Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat astăzi că e nevoie de o intervenţie legislativă prin care să poată fi pusă în valoarea instituţia liberării condiţionate a persoanelor private de libertate, potrivit unor surse din presă.
Ea a spus că în multe cazuri judecătorii dau amânări mai puţin justificate, care fac ca instituţia liberării condiţionate să-şi piardă sensul.
"Deţinutul care lucrează la Gherla, deţinutele care lucrează la multinaţionalele din Cluj au beneficiul unor zile de câştig, reducere din pedeapsă. Atunci, până ajung să fie liberate condiţionat... Acolo, cred eu, apare problema legislativă. Este cazul în multe situaţii: o persoană care munceşte are un comportament bun şi atunci comisia din penitenciar, din care face parte şi un judecător de supraveghere, recomandă persoana respectivă pentru liberarea condiţionată, când se împlineşte fracţia. Problema care apare şi pe care o ştiu de la sute de deţinuţi cu care am discutat e că odată ajunşi în faţa instanţei, sunt foarte multe amânări. Dacă te duci azi în faţa instanţei, având un raport bun de la comisia din penitenciar, primeşti o dată o amânare. Bun, te gândeşti că poate trebuie să fac ceva mai mult. Dacă primeşti a doua amânare, a treia, a patra oară o amânare, atunci înseamnă că avem o problemă, o problemă de legislaţie şi de termene, probabil", a evidenţiat Prună.
Ministrul Justiţiei a adăugat că probabil va trebui să fie puse nişte termene în acest sens, astfel încât să nu mai poată fi date amânări sine die, care "în multe situaţii fac ca instituţia liberării condiţionate să nu mai aibă sens". "Pentru că dacă trebuie să-mi execut trei pătrimi din pedeapsă şi-mi petrec restul de o pătrime din amânare în amânare, în amânare... Care înseamnă un cost pentru societate, pentru că eu trebuie să fiu transportat din penitenciar, trebuie să mă duc în faţa unui judecător, există o întreagă procedură administrativă, hârtii. Toate acestea costă. Cu care scop? Cu scopul ca de fapt să ajung la pedeapsa întreagă şi toate aceste amânări şi plimbări prin instanţă să fi fost egale cu zero. Din punctul acesta gândim nişte modificări legislative", a spus Prună.
De asemenea, ea a menţionat că vor urma întâlniri pentru discuţii pe această temă şi cu autorii Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală.
"Intenţia este să ne întâlnim cu autorii Codului Penal şi de Procedură Penală, care au avut o filozofie când au adoptat proiectul acesta. (...) Mesajul nu e că sunt codurile proaste şi pot să vă asigur că n-am să umblu la instituţii fundamentale din coduri. Datoria noastră în urma dezbaterilor e să pun în discuţie. (...) În niciun caz nu se vor face modificări legislative fără a fi foarte bine întemeiate şi fără a avea studii de impact, ceea ce n-a fost cazul cu codurile. Am avut studii de impact după ce am adoptat codurile, nu înainte", a afirmat ministrul Justiţiei.
"Scopul este de a propune, dacă este cazul, un pachet de măsuri legislative care să aibă efect imediat asupra vieţii persoanei aflate în detenţie şi asupra problemei majore pe care o avem cu privire la suprapopulare, alături de un set de măsuri administrative pentru care nu este necesară nici un fel de schimbare legislativă, ci numai o mai bună acţiune managerială", a mai subliniat ministrul Justiţiei, conform aceloraşi surse.