RAMAYANA SAU Schiţa unei strategii pentru resuscitarea pieţei noastre de capital (I)

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2022

"Tu, cel care nu poţi" / Capricii / Francisco de Goya (1746-1828)

"Tu, cel care nu poţi" / Capricii / Francisco de Goya (1746-1828)

MAKE

Când spui piaţă de capital românească, astăzi spui "Cooperativa".

Cum ar fi putut să fie realistă strategia ASF de dezvoltare a pieţei noastre de capital, cât timp ascunde că piaţa de capital românească are drept sinonim Cooperativa?!

Aici, corupţia îşi dă mâna cu incompetenţa, pentru că lipsa de relevanţă a strategiei pieţei de capital favorizează dezvoltarea Cooperativei.

Această strategie care nu este o strategie este, totuşi, o strategie.

Luând-o în serios, mă fac de rîs.

Pentru că nu "bifez" şi nu am nicio legătură cu formalismul birocratic al autorităţilor în privinţa pieţei noastre de capital, eu continui să scriu pe subiect, deşi dezbaterea publică asupra "Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026" (document propus după doi ani de elaborare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor, sub asistenţă OECD şi cu finanţare europeană) s-a încheiat încă de vineri.

Se spune "Un nebun aruncă un bolovan în baltă şi zece înţelepţi nu îl pot scoate".

Bolovanul este Strategia ASF de dezvoltare a pieţei de capital, pe care, din cauza amplorii inutile, am numit-o "Mahabharata".

Am dovedit că o pot scoate din baltă, deşi eu nu sunt zece (unii contestă şi că aş fi înţelept) - săptămînă trecută, am publicat la foc automat cinci episoade ale criticii asupra Strategiei ASF şi m-am oprit, pentru că textul meu ameninţă să devină mai voluminos decât bolovanul.

Vorba răposatului Nicu Ceauşescu - nu puteţi citi voi, cât pot să scriu eu (de fapt, el a spus "Nu puteţi zugrăvi voi, cât a construit tata!" şi a avut dreptate, doar că nu ta-su construise, ta-su doar dăduse din mâini, iar eu am fost obligat la muncă patriotică).

Un proverb evreiesc spune că atunci când un înţelept se ceartă cu un prost, lumea crede că se ceartă doi proşti.

Prin urmare, critica are rost numai dacă se adresează unei persoane interactive şi interesate ideatic, iar nu unui buştean.

Poate fi persoană fizică sau juridică, dar nu buştean costumat în ASF, că nu-i carnaval, e critică.

Cred că dacă mai critic Mahabharata o să par şi eu la fel de prost, ca autorii Strategiei.

De aceea, după ce voi lista cele nouă obiective afazice pe care Strategia ASF le propune, voi trece în revistă cauzele autentice ale stării de agonie a pieţei noastre de capital şi apoi voi recomanda eu însumi măsurile pentru resuscitarea ei (nicidecum pentru dezvoltare), care rezultă din acestea.

Acest material nu este scris cu pretenţia că luminează pe cineva şi fără iluzia că ar servi cuiva, în mod practic.

Măcar atât am învăţat din cei 32 de ani de jurnalism în slujba pieţei noastre de capital, că Ştefan Boboc, Nicu Marcu şi ai lor nu au nicio treabă cu bunele intenţii şi că atunci când unii întră la puşcărie, devin caraghiosul care zice "V-am spus eu?!"

Adică, degeaba spun.

Dar, deocamdată, nu ne aflăm într-o comedie.

Numerotarea capitolelor textului meu o urmăreşte pe cea începută în Critica Mahabharatei, întrucât materialele acestea alcătuiesc un întreg.

6. Diagnostic improriu, tratament nepotrivit

Când crezi că piaţa este subdezvoltată din cauză că economiile populaţiei sunt insuficiente, întreprinzătorii inculţi şi acţiunile inactive, măsurile pentru dezvoltare se rostogolesc în bălării, unde Mahabharata ASF a identificat nouă obiective generale, în jurul cărora se edifică "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026".

Citez lista lor:

1. Îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital (ca şi când din cauza condiţiilor rele de listare am avea proporţia de 3/1 între delistări şi listări; dar, mă rog, dacă e mai bine, atunci poate e bine);

2. Creşterea lichidităţii pe piaţa secundară;

3. Promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor;

4. Promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice (asta deja este o formulare antologică);

5. Creşterea rolului investitorilor instituţionali (prin conştientizare de chestii; ori de cîte ori oficialii pieţei vorbesc despre "conştientizare", ar trebui să înţeleagă că, mai întâi, ei înşişi trebuie să se califice profesional);

6. Facilitarea finanţării pe termen lung prin mecanisme de piaţă;

7. Susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare;

8. Susţinerea dezvoltării pieţei locale de capital privat (private equity) şi de capital de risc (venture capital);

9. Stimularea investiţiilor verzi.

Dezvoltarea pieţei de capital pe baza acestor nouă obiective este cum ar concura un liliac la tir olimpic, pe bază de ultrasunete.

Textul nu este un şir neîntrerupt de prostii, cum poate critica mea ar lăsa să se înţeleagă, ci există şi idei bune sau care nu par toxice la prima vedere, dar autorii nu au înţelegerea sistemică a pieţei de capital, ei preconizează măsuri alan-dala, punctuale şi neierarhizate, cum, de altfel, o afirmă şi singuri şi nesiliţi de nimeni:

"În aceste condiţii, Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital 2022 - 2026 urmăreşte implementarea unor îmbunătăţiri punctuale [...]" (pag. 4, "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026").

Pe mine, astfel de sinceritate mă uluieşte.

Dar este posibil ca autorii să nu înţeleagă ce mărturisesc.

7. Cauzele reale ale agoniei pieţei de capital

Intuiţia mea spune că părţile adevărate din Mahabharata sunt scrise de OECD, aşa cum, printre cauzele subdezvoltării este menţionată dispariţia pieţei derivatelor.

Dar documentul nu pomeneşte de:

A) Incompetenţa şi Corupţia unei părţi din instituţiile pieţei de capital de astăzi, pornind de la istorica asistenţă americană USAID;

B) Neîncrederea justificată a publicului în piaţa de capital şi în oficialii ei.

Cauzele A) şi B) sunt structurate: neîncrederea publicului îşi are obârşia în incompetenţa şi corupţia din instituţiile pieţei, în timp ce incompetenţa şi corupţia se încurajează una pe cealaltă, într-o relaţie de reciprocitate fudulă, care a devenit un model de carieră pizmuit de oamenii pieţei.

De aceea, voi trata indistinct incompetenţa de corupţie, cu atît mai mult cu cît corupţia are adesea perversitatea să se camufleze ca prostie, iar eu nu sunt aici ca să fac dreptate între una şi cealaltă.

După doar 550 de ani de la Vlad Ţepeş, iată, totuşi, în ce hal a ajuns, deja, piaţa noastră de capital - nu eşti tras în ţeapă cum ai merita, ci tragi ţeapă celorlalţi, ca să te umpli.

A) Incompetenţa şi Corupţia

Cauza fundamentală a subdezvoltării pieţei este subdezvoltarea instituţiilor şi oamenilor pieţei.

Subdezvoltarea instituţiilor şi oamenilor pieţei este vizibilă în nepriceperea şi imoralitatea lor.

Incompetenţa şi corupţia.

Voi trece în revistă cazurile de incompetenţă şi corupţie majoră, de care îmi amintesc şi care au adus piaţa de capital în starea prezentă de agonie.

Această rememorare are rolul să simplifice argumentaţia în sprijinul recomandărilor pe care îmi îngădui să le formulez, pentru resuscitarea pieţei noastre de capital.

Istoria de până acum a fost condimentată cu scandalurile şi tragediile prea numeroase pentru cei 27 de ani ai pieţei noastre, lăsându-ne un gust acru.

Vinovată nu este analiza, ci varza.

Haideţi să numărăm!

Va urma

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Frumos! Aștept propunerile!

    1. Cucoana, intreaba-l pe idolul batranetilor tale, Make, de unde a scos ca depozitele gospodariilor populatiei sunt de 100 de mld de euro, cand pe site-ul BNR-ului scrie clar ca-s de 57 de miliarde de euro. Intreaba-l de ce nu da sursa informatiilor sale in superarticolele de scandal pe care le creeaza si de ce nu raspunde la o intrebare simpla, din contra sterge cele 1000 de comentarii in care l-am intrebat simplu, doar atat.

      Intradevar, colegii mei au fost siliti sa va stearga zecile de comentarii jignitoare, pe care le postati de vreo trei-patru zile.

      Intrebarea dumneavoastra si insultele pe care mi le adresati mie si ziarului au drept temei faptul ca nu va numarati printre cei carora le este adresata BURSA, in sensul ca BURSA discrimineaza imbecilii si nu le admite comentariile, fapt prevazut in Regulamentul comentariilor. 

      Intrucit, totusi, insistati in imbecilitate, va redau partea de articol pe care dovediti ca nu ati reusit sa o cititi: 

      (CRITICA "STRATEGIEI NAŢIONALE PENTRU DEZVOLTAREA PIEŢEI DE CAPITAL 2022 - 2026"/Mahabharata ASF, sub asistenţa OECD - Episodul 3 - /MAKE/19 octombrie) 

      "Reproduc mai jos tabelul cu valoarea, în miliarde de euro, a depozitelor cumulate ale gospodăriilor, companiilor nefinanciare şi ale instituţiilor financiare nemonetare, la întâi august 2022, conform BCE: 

      - Germania: 3.831; 

      - Franţa: 3.230; 

      - Polonia: 338; 

      - Cehia: 205; 

      - România: 99; 

      - Ungaria: 84; 

      - Bulgaria: 55." 

      Cred ca, de fapt, ar trebui sa va redau intregul ciclu de cinci episoade. 

      Cu respect, va rog sa nu va suparati ca raspunzindu-va, vi s-a evidentiat imbecilitatea. 

      Dumneavoastra ati insistat arzator. 

      Nu eu v-am facut imbecil.  

      Eu doar am luat la cunostinta.

      Cu respect! 

      BNRul nu are evidenta banilor de la saltea si nici a celor din conturile la bancile straine sau din paradisurile fiscal.

      Oricum, pana la urma nu asta este esenta celor scrise de Make ci faptul ca: 

      1. Investitorii sunt inselati sub atenta supraveghere a Supraveghetorului ASF

      2. Autoritatile pietei si in special ASFul sunt de o incompetenta notorie si de o duplicitate dubioasa. Ca dovezi in acest sens avem chiar strategia de dezvoltare a pietei care parca a fost emisa de un retardat absolvent de Stefan Gheorghiu si care practic nu spune nimic concret si mai avem Cooperativa ale carei baze au fost puse de ASF prin legalizarea achizitiilor incrucisate, tot ASFul fiind cel care a tolerat si chiar sprijinit ulterior activitatile Cooperativei.  

      Dincolo de contestarea aberanta a unei cifre, acest individ care nu este cititor al ziarului BURSA, ci al nu stiu caror blog-uri de content copy/paste finantate de Cooperativa (ca oficioase ale Cooperativeic careia ii decerneaza premii), nu a priceput ca fie si doar suma de 57 de miliarde de euro reprezinta un potential enorm nevalorificat de piata de capital.

      De fapt, acesta era subiectul. Nu stiu de ce se mai si agita cooperatorii, oare nu le ajung doar banii, mai vor si drepturi de autor?! 

      Desi am luat atitudine Fata de rapoartele financiare ale BCR ani la rand, este tolerat mai departe folosirea in mod abuziv daca nu chiar si infractional a abordarii standard si Nu prin intermediul modelelor interne pentru riscul de creditare. Oare chiar Nu are timp BNR DIN 2007 sa aprobe aceste Modelle:-)

      Stimate domn, 57 miliarde ti se pare puțin ?! Piața s-a concertat după apariția megastructurii ilegale a cooperativei care a izgonit din piața un imens număr de investitori. Aceeași structura controlează BVB si da nu uitam ce malversațiuni face SWISS care plimba câte o acțiune doua pe diverși emitenți încât nimeni nu mai intelege nimic. Asta e piața , arată rău, potențial mare încredere zero. Investiția înseamnă încredere . Dar dacă numești pădurari si grădinari sa te protejeze rezultatul e asta care se vede in lichiditate. Insultele obosite de adolescent întârziat sunt neavenite pe aici.

      nu cred ca stie BNR cati bani are omul "la saltea" sau de unde provin, e rezonabila diferenta de la 57 la 100 ca nu toti oamenii "e prosti" sa tina banii la banca si sa piarda bani

      Nu, imbecilul vorbeste despre depozitele gospodariilor populatiei de 57 de miliarde de euro, iar Make vorbeste despre depozitele cumulate ale gospodăriilor, companiilor nefinanciare şi ale instituţiilor financiare nemonetare, care sunt de 100 de miliarde.

      Amandoua cifrele sunt corecte, doar ca aduna lucruri diferite, iar imbecilul nu a priceput. 

      Domnule, dl Make chiar este un nume. Un nume greu în piata de capital. Dl Make este ptr știința dvs un cunoscator al pieței și a scrisului. Este onest și dedicat. Este un om pe care il respect mult. În rest problema dvs în ceea ce comentați. Insa asertivitatea v ar fi de folos.

      A fost prea mult pentru el. Cifrele mari nu le intelege.

    Excepțională implicarea Bursa, exceptionale analizele lui Make. Sper ca autorii strategiei sa ia totusi in serios aceste analize, încăpățânare de a nunrecunoaste un mare rateu nu le-ar aduce niciun folos. Eticheta de pe fruntea lor oricum nu o mai sterge nimeni. Nu o mai spun ca o stie toata lumea.

    1. au facut strategia. au luat banul ce mai vreti de la ei? nici nu au auzit de mahabharata aia a lu make. ii doare'n cui

      Esti simpatic cu sperantele tale.

      De ani buni Make demonstreaza hotiile din piata si aservirea + incompetenta ASF si nimic... nicio reactie din partea celor care au numit idiotii in fruntea institutiei.  

    Nimic nu e în van...

    Magarii și măgăriile Cooperativei sunt expuse în toată goliciunea lor. 

    Nimeni nu poate spune că nu a știut.

    Chapeau! 

    „Cu 50.000 de dosare neachitate și procese în instanță cu echivalentul a 200 milioane euro, Euroins este în faliment, dar supraviețuiește datorită vicepreședintelui ASF Cristian Roșu, nimeni altul decât vărul lui Liviu Dragnea, cel care a ținut în brațe și societatea City Insurance care a lăsat o gaură păgubiților români de peste 1 miliarde de euro”.

    Euroins este in faliment?????? Daca ceea ce spune COTAR este adevarat, aceasta este alta bomba! Cineva o tine artificial in stare de functionare? Cu ce implicatii? Un faliment la Euroins arunca in aer piata si ASF. Acesta este motivul pentru care este tinuta in viata? Ce face consiliul ASF? 

    1. Asta da stire.

      da, dar cine sa inteleaga?

      Pai poliția și procurorii sa înțeleagă , doar ca ei au ora la SPA și așteaptă pensionarea specială . Asta e țara de nivel Schengen, zice Ciucă al nostru. Dar eu tot cred ca analizele din Bursa le dau niște deranjuri mari prin ASF pentru ca abia după aceste explicații realizează și ei ce au semnat.

      ASF a câștigat toate procesele in justiție cu Madadi, Ciurezu, Fercala etc. Judecători au confirmat ca ASF a acționat legal.De ce crezi ca articole de acest gen provoacă "deranjuri mari" în ASF. Eu cred ca provoacă doar distracție.

       

      Prostul cand nu pricepe, rade.

      Cum explici, dar fara coruptie, ca incompetentii si nataraii de la ASF castiga procesele in care, in mod evident, nu au dreptate?

      Pai da, castiga, castiga, pina intra la parnaie.

      Postarea era despre asigurari si iminentul faliment al lui Euroins. COTAR afirma. Tu esti asa de spalat pe creier si de postac incat nici nu mai citesti. Scrii poezia care ti s-a dat.

      Postare 4.4 era răspuns la 4.3, inteligentule

      Pai și judecătorii ca și milițienii și procurorii pricep cât pricepe gradinescu . Ce nu pricepi e ca procesele alea nu au de a face cu ce discutam noi aci. Ca piața se duce in cap. si asigurările la fel, euroins si City sunt supravegheate tot de schizoida asta de ASF. Justiția ? Zero, ca așa s-a furat tot in țara asta, cu justiție si instituții decrepite. Deranjul e mare in ASF pentru ca nu le place sa fie in ochii presei. Asta cu distracția ești din cooperativa eșalonul 5 spre 6. Deci nu contezi.

      Si 4.3 era la 4.2 care era la 4…. Ne-am tampit toti?

    Apropo de incompetenta... acum mai multi ani vorbeam cu o angajata de la D.C.(Depozitarul Central) despre faptul ca ar fi posibila simplifiarea platii dividendelor prin depunerea unei cereri la DC, astfel, toate dividendele s-ar putea plati in contul indicat de titular, fara sa se mai divida in n plati efectuate la n brokeri. Tipa de la capatul firului - care nu era deloc proasta - imi raspunde: ”Stati sa v-o dau pe sefa!” Raspunde sefa. ”Haideti mai repede ca suntem in sezon de plata a dividendelor si avem atat de multe plati ca nu mai putem respira.”. Ii raspund eu ”Doamna e perfect.. eu chiar de asta am sunat sa va propun simplificarea acestor plati.” Cand a auzit duduia ce vreau eu sa faca ea... adica chiar sa simplifice platile... sa nu mai faca 4-5 plati, ci una singura (ca sa poata respira) a inceput sa ma repeada cu un tupeu fantastic... ca nu se poate, ca asa spune legea. Am rugat-o sa propuna modificarea regulamentului. Nici n-a vrut sa auda, aratarea. Adica... ne plangem de mama focului, dar facem totul doar pentru a avea de ce sa ne plangem. Lupii pusi paznici la oi... exact astia sunt angajatii din institutiile pietei de capital.

    Domnule Make poate nu ar fi rau sa va uitati putin si spre asigurari. Ceva este putred in Danemarca. Intai City acum Euroins nu e prea bine. S-a mai auzit ca nu are solvabilitate si ca bate falimentul la usa. Acum din nou. Ce sa fie?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb