Sergiu Manea, preşedintele BCR: "Am pierdut războiul demografic, dar putem câştiga în ceea ce priveşte demografia competenţelor"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2023

Sergiu Manea. Sursa foto: bcr.ro

Sergiu Manea. Sursa foto: bcr.ro

English Version

"Şcoala joacă un rol extraordinar de important, dar trebuie reformată"

Ţara noastră a pierdut războiul demografic, dar poate câştiga în ceea ce priveşte demografia competenţelor, iar educaţia financiară este o competenţă esenţială, a afirmat ieri Sergiu Manea, preşedintele Băncii Comerciale Române (BCR), în cadrul unui eveniment organizat de BNR.

Bancherul a spus: "Din punctul meu de vedere, este destul de clar că pentru următoarele generaţii am cam pierdut războiul demografic şi cred că este foarte important să vedem unde-l putem câştiga. Putem câştiga în demografia competenţelor. Pentru că, până la urmă, este vorba despre creşterea populaţiei care are un număr de competenţe esenţiale, competenţe de viaţă, competenţe comunitare sau competenţe funcţionale. În acest context, educaţia financiară este una dintre competenţele esenţiale atât drept competenţă de viaţă, comunitară şi funcţională".

Sergiu Manea a adăugat: "Din păcate, studiile arată că este nevoie de mult mai mult decât facem. 77% dintre români se declară deloc sau foarte puţin informaţi, dar situaţia nu este diferită de Statele Unite ale Americii sau de Europa de Vest. Cu adevărat grav este că evenimente aflate în afara controlului sunt văzute de către 50% dintre oamenii care muncesc astăzi ca evenimente care le-ar putea perturba semnificativ viaţa de familie, viaţa personală. Şase din zece români sunt îngrijoraţi că evenimente neprevăzute le-ar genera cheltuieli pe care nu le-ar putea acoperi. Patru din zece români nu au un fond de urgenţă. 60% dintre angajaţii români cu contracte pe termen nedeterminat nu pot duce o cheltuială neprevăzută aproape de 1.000 de euro. Educaţia financiară însemnă, deci, alegeri inteligente pe termen lung şi, implicit, un viitor mai bun şi mai prosper pentru fiecare dintre noi".

Conform preşedintelui BCR, şcoala joacă un rol extraordinar de important în procesul de educaţie financiară dar, din păcate, în opinia sa, şcoala trebuie reformată.

"În anul şcolar 2022-2023 am desfăşurat un proiect pilot în câteva şcoli dintr-un judeţ al României, prin care am încercat să înţelegem cum am putea aduce educaţia financiară în fibra, în vocabularul comun al şcolii de astăzi. Am redactat un raport ce va fi prezentat peste două-trei săptămâni şi care sperăm că va fi luat în considerare pentru desfăşurarea unei activităţi de reformă şi de creare a unor politici publice relevante în această direcţie", a spus Sergiu Manea.

Conform bancherului, una dintre concluziile proiectului este că educaţia financiară înseamnă exemple practice. "Înseamnă dărâmarea mitului «îmi este ruşine să vorbesc despre bani». Iar asta nu se poate face decât prin exemple practice", a spus Sergiu Manea.

Altă concluzie ţine de necesitatea introducerii noţiunilor de educaţie financiară în toate materiile şi începând de foarte timpuriu, astfel să se creeze un vocabular adecvat iar discuţiile despre bani să fie ceva normal.

"Nu în ultimul rând, va trebui să investim semnificativ, şi noi o vom face, în dezvoltarea competenţelor profesorilor, atât în ceea ce priveşte pedagogia banilor cât şi funcţionarea banilor", a spus Sergiu Manea, care a conchis: "Şcoala poate juca un rol foarte important prin aducerea limbajului la îndemâna oricui!".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Am pierdut războiul demografic"

    asa este, dar cauzele acestui esec de ce se ascunde ?? 

    1. bancherul de sus uita sa spuna ca fiecare criza financiara acutizeaza mai graf demograficul!

      adica dupa fiecare specula sparta se loveste exact in generatia ce ar trebuii sa faca copii si sa acceseze case la varste corecte. 

      ne uita azi in romania si vedem cu milioanele parinti batrani... carunti la 40 ani media ce au "noi" nascuti.... 

      asta spune foarte multe despre parsivitatea financiara din ani 90-200-2006 a sistemului financiar din romania. 

      Tocmai ei au fost cei care au facut profituri colosale pe distrugerea milioanelor de familii si generadn exodul populatiei ca forma de plata distractie trecuta. 

      s c c r e t 

    Cu cine, cu "Ro educata" ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb