Bugetul de stat a încasat, în 2021, suma de 15,7 miliarde lei din acciza pentru ţigarete şi alte produse din tutun, în creştere cu 9% faţă de încasările din 2020, de 14,36 milirde lei, după cum ne-a spus Daniel Costinel Nache, secretar general în cadrul Autorităţii Vamale Române.
Încasările din accizele pentru produsele din tutun au crescut cu 1,5%, în primele nouă luni ale anului în curs faţă de perioada similară din 2021, în condiţiile unui nivel majorat al accizei la ţigarete (cu 5,5% începând cu 1 august 2022 - 594,97 lei/1000 ţigarete faţă de 563,97 lei/1000 ţigarete începând cu 1 aprilie 2021), potrivit Execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor (MF).
Echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat, în primele opt luni ale anului acesta, un număr de 11,07 milioane de ţigarete şi 27 tone de tutun de narghilea, conform reprezentantului autorităţii. Acesta ne-a transmis că, anul trecut, au fost confiscate 28,73 milioane de ţigarete şi 30.476 kg tutun, comparativ cu anul 2020, când au fost confiscate 21,75 milioane ţigarete şi 7120,225 kg tutun, fiind înregistrată o creştere de 32% în ceea ce priveşte confiscările de ţigarete şi o creştere de aproximativ 400% din punct de vedere al confiscărilor de tutun.
Daniel Costinel Nache a subliniat: "Potrivit studiului NOVEL, elaborat de compania Novel Research, media anuală a nivelului contrabandei cu produse din tutun în anul 2021 a fost de 8,7% din consumul total, cu 0,7 pp mai mică decât în anul 2020, fiind cea mai scăzută din ultimii 14 ani. Menţionăm că în luna septembrie 2022 comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat un minim istoric, fiind estimat la 6,1% din totalul consumului. În iulie 2022, conform ultimului studiu Novel Research, nivelul contrabandei a fost de 7,1% din consumul total, cu 0,8% pp mai scăzut decât în martie 2022. La fel ca în anii trecuţi, zonele de nord-est si nord-vest rămân cele mai afectate de acest fenomen, ţinând cont şi de preţurile ţigaretetor, care sunt de două- trei ori mai mici în statele vecine non UE, respectiv în Republica Moldova şi Ucraina, faţă de nivelul preţurilor din România (...) În anul 2022 am continuat acţiunile privind prevenirea şi combaterea traficului itegal cu produse din tutun şi vom continua colaborarea cu instituţiile naţionale şi internaţionate cu competenţe în prevenirea şi combaterea comerţului ilegal, precum şi cu mediul de afaceri onest".
Conform aceluiaşi studiu, având în vedere consumul estimat şi valoarea taxelor (accize, TVA), un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de aproximativ 35-40 milioane de euro/an.
Prin acţiunile operative desfăşurate de echipele mobile, de către personalul biroului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun pe rutele de transport şi prin acţiunile lucrătorilor din cadrul birourilor vamale de frontieră au fost intensificate acţiunile de supraveghere şi control vamal asupra transporturilor de produse accizabile, a mărfurilor supuse supravegherii vamale, a bunurilor aparţinând călătorilor şi a mijloacelor de transport, ne-au mai transmis sursele citate, menţionând că Autoritatea va continua să depună eforturi susţinute în vederea combaterii comerţului ilicit cu tutun şi prouduse din tutun.