SUPLIMENT TABAC Comerţul ilicit cu tutun "costă" UE peste 10 miliarde euro, anual

Ziarul BURSA #Anticorupţie #Contrabanda / 31 octombrie 2023

Comerţul ilicit cu tutun "costă" UE peste 10 miliarde euro, anual

Criminalitatea organizată transfrontalieră reprezintă, în prezent, unul dintre fenomenele cele mai grave şi mai complexe, fapt pentru care o bună parte dintre activităţile Poliţiei de Frontieră sunt canalizate către combaterea, în principal, a migraţiei ilegale şi a contrabandei cu ţigarete, subliniază reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Aceştia ne-au precizat că una dintre priorităţile UE stabilite de Consiliul European în domeniul combaterii criminalităţii organizate, în perioada 2022-2025, prin intermediul EMPACT, este reprezentată de combaterea criminalităţii economico-financiare, aspect relevat şi în ultimul raport SOCTA în domeniul criminalităţii organizate, care plasează contrabanda cu tutun printre ameninţările grave cu care se confruntă UE. În context, contrabanda cu produse accizabile, în special produse din tutun, este în creştere, inclusiv ca efect al apariţiei unor fabrici clandestine de producţie pe teritoriul UE, care utilizează instalaţii profesionale, fiind amplasate aproape de pieţele de desfacere şi/sau de destinaţie.

Contrabanda cu ţigarete, inclusiv cu produse contrafăcute este evaluată, în prezent, ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securităţii la frontiere, cauzând pierderi de milioane de euro pentru bugetul României şi pentru bugetele statelor membre ale UE. Conform estimărilor Oficiului European de Luptă Antifraudă, comerţul ilicit cu tutun "costă" Uniunea Europeană mai mult de 10 miliarde euro, anual.

În plan naţional, contrabanda cu produse din tutun se menţine printre principalele activităţi infracţionale cu efecte profund negative asupra societăţii şi a bugetului consolidat al statului, constituind, potrivit Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării 2020-2024, pe dimensiunea de ordine publică, o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Totodată, securizarea frontierei externe a UE în vederea combaterii contrabandei cu produse accizabile sau contrafăcute reprezintă o altă direcţie de acţiune trasată în cadrul SNAT 2020-2024şi în Strategia naţională împotriva criminalităţii organizate în România, astfel că priorităţile instituţionale ale Poliţiei de Frontieră sunt raliate la domeniile de acţiune prioritare stabilite prin principalele documente programatice de la nivel naţional şi european, ne-au mai spus sursele citate..

Media ţigaretelor indisponibilizate la nivelul Poliţiei de Frontieră în ultimii şase ani (2017-2022) se situează la aproximativ 80 de milioane de ţigarete anual, deşi în primele nouă luni ale anului 2023 au fost deja ridicate peste 80 de milioane de ţigarete şi zeci de tone de tutun neprelucrat/prelucrat/de narghilea, valoare care de asemenea depăşeşte media anilor anteriori, fără ca acest lucru să conducă la concluzia că fenomenul ar fi în creştere. Astfel, începând cu anul 2021, au fost marcate mai multe recorduri istorice în evoluţia pieţei ilicite cu ţigări din România, fiind înregistrat cel mai scăzut nivel al pieţei ilicite înregistrat într-o lună de cercetare şi cel al comerţului ilegal cu ţigarete la nivel naţional sub media Uniunii Europene. Efortul susţinut al autorităţilor române în combaterea contrabandei cu tutun, inclusiv prin depistările efectuate, au fost de natură să impacteze, în mod pozitiv, piaţa neagră a ţigaretelor din România, având în vedere rezultatele studiului efectuat de Novel Research, evidenţiază reprezentanţii IGPF, adăugând: "Analiza realizată la nivelul instituţiei noastre relevă faptul că cele mai multe ţigarete indisponibilizate în acest an proveneau din alte state UE, cea mai mare presiune fiind înregistrată la frontiera cu Bulgaria (aproximativ 60% din totalul ţigaretelor) şi la frontiera cu Ungaria (aproximativ 20% din totalul ţigaretelor). Agresiunea armată asupra Ucrainei şi acţiunile subsecvente acestei situaţii, precum şi dispunerea unor măsuri de întărire a supravegherii frontierei au avut şi au efecte vizibile asupra cazuisticii înregistrate la frontiera de nord a României, fiind identificate mai puţine ţigarete în această zonă. Opinăm că perioada următoare este pretabilă producerii clandestine de ţigarete şi prelucrarea neautorizată a tutunului. Această concluzie rezultă atât din constatările proprii (în ultimii trei ani Poliţia de Frontieră a iniţiat şi instrumentat patru cazuri ce au vizat grupări de criminalitate organizată care au gestionat cinci fabrici ilicite de ţigarete pe teritoriul naţional şi o grupare criminală prezumată a fi prelucrat clandestin peste 330 de tone de tutun), cât şi situaţia operativă înregistrată în celelalte state din spaţiul comunitar".

Măsurile adoptate pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete, a evaziunii fiscale şi a traficului de bunuri contrafăcute sunt centrate pe două dimensiuni, respectiv de prevenire şi combatere, subliniază sursele citate.

Prevenire

În luna mai 2022 a fost lansată Campania de informare "STOP CONTRABANDA", pentru conştientizarea efectelor negative pe care traficul de ţigări le are asupra economiei naţionale, dar şi asupra regiunilor apropiate punctelor de frontieră, campanie la care Poliţia de Frontieră este partener cu BAT România şi în cadrul căreia au fost tipărite şi distribuite 300.000 flyere.

În octombrie anul trecut, a fost lansată a doua etapă a campaniei publice "Contrabanda e boală grea". Campania s-a desfăşurat simultan pe ambele maluri ale Prutului, în România şi Republica Moldova, fiind lansată în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova şi Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova, cu sprijinul JTI România. Demersul şi-a propus să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor negative ale comerţului ilegal: alimentarea crimei organizate, pierderi semnificative la bugetul de stat, lipsa unui perspective de dezvoltare economică şi socială în localităţile din apropierea frontierelor. În prezent, este în desfăşurare o nouă campanie care vizează prevenirea şi combaterea contrabandei cu produse din tutun, precum şi prevenirea şi combaterea traficului cu produse contrafăcute.

Astfel, în principalele puncte de trecere a frontierei sunt distribuite flyere ce conţin informaţii privind cantităţile de tutun cu care se pot tranzita frontierele României, sancţiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor legale, precum şi informaţii legate de riscurile la care se supun persoanele care comercializează produse contrafăcute.

De asemenea, lucrătorii PFR, participă alături de reprezentanţii celorlalte instituţii cu atribuţii în combaterea acestor fenomene, precum şi cu cei ai societăţii civile, la grupuri de lucru, întâlniri, în scopul identificării măsurilor optime necesar a fi luate pentru limitarea efectelor acestor infracţiuni.

Combatere

În cadrul măsurii de combatere a contrabandei cu tutun, au fost dispuse următoarele măsuri principale:

Intensificarea acţiunilor informativ-operative şi cercetare calificată a cazurilor înregistrate;

Documentarea temeinică a activităţilor ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor şi responsabilităţilor forţelor implicate, modalităţilor şi timpilor de acţiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate;

Constituirea de echipe mixte de lucru formate din reprezentanţi ai PFR, AVR şi DGAF, în scopul investigării cauzelor complexe, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente să supravegheze/efectueze urmărirea penală;

Evaluarea periodică a activităţilor desfăşurate în acest domeniu în scopul identificării vulnerabilităţilor şi adoptării de măsuri eficiente de prevenire şi combatere a riscurilor.

Statistică

În primele opt luni din 2023, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 3,4 milioane pachete ţigări cu o valoare de 62,7 milioane lei (1.405.556 pachete ţigări fac obiectul contrabandei), 16.571 kg tutun, 9.740 kg tutun narghilea şi 1000 kg tutun pipă şi au fost identificate şi destructurate două grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate opt persoane.

În anul 2022, în urma misiunilor desfăşurate în zona de competenţă, au fost reţinute în vederea confiscării patru milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 67 milioane de lei, peste 27.700 kg tutun, 23.830 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate cinci grupuri organizate constituite în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 62 de persoane.

Contracararea fenomenelor infracţionale circumscrise traficului ilicit de mărfuri reprezintă un obiectiv prioritar şi permanent pentru Poliţia de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului, organe de aplicare a legii din alte ţări, agenţii europene sau cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Astfel, Poliţia de Frontieră Română este angrenată în mod continuu în schimburi de date şi informaţii cu autorităţi ale altor state UE şi terţe, cu agenţii europene precum EUROPOL, OLAF, SELEC, FRONTEX, EUROJUST, fiind o prezenţă activă în numeroase cazuri de coordonare sau operaţiuni comune.

Referitor la colaborarea cu reprezentanţii industriei, menţionăm că este una foarte bună şi se manifestă în principal pe palierele derulării de acţiuni de conştientizare/campanii de prevenire comune, prin monitorizarea în comun a evoluţiilor pe care fenomenul le înregistrează şi sprijin acordat autorităţilor în întărirea punctelor unde au fost constatate vulnerabilităţi, inclusiv prin sprijinirea cu mijloace tehnice.

Investiţii şi proiecţii pentru perioada următoare

În ultimul an, la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române au intrat în dotare mai multe mijloace tehnice care sunt folosite şi pentru combaterea contrabandei cu ţigări/tutun, după cum urmează:

✓ Mijloace de supraveghere aeriană fără pilot uman la bord - Drone DJI M30T, prevăzute cu cameră de supraveghere pe timp de zi;

✓ Mijloace de supraveghere aeriană fără pilot uman la bord - Drone DJI M300 RTK, prevăzute cu cameră de supraveghere pe timp de zi şi cameră de supraveghere cu termoviziune;

✓ Aparate de fotografiat şi filmat folosind aparatura de vedere pe timp de noapte.

Totodată, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră se află în derulare mai multe proceduri de achiziţie pentru următoarele tipuri de mijloace tehnice:

✓ Camere portabile de supraveghere cu termoviziune;

✓ Autospeciale de supraveghere cu termoviziune;

✓ Videoscop pentru inspectarea spaţiilor greu accesibile ale mijloacelor de transport.

Reprezentanţii IGPF ne-au mai spus: "În ceea ce priveşte dezvoltarea patrimoniului imobiliar destinat depozitării produselor ilicite confiscate, vă comunicăm următoarele:

În anul 2021 a fost recepţionat obiectivul de investiţii "Construire depozit materiale confiscate în cadrul imobilului 49-327 sediul ITPF Sighetu Marmaţiei", obiectiv finanţat din fonduri externe nerambursabile prin "Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ucraina (SAGA)". Depozitul realizat are o suprafaţă de 1265 mp şi un volum pentru depozitare de 8900 mc;

În anul 2023 a fost obţinută finanţare de la bugetul de stat pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii «Construire depozit materiale confiscate în cadrul imobilului 49-237 sediul ITPF Timişoara», urmând ca documentaţia să fie recepţionată în luna octombrie 2023. Etapa de proiectare faza proiect tehnic şi execuţia lucrărilor vor fi finanţate din fonduri externe nerambursabile în cadrul programului "Instrumentul pentru Managementul Frontierelor şi Politica de Vize (IMFV);

În anul 2023 a fost obţinută finanţare de la bugetul de stat pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii «Construire depozit bunuri materiale confiscate în S.P.F. Giurgiu, judeţul Giurgiu», documentaţia fiind recepţionată în luna septembrie 2023. Etapa de proiectare faza proiect tehnic şi execuţia lucrărilor vor fi finanţate din fonduri externe nerambursabile în cadrul «"Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria (BIOGUARD)".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "10 miliarde euro/anual",un fleac,

    UE a cheltuit deja 200 miliarde euro, ptr. enervarea rusilor 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2655
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9347
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.4739

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb