Reuters: Politica tarifară haotică a lui Trump zdruncină încrederea în tendinţa de creştere a acţiunilor europene

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie

Reuters: Politica tarifară haotică a lui Trump zdruncină încrederea în tendinţa de creştere a acţiunilor europene

Raliul acţiunilor europene şi al monedei euro a luat o pauză, după două luni fulminante, în condiţiile în care mulţi investitori devin îngrijoraţi că au supraestimat ritmul în care creşterea masivă planificată a cheltuielilor publice poate revigora economia regiunii şi o poate proteja împotriva riscurilor unui război comercial, scrie Reuters.

Mari administratori de active, inclusiv Amundi, cel mai mare din Europa, susţin că şi-au redus mizele pe euro şi pe creşterea acţiunilor europene, pe măsură ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se pregăteşte să anunţe noi tarife comerciale în data de 2 aprilie. În opinia unora, euforia care a propulsat acţiunile germane către cel mai bun trimestru din 2022 şi euro la maximul ultimelor cinci luni, include deja în preţuri majoritatea beneficiilor previzibile ale stimulentelor economice.

"Dacă administraţia Trump decide să împingă partenerii comerciali spre un război comercial, acest lucru va fi negativ pentru acţiunile europene", a declarat Benjamin Melman, directorul de investiţii la Edmond de Rothschild Asset Management, adăugând că nu se aşteaptă la creşteri exagerate pentru acţiunile europene de acum înainte.

Pieţele financiare globale au fost zguduite săptămâna trecută după anunţul lui Trump privind aplicarea unei taxe de 25% pe importurile de maşini, ceea ce a dus la scăderi ale acţiunilor europene şi ştergeri de miliarde de euro din valoarea acţiunilor producătorilor germani de automobile.

Luca Paolini, strategul-şef al Pictet Asset Management, crede că noi veşti proaste legate de tarife ar lovi probabil mai puternic activele europene, ce au crescut pe fondul speranţelor legate de stimulente, decât pieţele din Statele Unite deja afectate de politica comercială imprevizibilă a Casei Albe.

"Nu cred că are sens să ieşim din Europa, ci să luăm unele profituri. Câştigurile uşoare s-au încheiat", a spus el, citat de Reuters.

Toţi pierd

Moneda euro a avut o apreciere semnificativă faţă de dolarul american în prima parte a acestei luni, dar recent diferenţa de performanţă relativă s-a diminuat.

Andreas Koenig, şeful diviziei globale de schimb valutar al Amundi, spune că grupul va evita să construiască poziţii favorabile monedei euro în cazul în care pieţele ar începe să aştepte tarife care să sprijine dolarul.

"Încă avem în faţă ziua de 2 aprilie", a spus Koenig, făcând referire la ceea ce Trump a denumit "Ziua Eliberării".

Chris Jeffery, strategul şef macro al celui mai mare administrator de active din Marea Britanie, Legal & General Investment Management, a afirmat că grupul şi-a redus miza pe aprecierea euro, în timp ce Eren Osman, şeful departamentului de administrare a investiţiilor la banca londoneză Arbuthnot Latham, a punctat că a redus miza pe acţiunile europene, dar păstrează o perspectivă uşor pozitivă.

Cu toate că Osman a caracterizat un război comercial total drept o situaţie de tip "pierdere-pierdere" pentru acţiunile globale, el a afirmat că cheltuielile de stimulare (n.r. privind investiţiile în apărare şi infrastructură din Europa) pot ajuta activele europene să performeze mai bine decât altele, într-un astfel de scenariu.

"Nu cred că cheltuielile pentru apărare vor ţine Europa pe linia de plutire. Dar impulsul fiscal este o naraţiune separată, care oferă puţin sprijin", a afirmat el.

Agonie lentă

Fostul şef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat într-un raport publicat anul trecut că Europa se confruntă cu o "agonie lentă" şi are nevoie de o politică industrială mai coordonată, de un mecanism care să permită luarea mai rapidă a deciziilor şi de un impuls în inovare, pe lângă investiţii masive, scrie Reuters.

"Pentru ca acest raliu (n.r. al acţiunilor europene) să aibă o a doua fază, pieţele au nevoie de un nou factor declanşator. Faptul că unele părţi din raportul lui Draghi ar putea fi implementate ar fi esenţial", a spus Melman de la Rothschild, care are o poziţie neutră faţă de acţiunile europene.

Recuperarea economică a Europei abia începe să se contureze, activitatea fiind în

teritoriul de creştere moderată, în vreme ce Germania prognozează că recesiunea de doi ani se va încheia. Indicele de surpriză economică al zonei euro calculat de

Citi, care reflectă măsura în care datele depăşesc aşteptările pieţei, a fost pozitiv încă din începutul lunii februarie. Dar un indicator separat, ce evaluează dacă datele

actuale din zona euro sunt mai mari decât media ultimului an, rămâne sub zero, ceea ce arată că nu există o creştere generalizată.

Şeful departamentului multi-active al Royal London Asset Management, Trevor Greetham, spune că grupul din Marea Britanie ia în considerare reducerea deţinerilor sale de acţiuni în Statele Unite şi preferă Europa.

Strategul şef de investiţii al Russell Investments, Andrew Pease, afirmă că fondul principal de acţiuni globale al grupului are o uşoară preferinţă faţă de acţiunile europene, deoarece perspectivele pe termen lung ale regiunii s-au îmbunătăţit, dar nu adăuga mai multe poziţii.

"Marele semn de întrebare este legat de ce se va întâmpla în 2 aprilie. Dacă acest lucru provoacă o scădere globală, atunci Europa nu poate scăpa", a spus el citat de Reuters.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5998
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2151
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9509
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.2781

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb