SUPLIMENT TABAC Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

Ziarul BURSA #Anticorupţie #Contrabanda / 31 octombrie 2023

Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

În primele opt luni ale anului în curs, au fost constatate 777 de fapte contravenţionale, ca urmare a controalelor efectuate de echipele de supraveghere şi control vamal, conform informaţiilor oferite în cadrul unui interviu de reprezentanţii Autorităţii Vamale Române.

Reporter: Cum a evoluat fenomenul evaziunii fiscale în domeniul tutunului, în ultimul an?

Autoritatea Vamală: Potrivit studiului elaborat de compania Novel Research, media anuală a nivelului contrabandei cu produse din tutun în anul 2022 a fost de 7,1 % din consumul total, cu 1,6 pp mai mică decât în anul 2021, fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Menţionăm că în luna iulie 2023 comerţul ilegal cu ţigarete a fost estimat la 7,1% din totalul consumului. În mai 2023, conform aceluiaşi studiu, nivelul contrabandei a fost de 8,2% din consumul total, cu 0,8% pp mai scăzut decât în martie 2023. Ca şi în anii trecuţi, zona de nord-est rămâne cea mai afectată de acest fenomen, ţinând cont şi de preţurile ţigaretelor, care sunt de două-trei ori mai mici în statele vecine non UE, respectiv în Republica Moldova şi Ucraina, decât în România. De asemenea, s-a constatat o intensificare a contrabandei la frontiera cu Bulgaria, mărcile de ţigarete produse şi comercializate în Bulgaria fiind introduse pe piaţa din România (fapt determinat tot de preţul mai mic al ţigaretelor din Bulgaria).

Reporter: La cât se ridică evaziunea fiscală din domeniul tutunului?

Autoritatea Vamală: Conform aceluiaşi studiu, având în vedere consumul estimat şi valoarea taxelor (accize, TVA), un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de aproximativ 35-40 milioane de euro/an.

Reporter: Ce cantităţi de ţigarete au fost confiscate de Autoritatea Vamală Română în acest an?

Autoritatea Vamală: În exercitarea atribuţiilor de control ale autorităţii vamale, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat în primele opt luni ale anului 2023 un număr de 14,64 milioane de bucăţi de ţigarete şi peste 7,1 tone de tutun de narghilea.

Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

Reporter: Ce măsuri de combatere a contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale în domeniu au fost luate în acest an şi ce măsuri aveţi în vedere în continuare, în acest sens?

Autoritatea Vamală: În anul 2023, Autoritatea Vamală Română a iniţiat acţiuni de supraveghere şi control în scopul combaterii traficului ilicit cu produse din tutun, acţiuni derulate inclusiv în cooperare cu alte instituţii de aplicare a legii din România şi cu sprijiinul agenţiilor internaţionale de profil (OLAF, EPPO, SELEC).

Prin acţiunile operative desfăşurate de echipele mobile şi de personalul biroului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun pe rutele de transport şi prin acţiunile lucrătorilor din cadrul birourilor vamale de frontieră au fost intensificate acţiunile de supraveghere şi control vamal asupra transporturilor de produse accizabile, a mărfurilor supuse supravegherii vamale, a bunurilor aparţinând călătorilor şi a mijloacelor de transport.

Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

Totodată, Autoritatea Vamală Română, prin structurile vamale centrale şi teritoriale, vor continua acţiunile de combatere a contrabandei cu produse din tutun în strânsă colaborare cu toate autorităţile naţionale şi internaţionale competente în domeniu, precum şi cu mediul de afaceri onest, prin aceste măsuri protejând interesele financiare ale statului român şi ale Uniunii Europene.

De asemenea, în vederea creşterii capacităţii de control a autorităţii vamale birourile vamale de frontieră, vor fi dotate cu echipamente de scanare performante (atât fixe, cât şi mobile).

Reporter: Care a fost valoarea încasărilor din accize, în anul calendaristic 2022, respectiv în acest an, până la momentul actual, din domeniul tutunului? Dar din amenzile aplicate în acest domeniu? Dar anul trecut ?

Autoritatea Vamală: Referitor la veniturile încasate la bugetul statului din acciza pentru ţigarete şi alte produse din tutun, menţionăm că, în anul 2022, s-au încasat peste 16 miliarde lei, în creştere cu 1,9% faţă de anul 2021, iar în primele opt luni ale anului 2023 au fost încasate 11,22 miliarde lei.

Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

Ca urmare a controalelor efectuate de către echipele de supraveghere şi control vamal, în primele opt luni ale anului 2023 au fost constatate 777 de fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare cu amenzi, în cuantum de 6.375.200 lei. În anul 2022 au fost constatate 570 fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei in vigoare cu amenzi, în cuantum de 3.980.900 lei.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru întreg anul în curs?

Autoritatea Vamală: Obiectivul general al Autorităţii Vamale Române este reducerea semnificativă a comerţului ilicit prin prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu tutun şi produse din tutun şi menţinerea pieţei negre la un nivel situat sub media europeană, de aproximativ 10% cotă de piaţă a comerţului ilegal.

Reporter: Mulţumesc!

Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb