În Canada a fost suspendat planul de taxare a emisiilor de dioxid de carbon

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2023

În Canada a fost suspendat planul de taxare a emisiilor de dioxid de carbon

English Version

Călin Rechea

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat suspendarea taxelor pentru emisiile de dioxid de carbon, care au fost introduse în această vară, pe fondul presiunilor din partea alegătorilor, după cum arată Bloomberg.

Certificatele de carbon ar fi condus la creşterea puternică a preţurilor pentru petrolul utilizat la încălzirea locuinţelor în provinciile din estul Canadei.

Agenţia de ştiri arată că "petrolul este folosit pentru încălzirea unei mici părţi din locuinţele canadiene, dar este o sursă de energie importantă pentru cei 2,6 milioane de locuitori din regiunea atlantică".

Premierul Trudeau, care conduce un guvern minoritar şi se confruntă cu o scădere puternică a susţinerii parlamentare, a declarat că suspendarea pentru trei ani a taxei de poluare oferă mai mult timp cetăţenilor să treacă la pompe de căldură.

Având în vedere climatul Canadei, pompele de căldură nu reprezintă deloc o soluţie "ecologică" pentru încălzirea locuinţelor. Dimpotrivă, ar împovăra cetăţenii cu facturi mult mai mari, în condiţiile unei scăderi masive a confortului termic.

În aceste condiţii, decizia premierului progresist al Canadei reflectă mai mult dorinţa acestuia de a câştiga alegerile viitoare, care se vor desfăşura cel mai târziu în octombrie 2025, şi de a-şi păstra privilegiile.

Având în vedere declaraţiile sale exaltate referitoare la măsurile necesare pentru oprirea schimbărilor climatice, este de neînţeles decizia de suspendare a taxelor pentru emisiile de carbon doar pentru a-şi salva cariera politică, în loc să le menţină pentru a contribui la salvarea lumii.

Probabil că alegătorii canadieni vor privi cu înţelegere această dovadă de ipocrizie primitivă.

După ce aminteşte că partidul lui Trudeau deţine 24 dintre cele 32 de locuri în Camera Comunelor din cele patru provincii estice, Bloomberg subliniază că pasul înapoi al premierului a fost determinat de "scufundarea în sondaje a Partidului Liberal pe fondul creşterii costului vieţii, creştere determinată mai ales de evoluţia preţurilor energiei".

Pentru "îmbunarea" alegătorilor, premierul canadian a anunţat şi lansarea unor programe pilot pentru gospodăriile rurale din regiunea estică, în cadrul cărora vor fi montate gratuit pompe de căldură.

Bloomberg nu precizează cum vor acoperi costurile încălzirii în anii următori gospodăriile care acceptă această mită electorală neruşinată de la unul dintre cei mai progresişti lideri occidentali.

După cum mai scrie agenţia de ştiri americană, guvernul lui Trudeau a început să introducă un preţ pentru emisiile de carbon în 2016, astfel încât "să ofere stimulente pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili".

Deşi premierul susţine că "suspendarea de trei ani va ajuta guvernul să îşi atingă obiectivele climatice", deoarece "îi va ajuta pe oameni să îşi permită trecerea la tehnologia de încălzire cu pompe de căldură", criticii sunt îngrijoraţi.

"Decizia trimite un semnal celor responsabili de emisiile de carbon şi investitorilor că politica de mediu poate fi relaxată şi în viitor, ceea ce va conduce la diluarea eficienţei taxelor asupra emisiilor de carbon pentru investiţiile viitoare", a declarat Dale Beugin, vicepreşedinte executiv la Canadian Climate Institute.

În opinia lui Beugin, "măsura introduce incertitudine în politica canadiană privind schimbările climatice", după cum mai scrie Bloomberg.

Suspendarea taxelor pentru emisiile de dioxid de carbon până după alegerile viitoare are şi o implicaţie mult mai profundă decât simpla dorinţă a unui politruc de a-şi extinde perioada în care beneficiază de privilegii deloc justificate într-o democraţie occidentală.

Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg, a subliniat pe contul său de Twitter că presiunea pentru suspendarea taxelor a venit din partea provinciilor estice, care "sunt în mod obişnuit verzi", şi nu din partea regiunii vestice bogate în petrol.

Tocmai din acest motiv ipocrizia lui Trudeau va fi trecută cu vederea. Cum ar putea fi altfel, când cei mai ecologişti dintre alegătorii canadieni îşi strigă amarul atunci când trebuie să treacă de la predici pentru salvarea planetei la fapte?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. He he. Ipocrizia progresista se revarsa peste planeta.

    gata cu salvarea planetei? a fost pusa pe pauza?...:)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb