ZIARUL BURSA

31 octombrie 2023
Ediţia din 15.08.2024

Targetaţi Hamas!

Cătălin AvramescuEditorial / 31 octombrie 2023

Cătălin Avramescu

Acest editorial ar fi trebuit să se numească "Delirul de grandoare". Probabil că după ce ai fost zeci de ani de zile un ins oarecare, după care ajungi peste noapte, prin grija presei captive şi a televiziunilor de partid, "om mare" cu "funcţie", se întâmplă ceva misterios în capul tău.

Parlamentarii aprind industria tutunului

SUPLIMENT TABAC Parlamentarii aprind industria tutunului

Emilia OlescuEditorial / 31 octombrie 2023

Emilia Olescu

Industria tutunului a avut o vară fierbinte, plină de negocieri şi dezbateri pe marginea modificărilor din Codul Fiscal, aprobate la începutul toamnei şi care presupun, printre altele, impozitarea cifrei de afaceri a firmelor mari cu 1%, taxă ce afectează şi companiile producătoare de tutun.

Avalanşă de proiecte anti-tutun în Parlament

SUPLIMENT TABAC Avalanşă de proiecte anti-tutun în Parlament

Politică / 31 octombrie 2023

Comisiile parlamentare de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor dezbat, în această perioadă, diverse proiecte de lege în domeniul tutunului, unele depuse mai recent, altele aflate pentru a doua, a treia sau chiar a patra oară pe masa Legislativului.

Cele zece iniţiative legislative care urmăresc reglementarea domeniul tutunului, dintre care opt au fost depuse în acest an, se află în diverse stadii de dezbatere.

Precedence Research: Piaţa mondială a ambalajelor de tutun va depăşi 21 miliarde dolari, în 2032

SUPLIMENT TABAC Precedence Research: Piaţa mondială a ambalajelor de tutun va depăşi 21 miliarde dolari, în 2032

Internaţional / 31 octombrie 2023

Piaţa globală a ambalajelor de tutun va atinge o valoare de aproximativ 21,05 miliarde de dolari în 2032, în baza unei rate de creştere anuală compusă de 3,2%, potrivit unui raport al Precedence Research. Pentru 2023, cifra estimată este 15,85 miliarde de dolari, faţă de 15,37 miliarde de dolari în 2022. Pentru 2024, estimarea arată o piaţă de 16,35 miliarde de dolari, pentru 2025 - de 16,87 miliarde, iar pentru 2026 - de 17,41 miliarde de dolari.

Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

SUPLIMENT TABAC Autoritatea Vamală: 777 de fapte contravenţionale, în primele opt luni ale anului

Anticorupţie / 31 octombrie 2023

Autoritatea Vamală: Potrivit studiului elaborat de compania Novel Research, media anuală a nivelului contrabandei cu produse din tutun în anul 2022 a fost de 7,1 % din consumul total, cu 1,6 pp mai mică decât în anul 2021, fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Menţionăm că în luna iulie 2023 comerţul ilegal cu ţigarete a fost estimat la 7,1% din totalul consumului.

"Construim un viitor mai bun bazat pe ştiinţă, inovaţie şi comunicare integră şi responsabilă"

SUPLIMENT TABAC "Construim un viitor mai bun bazat pe ştiinţă, inovaţie şi comunicare integră şi responsabilă"

Companii / 31 octombrie 2023

(Interviu cu Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT) 

Reporter: Care este starea industriei tutunului din ţara noastră, la acest moment, ţinând cont de contextul intern şi extern din ultima perioadă - inflaţia, dobânzile mărite, criza energetică, războiul de la graniţe?

Ileana Dumitru: Industria tutunului rămâne un partener foarte stabil şi implicat în dezvoltarea economică a ţării, fiind unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat. BAT a plătit în 2022 circa 10,5 miliarde lei la buget, sub formă de taxe şi accize şi contribuie anual în mod pozitiv la balanţa comercială: conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS)

"Parcă suntem în tranşee, atacaţi din toate direcţiile"

SUPLIMENT TABAC "Parcă suntem în tranşee, atacaţi din toate direcţiile"

Companii / 31 octombrie 2023

Interviu cu Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria 

Reporter: Care sunt proiectele legislative la care faceţi referire?

Gilda Lazăr: Ne confruntăm cu o inflaţie de iniţiative

legislative anti-tutun, în prezent zece la număr, care exced cadrul european de reglementare, pe deplin transpus în legislaţia naţională. Aceste propuneri sunt, în primul rând, pretexte pentru declaraţii politice, dar unele reiau prevederi foarte radicale, care au fost respinse de Legislativ în 2020.

"Vrem să oferim consumatorilor produse din ce în ce mai performante şi să creăm un viitor fără fum"

SUPLIMENT TABAC "Vrem să oferim consumatorilor produse din ce în ce mai performante şi să creăm un viitor fără fum"

Companii / 31 octombrie 2023

(Interviu cu Mircea Scăunaşu, directorul general al Philip Morris România) 

Reporter: 2023 este un an aniversar pentru Philip Morris România, care marchează 30 de ani de activitate. Cum a evoluat business-ul şi industria în care activaţi?

Mircea Scăunaşu: 2023, anul în care aniversăm 30 de ani de prezenţă în România, este unul cu adevărat special pentru noi.

De-a lungul celor 30 de ani, am făcut investiţii semnificative în dezvoltarea noii categorii de produse care încălzesc tutunul fără să îl ardă. În 2017, am început să modernizăm fabrica noastră din Otopeni. Investiţia de 600 de milioane de dolari a transformat-o dintr-o unitate producătoare de ţigarete într-o fabrică modernă pentru produse fără fum. Am dezvoltat capacităţile de producţie a consumabilelor pentru piaţa internă şi externă, am investit în formarea angajaţilor şi în implementarea unor soluţii care vizează sustenabilitatea.

Sergiu Manea. Sursa foto: bcr.ro

Sergiu Manea, preşedintele BCR: "Am pierdut războiul demografic, dar putem câştiga în ceea ce priveşte demografia competenţelor"

Andrei IacomiBănci-Asigurări / 31 octombrie 2023

"Şcoala joacă un rol extraordinar de important, dar trebuie reformată" 

Ţara noastră a pierdut războiul demografic, dar poate câştiga în ceea ce priveşte demografia competenţelor, iar educaţia financiară este o competenţă esenţială, a afirmat ieri Sergiu Manea, preşedintele Băncii Comerciale Române (BCR), în cadrul unui eveniment organizat de BNR.

Trenuri din Polonia pentru transportul călătorilor din ţara noastră

Trenuri din Polonia pentru transportul călătorilor din ţara noastră

George MarinescuCompanii / 31 octombrie 2023

O companie din Polonia va furniza cele 62 de trenuri noi electrice regionale (RE-R) achiziţionate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, potrivit unui comunicat de presă prin care instituţia publică din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii ne anunţă că a desemnat câştigătorul procedurii de licitaţie pentru loturie 1, 2 şi 3.

OTP Bank: "Măsurile fiscale şi preţurile mari ale petrolului vor opri temporar dezinflaţia în România"

OTP Bank: "Măsurile fiscale şi preţurile mari ale petrolului vor opri temporar dezinflaţia în România"

ANDREI IACOMIBănci-Asigurări / 31 octombrie 2023

"Inflaţia va ajunge la aproximativ 7,5% la finalul lunii decembrie", estimează analiştii OTP Mihaly Kovacs, Economic Advisor, OTP Bank's Research Centre: "Nu ne aşteptăm să existe alte măsuri de consolidare din cauza celor patru runde de alegeri de anul viitor" 

Economia României înregistrează o creştere mai slabă decât se anticipase anterior, spun analiştii OTP Bank, care pun încetinirea pe seama provocărilor din sectorul serviciilor şi din industrie, consolidării fiscale şi slăbirii activităţii în zona euro.

"Angajamentul nostru în România nu a fost niciodată pus sub semnul întrebării"

SUPLIMENT TABAC "Angajamentul nostru în România nu a fost niciodată pus sub semnul întrebării"

Companii / 31 octombrie 2023

(Interviu cu Florin Călin, Trade Marketing Manager Imperial Tobacco Distribution Romania) 

Reporter: Care este starea industriei tutunului din tara noastra, la acest moment, ţinând cont de tot contextul intern şi extern din ultima perioadă - inflaţia, dobânzile mărite, criza energetică, războaiele din Ucraina şi Israel?

Florin Călin: Comparativ cu anul trecut, din păcate trebuie să spunem că situaţia este chiar mai proastă. Am sperat că situaţia economică şi politică internaţională ar putea să se îmbunătăţească, dar, din nefericire, ultimele ştiri nu lasă pe nimeni în pace.

Comerţul ilicit cu tutun "costă" UE peste 10 miliarde euro, anual

SUPLIMENT TABAC Comerţul ilicit cu tutun "costă" UE peste 10 miliarde euro, anual

Anticorupţie / 31 octombrie 2023

Criminalitatea organizată transfrontalieră reprezintă, în prezent, unul dintre fenomenele cele mai grave şi mai complexe, fapt pentru care o bună parte dintre activităţile Poliţiei de Frontieră sunt canalizate către combaterea, în principal, a migraţiei ilegale şi a contrabandei cu ţigarete, subliniază reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Cazuri semnificative de contrabandă

SUPLIMENT TABAC Cazuri semnificative de contrabandă

Anticorupţie / 31 octombrie 2023

Percheziţii domiciliare într-o cauză penală privind 64 de transporturi conţinând peste 328 tone de tutun neprelucrat.

Captură impresionantă la graniţa cu Bulgaria: peste 430.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de aproape 11 milioane de lei, descoperite la PTF Giurgiu.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 31 Octombrie 2023

MACRO NEWSLETTER 31 Octombrie 2023

Macroeconomie / 31 octombrie 2023

Preţurile de consum din Belgia şi-au temperat creşterea anuală şi în octombrie 2023, până la 0,4%, de la 2,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după un declin de 0,7% în luna anterioară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo