ZIARUL BURSA

27 octombrie 2022
Ediţia din 15.08.2024

Economiile avansate susţin tendinţa de creştere a comerţului global

Călin RecheaMacroeconomie / 27 octombrie 2022

Călin Rechea

Volumul comerţului global şi-a accelerat creşterea anuală şi în august 2022, până la 5,3%, de la 5,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, după o stagnare în luna anterioară, revizuită de la o creştere de 0,7%, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (www. cpb.nl) (vezi graficul).

Schimbările climatice afectează grav sănătatea oamenilor

RAPORT Schimbările climatice afectează grav sănătatea oamenilor

Octavian DanMiscellanea / 27 octombrie 2022

Legătura dintre oameni şi climă este una foarte strânsă. Când la nivelul climei au loc schimbări, oamenii le resimt din plin. Când acestea sunt extreme, chestiunea devine gravă. Schimbările climatice afectează major sănătatea oamenilor din întreaga lume, aceasta este concluzia raportului Lancet Countdown.

Unu din opt pământeni fumează

SUPLIMENT TABAC Unu din opt pământeni fumează

Emilia OlescuCompanii / 27 octombrie 2022

Emilia Olescu

Comerţul ilicit cu ţigarete a reintrat pe un trend ascendent, atingând, în septembrie, un nivel de 7,1%, după ce, în iulie, ajunsese la valoarea minimă istorică de 6,1%. Din anul 2020, contrabanda s-a menţinut la un nivel mediu anual de sub 10%, un grad mai scăzut al acesteia înregistrându-se doar în 2005, înainte de introducerea taxei pe viciu. Creşterea de un punct procentual din septembrie faţă de iulie arată că este nevoie ca autorităţile să continue în mod sus­ţinut acţiunile de combatere a vânzărilor ilegale din domeniu.

Contrabanda, din nou pe trend ascendent

SUPLIMENT TABAC Contrabanda, din nou pe trend ascendent

Companii / 27 octombrie 2022

Piaţa neagră a ţigaretelor a intrat din nou pe un trend ascendent, crescând, în septembrie, cu un punct procentual, până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel Research.

Autoritatea Vamală Română a încasat 15,7 miliarde lei din acciza pentru ţigarete

SUPLIMENT TABAC / ÎN 2021 FAŢĂ de 2020 Autoritatea Vamală Română a încasat 15,7 miliarde lei din acciza pentru ţigarete

Companii / 27 octombrie 2022

Suma încasată anul trecut din accizele la ţigarete a fost mai mare cu 9% faţă de cea din 2020 În primele nouă luni ale anului în curs faţă de perioada similară din 2021, încasările din accizele pentru produsele din tutun au crescut cu 1,5% 

Bugetul de stat a încasat, în 2021, suma de 15,7 miliarde lei din acciza pentru ţigarete şi alte produse din tutun, în creştere cu 9% faţă de încasările din 2020, de 14,36 milirde lei, după cum ne-a spus Daniel Costinel Nache, secretar general în cadrul Autorităţii Vamale Române.

Gilda Lazăr

SUPLIMENT TABAC Tutunul, panaceu pentru criză?

Companii / 27 octombrie 2022

Interviu cu Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria 

Reporter: Cum face faţă compania contextului actual de incertitudini? Care este impactul resimţit?

Ileana Dumitru

SUPLIMENT TABAC / OBIECTIV MAJOR AL BAT Venituri de 5 miliarde lire sterline până în 2025, din produsele cu risc redus*

Companii / 27 octombrie 2022

(Interviu cu Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa Centrală şi de Sud din cadrul BAT) 

BAT urmăreşte ca 50 de milioane de consumatori să aleagă, până în 2030, produsele sale care nu implică arderea tutunului

Reporter: Unde se situează indus­tria tutunului din ţara noastră, în acest moment de răscruce, pe care l-am putea caracteriza ca fiind o graniţă între pandemie şi război?

Ileana Dumitru: Ultimii ani au fost plini de provocări, multe dintre ele inimaginabile până recent, fiind greu de crezut că în secolul tehnologiei şi al inovaţiei ne mai putem confrunta cu situaţii precum cele menţionate mai sus. Este un impact puternic la nivel de business, dar mai ales la nivel individual, pentru că este greu de conceput să nu poţi planifica ce vei face luna următoare sau chiar în anii următori.

Piaţa globală a tutunului va depăşi 260 miliarde dolari până în 2027

SUPLIMENT TABAC | STUDIU ALLIED MARKET RESEARCH Piaţa globală a tutunului va depăşi 260 miliarde dolari până în 2027

Companii / 27 octombrie 2022

Acest domeniu va avea o creştere anuală compusă de 6,7%, în intervalul 2021-2027 

Piaţa tutunului va ajunge la 262,8 miliarde dolari în 2027, de la 183,1 miliarde dolari în 2019, în baza unei creşteri anuale compuse (CAGR) de 6,7% în intervalul 2021-2027, potrivit unui raport publicat de Allied Market Research, preluat de einnews.com.

Poliţiştii de frontieră au capturat pachete de ţigări în valoare de peste 22 milioane lei, în primele opt luni din 2022

SUPLIMENT TABAC | REPREZENTANŢII IGPF: Poliţiştii de frontieră au capturat pachete de ţigări în valoare de peste 22 milioane lei, în primele opt luni din 2022

Companii / 27 octombrie 2022

În perioada ianuarie-august, Poliţia de Frontieră Română a reţinut, în vederea confiscării, 1.645.657 de pachete de ţigări, 1.753.600 ţigarete, 9.628 kg tutun şi 23.832 kg tutun narghilea, plus 1.750.000 timbre de acciză 

Reporter: Ce cantităţi de ţigarete au fost confiscate de Poliţia de Frontieră în ultimul an şi de la începutul anului până în prezent?

Sursă foto: facebook / Gheorghe Popescu

ECHIPA NAŢIONALĂ Fotbalul s-a retras la muzeu

O.D.Sport / 27 octombrie 2022

Fanii autohtoni ai sportului rege au un muzeu la cele mai înalte standarde, singura problemă a momentului fiind că fotbalul adevărat se mai găseşte doar la muzeu, nu şi pe stadioane.

"România joacă un rol central în strategia PMI de construire a unui viitor fără fum"

SUPLIMENT TABAC "România joacă un rol central în strategia PMI de construire a unui viitor fără fum"

Companii / 27 octombrie 2022

(Interviu cu Daniel Cuevas, Managing Director în cadrul Philip Morris România) 

Reporter: Ce paşi a făcut compania în acest an către un viitor cu cât mai puţin fum?

Daniel Cuevas:În primul rând, continuăm să credem şi să investim în inovaţie, în alternative mai bune la continuarea fumatului, pentru a face paşi importanţi spre o Românie şi un viitor fără fum.

Euro revine peste paritatea cu dolarul

PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ULTIMA LUNĂ Euro revine peste paritatea cu dolarul

A.V.Internaţional / 27 octombrie 2022

Moneda unică europeană (euro) a revenit ieri, pentru prima oară în ultima lună, peste paritatea cu dolarul, în condiţiile în care moneda americană se depreciază pe fondul speculaţiilor conform cărora Rezerva Federală (banca centrală) îşi va încetini ritmul de creşterea a dobânzilor, din cauza unor date economice slabe, informează Reuters.

Sursă foto: Facebook / International - Universitatea de Vest din Timişoara

EDUCAŢIE Erasmus Internaţional Week la Timişoara, ediţie dedicată universităţilor din Ucraina

O.D.Miscellanea / 27 octombrie 2022

Colaborarea la nivel universitar este foarte importantă pentru progres. Săptămâna aceasta, Universitatea de Vest din Timişoara, prin Biroul Erasmus din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale, organizează cea de-a XI-a ediţie a evenimentului anual, deja tradiţional, Erasmus Internaţional Week @ West University of Timişoara, declarat în repetate rânduri model de bune practici la nivel naţional.

ING: "Inflaţia poate reveni la ţinta de 2% a Fed mai rapid decât se aşteaptă pieţele"

ING: "Inflaţia poate reveni la ţinta de 2% a Fed mai rapid decât se aşteaptă pieţele"

ANDREI IACOMIBănci-Asigurări / 27 octombrie 2022

Preţurile caselor pot scădea cu 20%, pe măsură ce oferta de locuinţe începe să crească, crede James Knightley, economist-şef internaţional la ING 

O combinaţie între reducerea cererii şi creşterea ofertei poate duce la o scădere a preţurilor caselor în Statele Unite cu 20%, cu impact puternic asupra inflaţiei, crede James Knightley, economist-şef internaţional la ING, conform Business Insider.

Sursă foto: Facebook / Romgaz

Scădere uşoară a producţiei de hidrocarburi a Romgaz; producţia de electricitate s-a dublat

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 27 octombrie 2022

Compania îşi va prezenta situaţia aferentă primelor trei trimestre ale anului la jumătatea lunii viitoare  

Producţia totală de hidrocarburi a Romgaz (SNG) a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 0,67%, la 23,8 milioane barili echivalent petrol (bep), conform raportului producătorului de gaze publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

NATO, pregătită de apărarea Flancului Estic

NATO, pregătită de apărarea Flancului Estic

GEORGE MARINESCUInternaţional / 27 octombrie 2022

Alianţa politico-militară nord-atlantică este gata să apere ţara noastră şi întreg Flancul Estic, a afirmat, ieri, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după întrevederea pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul Nicolae Ciucă.

"Aşteptăm să vedem care este soluţia şi ulterior vom decide ce facem cu comisia. Există în teorie această variantă că ar putea fi o trimitere de la Curte şi s-a decis că e mai simplu să prelungim activitatea comisiei. (...) În opinia mea, nu există niciun motiv de neconstituţionalitate pe cele trei legi ale Justiţiei", a spus Alina Gorghiu.Sursă foto: Facebook / Alina Gorghiu

Comisia specială, în aşteptarea verdictului CCR pe legile Justiţiei

G.M.Politică / 27 octombrie 2022

Contestarea de către USR, Forţa Dreptei şi AUR a pachetului de legi ale Justiţiei la Curtea Constituţională a Romnâniei a schimbat programul stabilit iniţial de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR privind funcţionarea Comisiei speciale condusă de deputatul liberal Gabriel Andronache. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, ieri, ca respectiva comisie să nu se desfiinţeze, ci să figureze ca activă încă 30 de zile, până când CCR se va pronunţa asupra actelor normative adoptate pe repede-înainte în perioada septembrie-octombrie de Camera Deputaţilor şi Senat.

"Pasivitatea clasei politice - cauza încetării proceselor penale pentru infracţiuni foarte grave"

SECŢIA DE PROCURORI A CSM: "Pasivitatea clasei politice - cauza încetării proceselor penale pentru infracţiuni foarte grave"

I.GHE.Politică / 27 octombrie 2022

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a arătat, ieri, într-un comunicat de presă, că hotărârea de îndrumare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind aplicarea deciziilor CCR din 2018 şi 2022 privind prescripţia va duce la încetarea proceselor penale pentru comiterea unor infracţiuni, dintre care unele foarte grave.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 27 Octombrie 2022

MACRO NEWSLETTER 27 Octombrie 2022

Macroeconomie / 27 octombrie 2022

Preţul mediu al locuinţelor din primele 20 de zone metropolitane din SUA şi-a temperat creşterea anuală şi în august 2022, până la 13,1%, de la 16% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare peste aşteptări, de 1,6%, cea mai mare din...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo