acordarea a 20 de zile pentru fiecare lucrare scrisă în detenţie.
"A fost o dezamăgire pentru mine. Am întâlnit o persoană care a scris 10 lucrări ştiinţifice într-un an", a completat Prună.